Слонім П. Л.



Дошку на честь П. Л. Слоніма відкрито у 2012 році за адресою Сумська вулиця, 37 на фасаді Обласного палацу дитячої та юнацької творчості. Скульптор О. Рідний.

«В 1935–41, 1953–89 годах во Дворце пионеров и октябрят работал выдающийся деятель культуры и образования, педагог, режиссер, один из основателей дворца, Почетный гражданин города Харькова Петр Львович Слоним, 1908 – 2011».

Памяти педагога с большой буквы // Харьковские известия. – 2012. – 24 марта. –
 С. 2 : фот.
     Про відкриття 22 березня 2012 року на фасаді Обласного палацу дитячої та юнацької творчості меморіальної дошки педагогу, почесному громадянину Харкова Петру Слоніму (1908 – 2011).


З історії Харківського обласного Палацу дитячої та юнацької творчості: 
П. Л. Слонім
 
     «Петро Слонім народився 9 березня 1908 року в м. Глухові нині Сумської області [– 10.03.2011, м. Мілуокі, США)]. Свою долю він присвятив роботі з дітьми та молоддю. В червні 1934 року був залучений до роботи з організації Харківського Палацу піонерів та жовтенят. <…> Педагог заснував у стінах Палацу цілу низку принципово нових дитячих театрів – театр юних, театр гри, театр книги; він був організатором і художнім керівником великого Ансамблю пісні й танцю. П. Слонім – режисер великої кількості театралізованих свят, серед яких відкриття Палацу 6 вересня 1935 року і перше свято новорічної ялинки в тому ж році. Серед колишніх його вихованців – багато талановитих і визнаних діячів мистецтва, зокрема, народний артист Росії, актор малого театру О. Єрмаков, заслужений діяч мистецтв Росії, кінорежисер В. Фокін, народний артист України О. Васильєв, заслужений артист України Є. Плаксін та багато інших. 
      В 2002 році <…> П. Слоніму було присвоєно звання Почесного громадянина міста Харкова за досягнення у сфері виховання дітей та юнацтва, активну педагогічну та громадянську діяльність. Свою стипендію Почесного громадянина він передав на користь Палацу для відзначення обдарованих гуртківців. За цей час 293 вихованця стали стипендіатами П. Слоніма» [2, с. 97.].
***
     «103-тю річницю Петра Львовича Слоніма колектив Палацу відзначив 9 березня, а вже 10 березня перестало битися його серце, серце видатної людини, талановитого педагога. Ім’я Петра Львовича відоме не тільки працівникам і вихованцям Палацу, його добре знають і люблять багато харків’ян, жителів інших міст України, громадян країн близького та далекого зарубіжжя. І це не дивно. Тисячі вихованців палацу розлетілися по всьому світу, але зберегли любов до своєї Alma mater. Недарма емблемою Палацу служить стилізоване зображення гніздечка з позначкою "Харків" в перехресті меридіанів і паралелей та пташенятами, які звідси вилітають» [2, с. 96].
Джерела
1. Беда, А. Школа пионерии / А. Беда, К. Ремизовский // Комсомольское знамя. – 1982. – 4 июня.
Про першого директора Палацу дитячої та юнацької творчості, керівника театральних гуртків Петра Львовича Слоніма.
2. Першому – 75. Харківський обласний Палац дитячої та юнацької творчості : сторінки історії / Харк. обл. Палац дит. та юнац. творчості. – Харків, 2011. – 143 с. : іл.
3. Ушел из жизни Петр Слоним : некролог // Харьковские известия. – 2011. – 15 марта. – С. 2 : фот.

1 комментарий: