Військова радіотехнічна академія Протиповітряної оборони імені Маршала Радянського Союзу Говорова Л. О.



Дошку, присвячену Військовій інженерній радіотехнічній академії протиповітряної оборони ім. Л. О. Говорова встановлено за адресою площа Свободи, 6 на фасаді північного корпусу Харківського національного університету  ім. В. Н. Каразіна.


«В цьому будинку розміщувалася 1946 – 1992 рр. військова інженерна радіотехнічна орденів Жовтневої революції і Вітчизняної війни академія протиповітряної оборони імені маршала Радянського Союзу Говорова Л. О.».

З історії військової освіти в Харкові: Військова радіотехнічна академія Протиповітряної оборони імені Маршала Радянського Союзу Говорова Л. О.


«Військова радіотехнічна академія Протиповітряної оборони імені Маршала Радянського Союзу Говорова Л. О. розпочала свій історичний шлях з Вищої військової школи ППО [протиповітряної оборони]. 
17 травня 1941 року Народний комісар оборони СРСР видав наказ про створення на базі факультету ППО Військової академії імені М. В. Фрунзе Вищої військової школи протиповітряної оборони Червоної Армії (ВВШ ППО) на правах академії. Школа мала готувати командирів з вищою військовою освітою для частин і з’єднань ППО, штабних працівників для центральних органів Наркомату оборони, викладачів військово-навчальних закладів, фахівців ППО для загальновійськових частин і з’єднань. Начальником школи було призначено генерал-майора Григорія Михайловича Кобленца. <…> …віроломне вторгнення військ фашистської Німеччини внесло суттєві корективи в хід підготовки військових кадрів. У жовтні 1941 року уряд прийняв рішення про передислокацію всіх військово-навчальних закладів з Москви до східних районів. Місцем дислокації ВВШ ППО стало м. Пенза.
<…> Наказом Президії Верховної Ради СРСР від 17 листопада 1945 року за видатні успіхи в підготовці висококваліфікованих артилерійських кадрів для Червоної Армії і бойові заслуги перед Батьківщиною Вища військова школа протиповітряної оборони була нагороджена орденом Вітчизняної війни І ступеня. У липні 1946 року школа була передислокована до м. Харкова, де і відбувся перший випуск офіцерів з вищою військовою освітою. 30 липня 1946 року Міністр Збройних Сил СРСР видав наказ про переформування Вищої військової школи ППО у Військову академію артилерійської радіолокації (ВААР). <…> У березні 1955 року пішов із життя один з видатних полководців Великої Вітчизняної війни, перший головнокомандувач Військами ППО країни Маршал Радянського Союзу Л. О. Говоров. Для увічнення пам’яті Л. О. Говорова ухвалою Ради Міністрів СРСР від 22 березня 1955 року академії було присвоєно його ім’я. Вона отримала найменування: Артилерійська ордена Вітчизняної війни радіотехнічна академія Радянської Армії імені Маршала Радянського Союзу Л. О. Говорова.
<…> Начальником академії в листопаді 1955 року був призначений генерал-лейтенант артилерії Ю. П. Бажанов, який раніше обіймав посаду командувача артилерії Далекосхідного військового округу. Згодом йому було присвоєно військове звання генерал-полковника артилерії, а потім маршала артилерії. Ю. П. Бажанов керував академією протягом 17 років, завершивши етап її становлення як провідного ВВНЗ Військ ППО країни, визначного наукового центру. <…> Згідно з Постановою Кабінету Міністрів України, рішенням Ради Оборони України та наказом Міністра оборони України від 4 липня 1992 року у зв’язку з реформою військової освіти в Україні був створений Харківський військовий університет. Він об’єднав Військову інженерну радіотехнічну академію ППО та Харківське вище військове командно-інженерне училище ракетних військ» [1].

Джерела
1. Військова радіотехнічна орденів Жовтневої революції та Вітчизняної війни академія Протиповітряної оборони імені Маршала Радянського Союзу Говорова Л. О. // Харківський університет Повітряних Сил імені Івана Кожедуба : сторінки історії та сьогодення 1930 – 2010 / [редкол. : В. І. Ткаченко (голова) та ін.]. – Харків, 2010. – С. 283–293.
 

Комментариев нет:

Отправить комментарий