Студбатівці Харківського фармацевтичного інституту



Дошка на честь викладачів, співробітників, студентів Харківського фармацевтичного інституту, загиблих у роки Другої світової війни, встановлена за адресою вулиця Куликівська, 12 на фасаді навчального корпусу Національного фармацевтичного університету.
 

«На честь 65-річчя Перемоги. Пам'ятаємо, шануємо... Світла пам'ять викладачам, співробітникам, студентам Харківського фармацевтичного інституту, які віддали своє життя за Батьківщину у Великій Вітчизняній війні 1941–1945 рр. Саме з цього будинку ХФІ вони пішли на фронт у 1941 р.».


З історії Харкова Другої світової війни: 
студбатівці Харківського фармацевтичного інституту


«Національний фармацевтичний університет, започаткований у 1805 році в рамках Харківського Імператорського університету, є головним фармацевтичним вищим навчальним закладом України з багатими науковими традиціями та історією. Національний фармацевтичний університет – єдиний у нашій державі вищий навчальний заклад фармацевтичного профілю. Його еволюція забезпечила розвиток національної фармацевтичної школи, науки, виробництва та усієї фармацевтичної галузі нашої країни. У 1921 році за пропозицією видатних науковців Харкова Постановою Наркомату охорони здоров’я та Головнауки України було відкрито Харківський фармацевтичний інститут (ХФІ) перший та єдиний в Україні. У різні часи у Харківському фармацевтичному інституті працювали визнані вчені: М. О. Валяшко, М. С. Бокаріус, М. П. Красовський, А. Д. Розенфельд, Г. Є. Мухін, О. І. Черкес, Є. С. Хотинський, Ю. Г. Борисюк, П. О. Петюнін» [1].
***
«Становлення інституту було нелегким. Складність полягала перш за все в тому, що інститут не мав своєї власної бази, за винятком чотирьох невеликих кімнат площею 89 кв. м. по вулиці Пушкінській, 19. <> У вересні 1922 року інститут одержав два невеликих приміщення загальною корисною площею 596 кв. м. і вже мав у своєму розпорядженні три власні аудиторії на 80–100 місць у кожній. <> У 1930 році замість цих приміщень інститут одержав триповерховий будинок, споруджений 1870 року, на вул. Мельникова, 12» [2, с. 13–14].
«Велика Вітчизняна війна стала тяжким випробуванням для колективу інституту. У перші ж дні на фронт пішли 24 викладача, 33 провізора випуску 1941 року і 100 студентів молодших курсів. Пішло на фронт багато випускників інституту попередніх років. Керували медичним постачанням частин, з’єднань, армій і фронтів К. К. Короленко, В. І. Прокопенко, Б. А. Остапенко та інші. За бойові заслуги і мужність, виявлені на фронтах Великої вітчизняної війни, багато випускників, викладачів і студентів були нагороджені бойовими орденами і медалями СРСР і союзних держав» [2, с. 13–14].

Джерела
1. Національний фармацевтичний університет. Наш університет [Електронний ресурс] / Нац. фарм. акад. України. – Режим доступу: http://nuph.edu.ua/nash-universitet-4/, вільний (дата звернення: 03.02.2016). – Назва з екрана.
2. Українська фармацевтична академія, 1921–1996. – Харків : Основа, 1996. – 463 с.
 

Комментариев нет:

Отправить комментарий