Перша українська радіостанція



Дошку з нагоди 80-річчя першої української радіостанції відкрито у листопаді 2004 року за адресою Римарська вулиця, 21 на фасаді Харківської обласної філармонії.

«З цієї будівлі було розпочато радіомовлення України – 16 листопада 1924 року звідси вийшла в ефір перша українська радіостанція з позивними"Говорить Харків"».

Острогляд, Т. Говорить Харків // Слобода. – 2004. –19 нояб.– С. 1 : фот.
На будівлі обласної філармонії відкрито меморіальну дошку в память про те, що 80 років тому тут розпочала роботу перша українська радіостанція.

З історії українського радіомовлення: харківська радіостанція


«16 листопада 1924 року у Харкові почала діяти перша в Україні радіомовна станція, що була виготовлена харківськими радіо спеціалістами Л. Н. Жиронкіним, В. В. Лебрехтом, І. Є. Луньовим, М. І. Дрожжиним. Це було народження українського радянського радіомовлення. Харків став третім містом в СРСР, після Москви та Ленінграда, що мало радіомовну станцію. Станція знаходилась у двох кімнатах партійного клубу по вул. Римарській (сьогодні це будинок філармонії). Із 19.00 сигнал зі станції почав передаватись через вуличні гучномовники. Із мікрофона лунав голос техніка-диктора: "Алло! Говорить Харків! Всім! Всім! Всім! Працює перша на Україні радіотелефонна станція!". Після цього відбувся концерт за участю місцевих артистів, потім йшла радіогазета "Пролетарій", яка висвітлювала події міжнародного та внутрішнього життя» [3].
***
«…Ентузіасти радіосправи набували власного досвіду і цікавилися роботою колег. Так, за технічною документацією Нижегородської лабораторії змайстрували макет радіомовної станції, виготовили комплект радіопередавальної і приймальної апаратури, яку встановили в приміщенні тодішнього партійного клубу, а потім оперного театру. Тривалий час метикували над проблемою відлуння голосу й музики від стін студії. Слова диктора, прийняті з ефіру, були нерозбірливі. Облаштували приміщення деревиною – не допомогло. Тоді добрий друг радистів командувач військ України О. І. Єгоров поцікавився у кінних розвідників, що вони роблять, аби вночі не було чутно кінських копит. Виявилося, що їх обмотують повстиною з попон. Ранком 16 листопада 1924 року радіостанція отримала подарунок – два вози кінських попон. Студію оббили цими "килимами", відлуння зникло, можна було працювати. Того ж вечора, о 19-й годині, з гучномовців, що були встановлені на вул. Котлова та іподромі, пролунало: "Алло! Говорить Харків!"… Невдовзі у Харкові було створено Всеукраїнський радіоцентр, який очолив радіомовлення в УРСР. Біля мікрофонів Харківського радіо виступали відомі державні діячі Г. Петровський, М. Скрипник, М. Фрунзе, поети і письменники В. Сосюра, М. Бажан, П. Тичина, О. Вишня» [4, с. 11–12].

Джерела
1. Артеменко, В. «Говорит Харьков!» // Вечерний Харьков. – 1999. –15 нояб. : фот.
2. Дрозд, Н. Алло! Говорить Харків! // Слобода. – 1999. –16 нояб.
75 роківтому 16 листопада 1924 р. У Харкові почала роботу перша на Україні й третя в СРСР радіостанція. Вона знаходилась у приміщенні Центрального партійного клуба на вул. Римарськійині філармонія).
3. Лискова, К. Перша вітчизняна радіостанція // Харківщина: перші та вперше. 50 розповідей / редкол.: Л. О. Бєлова (голова) та ін. – Харків, 2009. – С. 152–154.
4. Рожко, Г. Харків – колиска українського радіомовлення і телебачення : док.-публіцист. нарис. – Харків : Оригінал, 2004. – 64 с. : фот.
5. Троценко, С. Украинское радио заговорило в Харькове //Вечерний Харьков. – 1997. – 15 нояб. – С. 1.
 

Комментариев нет:

Отправить комментарий