Фучик Юліус



Дошку на честь Юліуса Фучика встановлено у 1963 році за адресою Сумська вулиця, 11. Втрачено під час ремонту фасаду будівлі наприкінці 1990-х років. Відновлено у 2010 році. На жаль, після пожежі у 2011 було втрачено.

«Тут в липні 1930 року національний герой Чехословаччини Юліус Фучік зустрічався з журналістами Харкова».

1. Памяти Юлиуса Фучика // Красное знамя. – 1963. – 10 марта.
Про відкриття меморіальної дошки за адресою Сумська вулиця, 11.
2. Олексеенко, Н. Улица Сумская // Красное знамя. – 1977. – 21 дек.
Відомості про меморіальну дошку на фасаді будинку за адресою Сумська вулиця, 11, встановлену на честь перебуванню у Харкові Юліуса Фучика.
3. Буряковская, Т. Встречался ли Юлиус Фучик с харьковскими журналистами в ночном клубе? // Время. – 2007. – 30 марта. – С. 1–2 : фот.
Про стан меморіальних дощок Харкова: деякі вкрадено, зруйновано вандалами, або втрачено під час ремонту будівель. Наведено список втрачених дощок, серед яких – меморіальна дошка Юліусу Фучику.
4. Вікторова, А. На честь видатного антифашиста [Юлиуса Фучика] // Слобідський край. – 2010. – 6 трав. –
С. 2 : фот.
5. В память о Юлиусе Фучике // Харьковские известия. – 2010. – 6 мая. – С. 2 : фот.
Про відкриття 5 травня у Харкові меморіальної дошки відомому чеському письменнику, журналісту, антифашисту Ю. Фучику на будинку №11 по вулиці Сумській, де він у 1930 р. зустрічався з харківськими журналістами.

З історії літературного життя Харкова: відвідування Харкова чеським письменником Юліусом Фучиком


«Фучик Юліус (23.02.1903, Прага – 8.09.1943, Берлін) – чеський письменник, критик, журналіст. У 1930-і роки неодноразово відвідував СРСР. Будучи кореспондентом газети "Руде право", очолював чехословацьку робітничу делегацію, яка прибула 15 липня 1930 до Харкова. Брав участь у роботі 2-ї Міжнародної конференції революційних письменників. Разом із членами делегації побував на тракторному та електромеханічному заводах, у Третій робітничій поліклініці, Держпромі. Про відвідування письменником редакції газети "Пролетар", де він зустрівся з харківськими журналістами, свідчить меморіальна дошка на будинку № 11 по Сумській вулиці. Велике враження справила на Фучика поїздка у комуну ім. Дзержинського, де він познайомився з А. С. Макаренком і життям його вихованців. Враження Ю. Фучика від Харкова знайшли відображення в його книзі нарисів "У країні, де наше завтра є вже вчорашнім днем". За визначенням Ю. Фучика, місто Харків дозволило йому з особливою силою відчути велич усього, що пізнав він у період перебування в СРСР» [2, с. 276].
***
«С десятками харьковчан познакомился тогда Фучик. Каждый, кто хотя бы раз видел этого коренастого, широкоплечего человека в берете, надолго запоминал его лицо: черные волосы, темные брови, полные губы. <…> Мы были в Харькове, сидели в редакции "Рабочей газеты". Пришел каменщик, весь измазанный известкой, рабкор.
– Я напишу заметку. У нас две новые ударные бригады. Только дайте мылом умыться. Не могу же я в таком виде писать.
А мыла нет. "Мыльный кризис". <…> Вот и определяй после этого культуру народа по количеству потребляемого мыла!
А каменщик уже сидит за столом, измазав штукатуркой его лакированную поверхность, и пишет на обрывках бумаги, которая жадно впитывает чернила. Он пишет заметку о стройке нового Харьковского тракторного завода и о росте социалистического соревнования. Его руки, для которых не нашлось мыла, измазаны известкой, – он скреплял ею кирпичи первых стен нового гиганта пятилетки. <…> В память о встрече Юлиуса Фучика с рабкорами и журналистами на здании дома по Сумской, 11, где помещалась редакция "Рабочей газеты", установлена мемориальная доска» [1, с. 44–45].

Джерела
1. Гельфандбейн, Г. М. Генерал и адъютант : рассказы о писателях / Г. Гельфандбейн. – Харьков, 1966. – 152 с. – Із змісту: відвідування Юліусом Фучиком Харкова; фотографія першої меморіальної дошки за адресою Сумська вулиця, 11. – С. 43–45.
2. Літературна Харківщина : [довідник] / Харків. нац. пед. ун-т ім. Г. С. Сковороди ; [за заг. ред. М. Ф. Гетьманець]. – 2-е вид., випр. і допов. – Харків, 2007. – 319 с.
3. Фучик, Ю. С. С открытыми глазами // Избранное / Ю. Фучик. – Москва, 1952. – С. 108‑112.
Враження письменника після відвідування Харкова та Харківського тракторного заводу.
 



2 комментария: