Солодовник С. М.



Дошку на честь С. М. Солодовника відкрито 23 жовтня 2008 року за адресою вулиця Культури, 12.

«У цьому будинку з 1957 по 1991 рік мешкав та працював видатний український художник-педагог, професор Сергій Максимович Солодовник».


З історії харківської художньої школи: С. М. Солодовник


Солодовник Сергій Максимович (7.09.1915–5.10.1991) – художник, педагог. Народився у м. Кобеляки (нині Полтавської області). Учасник Великої Вітчизняної війни. Закінчив Харківський художній інститут (1947), викладав у ньому (з 1947), декан факультету промислового мистецтва (1967–1975), професор (з 1974). Працював у галузі станкового живопису і графіки. Помер у Харкові [1].
***
«С. М. Солодовник – портретист. Це складний жанр. Людина лишається наодинці з глядачем, розкриваючи перед ним свої почуття, думки, настрій. Тому кожна деталь у портреті стає помічником художника в розкритті характеру людини, і не останнє місце посідає фон. Він у Солодовника сприяє виявленню професії героя, створює той чи інший настрій. Свого вчителя по Харківському художньому інституту – відомого художника М. С. Самокиша – він зобразив немовби під час занять в аудиторії. Заслужену артистку УРСР Олександру Лесникову бачимо під час виступу. Письменника І. Багмута художник показав у робочому кабінеті на тлі пейзажу рідного Харкова, що проглядає крізь вікно. Люди сильної волі – улюблені герої портретиста. Робітники, герої війни, діячі культури – усіх їх ріднить уміння митця добирати ті властивості, що якнайкраще характеризують людину нашої епохи. У художника великі плани на майбутнє. І найголовніше – нові зустрічі з сучасниками» [3].
***
«Улюблені жанри С. М. Солодовника – портрет, пейзаж і натюрморт. У портретах найголовніше для нього – виявити активність і красу особистісного, духовного потенціалу. Це надає його героям – людям різних професій, різного соціального статусу – неповторного ореолу благородства, а також істинної, непоказної привабливості. Солодовника-пейзажиста надихали мальовничі краєвиди. Він створив безліч натурних замальовок Полтави, Прибалтики, Карпат, узбережжя Криму. У світлих, сонячних пейзажах приваблює повне безлюддя і відчуття тиші, не мертвої, а немов пронизаної притишеними голосами справжньої природи» [1].
Джерела
1. Нємцова, В. Сергій Максимович Солодовник (1915–1991) / Валентина Нємцова, Лариса Пономарьова // Образотворче мистецтво. – 2015. – № 1. – С. 118–119 : фот.
2. Чернова, М. Майстер портрета // Соціалістична Харківщина. – 1973. – 18 верес.
3. Чернова, М. Співець сучасності // Вечірній Харків. – 1975. – 6 верес. : фот.
До 60-річчя з дня народження.
4. Ювілей художника // Вечірній Харків. – 1985. – 12 верес.
До 70-річчя з дня народження.
 

Комментариев нет:

Отправить комментарий