Гур'єв Б. П.

 Дошку на честь Б. П. Гур’єва відкрито у червні 2008 року на фасаді Інституту рослинництва ім. В. Я. Юр'єва НААН за адресою проспект Героїв Харкова, 142. Скульптори С. І. Ястребов та І. С. Ястребов.

 «В цьому будинку у 1960–1991 рр. працював видатний вчений селекціонер-рослинник, директор Інституту рослинництва ім. В. Я. Юр’єва УААН академік ВАСГНІЛ Борис Петрович Гур’єв».

 

Від укладачів. Висловлюємо щиру подяку керівнику бібліотечного сектору Інституту рослинництва ім. В. Я. Юр’єва НААН В. М. Ожерельєвій за надану інформацію.

З історії харківської науки: Б. П. Гур’єв

«Гур’єв Борис Петрович (09.05.1929 – 03.04.1991) – вчений-селекціонер. Доктор сільськогосподарських наук (1974), професор (1988), академік ВАСГНІЛ (1988). Закінчив Харківський сільськогосподарський інститут (1953). У 1956–1960 – на партійній роботі. Від 1960 – в Українському НДІ рослинництва, селекції і генетики (Харків), від 1969 – завідувач лабораторії селекції кукурудзи, від 1990 – завідувач відділу селекції та біохімії кукурудзи. 1973–1991 – директор Інституту рослинництва ім. В. Я. Юр’єва, водночас від 1987 – генеральний директор НВО ″Еліта″ та керівник Харківського селекціонного центру. Автор низки гібридів кукурудзи» [1].

***

«Б. П. Гур'єв відомий в нашій країні і за рубежем як вчений-селекціонер, який вніс істотний вклад у розробку теорії і практики селекції ранньостиглих самозапилених ліній та гібридів кукурудзи і їх насінництва. Він співавтор 7 районованих гібридів кукурудзи. З питань селекції, генетики, насінництва, технології вирощування кукурудзи та інших зернових культур ним опубліковано близько 200 наукових праць, в тому числі дві монографії. Під його науковим керівництвом підготовлено 10 кандидатів наук.

<…> Нагороджений двома орденами Трудового Червоного Прапора і медалями ″За доблесну працю на ознаменування 100-річчя з дня народження В. І. Леніна″, ″За трудову доблесть″, ″Ветеран праці″» [2].

***

«Він вніс вагомий внесок в розробку теорії інцухту, створення вітчизняного генофонду  ранньостиглих самозапилених ліній та гібридів кукурудзи, удосконалення їх насінництва. Під його керівництвом у нашій країніі реалізовано новий напрям підвищення урожайності ранньостиглих гібридів кукурудзи, розроблено методи селекції самозапилених ліній та гібридів, пристосованих до вирощування з підвищеною густотою висіву, удосконалена система їх насінництва.

У 1958 р. Б. П. Гур’єв під керівництвом В. Я. Юр’єва підготував і захистив кандидатську дисертацію ″Исходный материал для селекции на раннеспелость″. З 1969 р. він займає посаду завідувача лабораторії селекції кукурудзи Українського НДІ рослинництва, селекції генетики, яку було реогранізовано у відділ селекції та насінництва кукурудзи.

Творча діяльність Б. П. Гур’єва як вченого-селекціонера співпала з етапом досліджень, спрямованих на розвиток методів підвищення ефективності гетерозисної селекції кукурудзи. Під керівництвом В. О. Козубенка, а згодом і самостійно, він виконав ряд робіт по селекції та насінництву ранньостиглих гібридів кукурудзи, розроблено та сформовано принципи селекції ранньостиглих ліній кукурудзи.

<...> Борис Петрович Гур’єв приділяв багато уваги ще одному важливому напряму – збиранню, вивченню та використанню рослинних ресурсів кукурудзи, який підвищує успіхи селекції. Проводилось багатостороннє вивчення всесвітньої колекції кукурудзи, що спонукало до організації в інституті інтродукційно-карантинного розсадника. За результатами вивчення понад 6 тисяч зразків світового генофонду та ліній власної селекції кукурудзи, в інституті сформовано банк даних рослинних ресурсів, в якому сконцентровано інформацію за 25 основними селекційними і генетичними ознаками і властивостями. Виявлено джерела та донори ранньостиглості, стійкості до хвороб та шкідників, цінних господарських ознак» [5, с. 487, 492].

***

«З 1973 року Б. П. Гур'єв очолював Український НДІ рослинництва, селекції та генетики ім. В. Я. Юр'єва. У цьому ж році він був обраний членом Європейської асоціації селекціонерів (ЄУКАРПІЯ). Б. П. Гур'єв брав активну участь в проведенні спільних сортовипробуваннях і міжнародних симпозіумів. За його ініціативи впроваджені в практику сільськогосподарського виробництва "Дні поля" з демонстрацією вітчизняних і зарубіжних сортів і гібридів багатьох культур. Б. П. Гур'євим продовжені роботи по вивченню холодостійкості вихідного матеріалу і гібридів кукурудзи. В результаті цих досліджень було підтверджено положення В. О. Козубенка про можливість створення холодостійких гібридів кукурудзи на основі схрещування кременистих материнських і зубовидних батьківських форм; встановлено важливу роль цитоплазми в формуванні цієї ознаки» [4].

Джерела

1. Бондаренко, Л. В. Гур’єв Борис Петрович / Л. В. Бондаренко, В. В. Хареба // Енциклопедія Сучасної України. – Київ, 2006. – Т. 6. – С. 652.

2. Борис Петрович Гур’єв : [некролог] // Слобідський край. – 1991. – 5 квіт. – С. 4.

3. Гурьев Борис Петрович [Электронный ресурс] // Сельскохозяйственная электронная библиотека знаний. – Текст. и граф. дан. – URL : http://www.cnshb.ru/AKDiL/akad/base/RG/000604.shtm, свободный (дата обращения : 13.01.2020). – Название с экрана.

4. Лабораторія селекції та насінництва кукурудзи. Історія лабораторії [Електронний ресурс] // Інститут рослинництва ім. В. Я. Юр’єва НААН. – Текст. та граф. дані. – URL: http://www.yuriev.com.ua/index.php?option=com_content&view=article&id=87:2013-06-16-16-26-20&catid=20:2013-06-16-16-22-30&Itemid=&lang=ua, вільний (дата звернення : 13.01.2020). – Назва з екрана.

5. Теоретичні дослідження та практичні досягнення інституту рослинництва імені В. Я. Юр’єва НААН : історія та сьогодення : (1908 – 2018) / Нац. акад. аграр. наук України ; Ін-т рослинництва ім. В. Я. Юр’єва НААН ; [В. В. Кириченко, В. П. Петренкова, Л. Н. Кобизєва, В. К. Рябчун; наук. ред. В. В. Кириченко]. – Харків, 2018. – 575 с.

Комментариев нет:

Отправить комментарий