Масельський О. С.



Дошку на честь О. С. Масельського встановлено у 1996 році за адресою площа Свободи, 5, на фасаді будівлі Держпрома, 8 під'їзд.

«У цьому будинку з 1979 по 1996 рр. працював видатний державний діяч, голова Харківської обласної ради народних депутатів, голова Харківської обласної державної адміністрації Олександр Степанович Масельський».

Юбилей отметили достойно // Событие. – 1996. – 14 дек.
До 70-річного ювілею О. С. Масельського було відкрито дві меморіальні дошки: на фасаді Держпрому, де він працював (Свободи площа, 5) та на будинку, де він жив (Гіршмана, 17).

Громадсько-політичні діячі Харківщини: О. С. Масельський

«Народився Олександр Степанович Масельський 1936 р. в с. Хмельове Кіровоградської області в бідній селянській сім’ї. З дитинства любив поле і степ. <…> Професійну і трудову діяльність почав у місцевому колгоспі. Потім служба в армії. Демобілізувавшись, вступив до Уманського сільськогосподарського інституту, після закінчення якого отримав роботу в колгоспі "Комуніст" Червонолиманського району Донецької області.
<…> З 1954 по 1966 рр. Працював головним агрономом цього господарства, після чого став аспірантом Київського НДІ землеробства. Закінчивши у 1969 р. аспірантуру, всупереч прийнятій традиції, дисертацію захищати не став, а зайнявся пошуками роботи по спеціальності, якою прагнув займатися з дитинства. Попрацювавши кілька місяців у Славянському районі Донецької області, Масельський був призначений директором дослідницького господарства "Червоний Жовтень" Балакліївського району Харківської області, і після цього залишився на Харківщині до кінця свого життя.
<…> В 1973 р. Масельський з успіхом не тільки захищає кандидатську дисертацію про підищення врожайності кукурудзи, але й стає секретарем Балаклійського райкому КПУ. <…> До кінця 70-х рр. Визначилися перспективи службового росту. В 1979 р. Масельського призначено замісником голови Харківського облвиконкому з агропромислового комплексу. В березні 1983 р. О. С. Масельський займає кабінет в Держпромі на 3 поверсі як голова облвиконкому і в житті Олександра Степановича розпочинається новий, 12-річний період "господарювання". <…> У 1990 р. Масельського було обрано до обласної ради. Він став головою облвиконкому.
В березні 1992 р. при введенні інституту представників президента, саме Масельський став таким представником в Харківській області, і, коли в 1995 р. облвиконком був реформований в облдержадміністрацію, "господар" області за покликанням очолив її. <…> Як один з найавторитетніших обласних керівників, губернатор Харківської області був не тільки членом конституційної комісії, де відстоював інтереси регіонів, але також приймав участь у розробці програми сільського господарства України, і, як наслідок, був затверджений і призначений Верховною Радою віце-прем'єром. Попрацювавши в Києві лише декілька тижнів за власним бажанням повернувся на Харківщину, де продовжував виконувати обов'язки губернатора.
<…> Але з 1995 р. Масельського все більше турбує хворе серце, яке недозволяло працювати стільки, скільки раніше – багато. Серце Олександра Степановича зупинилося, коли йому виповнилося лише 59 років. <…> До 60-річчя Олександра Степановича Масельського було встановлено дві меморіальні дошки – одна на Держпромі, а друга на стіні будинку № 17 по вул. Гіршмана, де тривалий час жив Олександр Масельський. Іменем губернатора області у місті названа одна із станцій метрополітену» [1].
***
«У нього можна було вчитися вміння схоплювати головне, бачити, де прикрашають зроблене, а де й прикривають свої помилки. Я відчув, як після "столичного відрядження" він знову не те що промацує пульс, ритм життя району, а й уже дивиться в майбутнє, відчуває та спрямовує на те, яким воно має бути, що в практичних питаннях він не любить йти манівцями, а завжди з’ясовує всі напрямки.
<…> Багатьом в Україні, та й за її межами відомий Держпром. Ще коли Харків був столицею, виник задум зосередити в одній будівлі всі управлінські кадри. Як не крути, а воно і практично, і корисно. Приїхав – і не потрібно бігати містом, усі справи можна було б вирішити в одному місці. Майже 17 років робочий кабінет Олександра Масельського був у Держпромі. Навіть коли вже став очільником області, принципово не схотів переходити в більш сучасну споруду, в якій розташовувався обласний комітет партії. Йому належить вислів про чергове скорочення управлінського апарату: "Ще одне таке "скорочення" – і ми вимушені будемо добудувати Держпром".
<> Олександр Масельський просто працював, і те, як добротно, з господарською кмітливістю він робив свою справу, не могли не побачити. В першу чергу бачили це прості люди. Вони ж відразу відчувають, чи вмієш сам господарювати і повести за собою інших. Працював на грані людських можливостей, не витримало серце… Залишив по собі добру пам'ять і навіть Славу, що не про кожного в житті залишається.
Він був Державник. Член Конституційної комісії… Скількох своїх знань і надій вклав в її текст! Політична кухня – хто кому винен, хто перед ким завинив – його цікавила мало. Олександр Степанович розумів, що сила України в її єдності, і першим проклав міст між "сходом" і "заходом". Була розроблена і давала свої плоди культурна програма між Харківською і Львівською областями. Щира народна пісня лунала в Карпатах і на березі Дінця. <…> Мудра людина, Олександр Масельський у буквальному сенсі розумів вираз древніх: "Усіх зробити своїх друзями – справа нелегка; достатньо, щоб вони не були тобі ворогами". Чи не актуально це нині?» [3].
***
«Невипадково його називали "господарем області". У кабінеті він з’являвся рано-вранці. Почати прийом о четвертій ранку (а до нього їхали з усієї області) і прийняти за день понад 200 чоловік – це було нормально. Вирішити питання з кількома керівниками на ходу, по дорозі в кабінет, щоб заощадити час, – це було звичайною практикою. Приїхати в район і першим на ферму, знати за іменами не тільки передових доярок, але й корів-рекордисток – до такого стилю керівництва всі давно звикли. Міг сам сісти за кермо трактора, міг підвезти до будинку дитину або стареньку, знав проблеми не тільки господарств або організацій, а й окремих людей» [2].
Джерела
1. Мандригіна, С. С. Діяльність О. С. Масельського на Харківщині // Тринадцяті Сумцовські читання: зб. матеріалів наук. конф. «Сучасний музей. заклад : пробл. вивчення, збереження та популяризації нац. іст.-культ. Спадщини», 18 квіт. 2007 р. / [редкол.: О.М. Сошнікова та ін.]. – Харків, 2007. – С. 39–42.
2. Можейко, І. Олександр Масельський : ім'я на карті Харківщини : 7 грудня «народному губернатору» виповнилося б 76 років // Слобідський край. – 2012. – 6 груд. С. 8.
3. Щербань, Д. Слово про керівника // Слобідський край. – 2010. – 7 груд.
 

Комментариев нет:

Отправить комментарий