Свічкарьов О. І.



Дошка на честь О. І. Свічкарьова встановлена  за адресою Конституції площа, 20.

«У цьому будинку з 1957 по 1980 рік мешкав Герой Радянського Союзу, професор права, працівник народної освіти УРСР Олександр Іванович Свічкарьов».

Харківяни – Герої Радянського Союзу: О. І. Свічкарьов



«Олександр Іванович Свєчкарьов народився 12 жовтня 1924 року в селі Макіївка Луганської області. У грудні 1941 ще учнем 10-го класу середньої школи міста Брянка добровільно пішов у діючу армію і був направлений до полкової школи при 851-му стрілецькому полку 278-ї стрілецької дивізії, що перебувала у селі Тернове Єлань-Камишинського району Сталінградської області. Після закінчення стрілецької школи Свєчкарьову присвоїли звання сержанта і призначили на посаду командира відділення протитанкових рушниць. З травня 1942 року Свєчкарьов брав участь у боях на Південно-Західному фронті, зокрема на Харківському напрямку, 3-му і 4-му Українських фронтах. <> На початку 1944 року 5-та бригада, до складу якої входив і підрозділ О. Свєчкарьова, вийшла до Дніпра. Серед перших бійців, які форсували Дніпро, був і сержант Олександр Свєчкарьов. Розвідники знешкодили кулемет ворога, закидали гранатами декілька окопів і знищили взвод піхотинців. Одним з перших Свєчкарьов з групою розвідників пробився до Нікополя.<…> У березні 1944 року в боях за визволення міста Миколаїв О. Свєчкарьова було тяжко поранено і направлено до шпиталю. За мужність та героїзм, проявлені в боях, Указом Президії Верховної Ради Союзу РСР від 19 березня 1944 року О. І. Свєчкарьову було присвоєно звання Героя Радянського Союзу. <…> У 1946 році Олександр Іванович вступив до Харківського юридичного інституту, після закінчення був зарахований до аспірантури. У 1955 році захистив кандидатську дисертацію на тему "Вищі органи державної влади Польської Народної Республіки". О. І. Свєчкарьов – асистент (з 1956 р.), доцент (з 1975 р.), професор (з 1975 р.) кафедри міжнародного права та державного права зарубіжних країн, заступник декана денного факультету Харківського юридичного інституту (1962 – 1966 рр.), завідувач кафедри міжнародного права та державного права зарубіжних країн (1966 – 1977 рр.). У 1977 – 1994 роках він завідувач кафедри державного права СРСР і державного права зарубіжних соціалістичних країн. З 1994 по 2001 рік Олександр Іванович – професор кафедри міжнародного права та державного права зарубіжних країн Національної юридичної академії України ім. Ярослава Мудрого. У 1994 році він став членом-кореспондентом Академії правових наук України. <…> Він опублікував понад 50 наукових робіт. З 1976 року був заступником голови Харківського обласного Комітету миру, у 1976 – 1981 роках членом Радянського комітету ветеранів війни. <…> О. І. Свєчкарьова нагороджено Почесною Грамотою Президії Верховної Ради Української РСР (1981 р.). Указом Президента України присвоєно звання «Заслужений працівник вищої школи» (1995 р.). Його нагороджено також орденом Вітчизняної війни І ступеня, орденом Богдана Хмельницького ІІІ ступеня, багатьма медалями. Він став почесним громадянином міста Нікополя. Помер О. І. Свєчкарьов 13 вересня 2001 року» [1, c. 259].
***
«Попереду – батальйонні розвідники. Вони йшли ніч і ранок, надвечір наступного дня підійшли до плавнів. Комбат Надєжкін зняв шапку і урочисто суворо сказав, уклонившись убік блискучої попереду смуги:
– Ну, ось і красунь Дніпро, товариші. Попємо дніпровської водички і… Першими підуть добровольці. Хто?
<…> Та й як міг не вийти він, Олександр Свєчкарьов?! З усього виходило, що йому йти першим. За віком – дев’ятнадцять стукнуло. Як ветерану частини. В наступі особливо великі втрати, а його кулі обминали. Як старшому за званням, за посадою – сержант, помкомвзводу розвідки. <> Шестеро добровольців вирушають в дорогу. <…> На світанку розвідники вступили в центр Нікополя. Першими» [2].
Джерела
1. Герої – освітяни і науковці України / Нац. акад. пед. наук України, Ін-т педагогіки НАПН України, Київ. нац. ун-т ім. Т. Г. Шевченка ; [упоряд.: О. А. Сай та ін.]. – 2-ге вид., допов. – Київ, 2012. – 462 с. : іл.
2. Наумов, Г. Житнє колосся // Вечірній Харків. – 1974. – 13 берез.
Про Героя Радянського Союзу О. І. Свєчкарьова.
3. Свєчкарьов, О. І. Вахта пам’яті : [бесіда з Героєм Радянського Союзу О. І. Свєчкарьовим] / записала Л. Валер’янова // Ленінська зміна. – 1987. – 12 трав.