Фомін Ю. М.



Дошку на честь Ю. М. Фоміна встановлено 11 грудня 2009 року за адресою вулиця Скрипника, 4 . Художник О. І. Капшук, архітектор П. Г. Чечельницький.

 
«В этом здании в 1938 – 1940 годах жил заместитель командира 23-й Харьковской стрелковой дивизии, легендарный герой обороны Брестской крепости в 1941 году, полковой комиссар Фомин Ефим Моисеевич».



Фомин, Ю. Комиссар Фомин вернулся в Харьков // Харьковские известия. – 2010. – 28 янв. – С. 14 : портр.
Про життя та діяльність Ю. М. Фоміна, та встановлення меморіальної дошки в його честь на фасаді будинку (вул. Скрипника, 4), де він жив у 19381940 рр.

З історії військової справи Харкова: полковий комісар Ю. М. Фомін


«23-я дивизия <…> проходила переформирование на Харьковщине, поэтому получила название Харьковской. В годы мирного строительства ее бойцы и командиры принимали непосредственное участие в создании так необходимого стране Харьковского тракторного завода. За особые заслуги в укреплении боевой готовности и активную помощь в сооружении первенца пятилетки, тракторного гиганта, дивизия, первой в Красной армии, в 1935 году была награждена высшей советской наградой – орденом Ленина.
<> В апреле 1941 года комиссар Фомин был переведен на границу с Германией, где служил в Брестской крепости. <> На рассвете 22 июня 1941 года, когда фашистская Германия вероломно напала на нашу страну, комиссар Фомин поднял солдат на борьбу с захватчиками.
Вначале комиссар организовал оборону в районе Холмских ворот крепости, где располагался его полк. <> Комиссар приложил немало усилий для объединения разрозненных групп защитников крепости. <> В дальнейшем Е. Фомин вместе с капитаном И. Зубачевым руководил многодневными боями с гитлеровцами. Силы были явно неравными, потому обороняться приходилось в крайне тяжелых условиях. <> Комиссар Фомин вдохновлял бойцов, укреплял их веру в победу, показывая личный пример мужества и стойкости. Недаром защитники крепости называли его “душой обороны”. В первых числах июля гитлеровцам удалось захватить раненого комиссара. Они расстреляли его возле Холмских ворот крепости» [2].
***
«Про Юхим Фоміна розповідається в нарисі про історію Брестської фортеці:
«Йому було всього тридцять два роки, і він ще багато чого чекав від життя. У нього була дорога його серцю сім'я, син, якого він дуже любив, і тривога за долю близьких завжди невідступно жила в його пам'яті поруч з усіма турботами, бідами і небезпеками, що тяжко лягли на його плечі з першого дня оборони фортеці.
Незабаром після того як почався обстріл, Фомін разом з Матевосяном збіг сходами в підвал під штабом полку, де до цього часу вже зібралося сотні півтори бійців з штабних і господарських підрозділів. Він ледве встиг вискочити з кабінету, куди потрапив запальний снаряд, і прийшов вниз напівроздягненим, як застала його в ліжку війна, несучи під пахвою свій мундир. Тут, в підвалі, було багато таких же напівроздягнених людей, і прихід Фоміна залишився непоміченим. Він був так само блідий, як інші, і так само боязко прислухався до гуркоту близьких вибухів, що трясли підвал. Він був явно розгублений, як і всі, і стиха розпитував Матевосяна, чи не думає він, що це рвуться склади боєприпасів, підпалені діверсантамі.Он як би боявся вимовити останнє фатальне слово - «війна».
Потім він одягнувся. І як тільки на ньому виявилася комісарська гімнастерка з чотирма шпалами на петлицях і він звичним рухом затягнув пасок все дізналися його. Якийсь рух пройшло по підвалу, і десятки пар очей разом звернулися до нього. Він прочитав в цих очах німе запитання, гаряче бажання коритися і нестримне прагнення до дії. Люди бачили в ньому представника партії, комісара, командира, вони вірили, що тільки він зараз знає, що треба робити» [1].

Джерела
1.  Комісар Юхим Фомин [Електронний ресурс] / hodor // Файний блог. – Електрон. дані. – 2016. – URL: https://ua.waykun.com/articles/komisar-juhim-fomin-hodor.php, вільний (дата звернення:20.01.2021). – Назва з екрана.
2. Фомин, Ю. Комиссар Фомин вернулся в Харьков // Харьковские известия. – 2010. – 28 янв. – С. 14 : портр. 

Комментариев нет:

Отправить комментарий