Федецький А. К., перший кіносеанс



Дошку на честь А. К. Федецького відкрито 17 травня 2010 року за адресою Римарська вулиця, 21 на будівлі Харківської обласної філармонії.
 
«В этом здании 2 декабря 1896 года фотограф А. К. Федецкий провел первый публичный киносеанс».

1. Дутова, О. Відкрито пам'ятну дошку людині, яка першою показала харків'янам кіно // Слобідський край. – 2010. – 
18 трав. – С. 7 : фотогр.
2. Косенкова, В. В память о земляке // Харьковские известия. – 2010. – 18 мая. – С. 2 : фот.
Статті присвячені відкриттю 17 травня у рамках кінофестивалю «Харьківський бузок» на будівлі Харківської обласної філармонії пам'ятної дошки на честь фотографа А. К. Федецького, який 2 грудня 1896 р. провів у Харкові перший сеанс кінематографа.

З історії кіномистецтва Харкова: А. К. Федецький, перший кіносеанс


«Федецкий Альфред-Люциан Константинович (1857, Житомир – 1902, Минск, похоронен в Харькове). Фотохудожник, оператор. Окончил фотографический институт при Академии художеств в Вене. В 1886 – переехал в Харьков, где на Екатеринославской улице (ныне Полтавский шлях) открыл фотоателье. Автор фотопортретов П. И. Чайковского и И. К. Айвазовского. Экспериментировал в области рельефной и цветной фотографий, фотографии на фарфоре. Автор первых киносъемок в России» [2, с. 146].
***
«Киносеанс Федецкого, устроенный в помещении оперного театра 2 декабря 1896 года, вызвал восторженные отзывы в прессе. Рецензенты отмечали высокое техническое качество съемки, особо выделяя то поразительное впечатление, какое оставила демонстрация фильмов на невиданном по размеру экране. Атмосферу этого просмотра хорошо передает отзыв в газете "Южный край", в котором в частности подчеркивалось, что съемки Федецкого заслуженно вызывают бурные аплодисменты зрителей» [2, с. 8–9].
***
«… Кіносеанс мав чималий успіх, про що свідчить захоплений відгук рецензента у газеті "Южный край": "Після «Севільського цирульника» почався сеанс, котрий зайняв близько півгодини і минув для публіки зовсім непомітно – вони були захоплені тим, що відбувалося на екрані. Пан Федецький демонстрував на полотні розміром 10х12 аршинів одинадцять знімків, із них місцевих було два. Знімки з’являлися на екрані у великому масштабі, так що деякі фігури виходили більшими за натуральний розмір. Окремі картини були вражаючими і викликали бурхливі оплески і захоплення глядачів. <…> Чудова картина – джигітовка козаків Оренбурзького полку; особливо гідний подиву момент падіння коня. На цій картині деякі обличчя офіцерів полку було видно настільки чітко, що їх легко можна впізнати"» [3, с. 153].

Джерела
1. Живые фотографии // Южный край. – 1896. – 1, 4 декабря.
Харьківський фотограф А. К. Федецький показав в оперному театрі фотографії джигітовки козаків Оренбурзького полку.
2. Миславский, В. Н. Кинематографическая история Харькова 1896–2010. Имена. Фильмы. События: фильмо-биогр. справ. / В. Н. Миславский ; Междунар. фестиваль короткометраж. кино «Харьковская сирень», Харьк. нац. ун-т искусств им. И. П. Котляревского. – Харьков. : С.А.М., 2011. – 435 с. : ил. – Авт. указан на пер. – Библиогр.: с. 414–416. – Имен. указ.: с. 420–431.
3. Миславський, В. М. Кінематограф і Харків: сторінки історії // Прапор. – 1989. – № 2. – С. 153–158.
4. Первому киносеансу в Харькове – 115 лет // Время регионов Харьковщины. – 2011. – №49. – С. 9 : фот.
 

Комментариев нет:

Отправить комментарий