Гончаров І. С.

             Дошку на честь І. С. Гончарова встановлено 25 серпня 2023 року на фасаді комунального закладу «Харківський ліцей № 83 Харківської міської ради» за адресою вулиця Тарасівська, 43/45.

«У цьому закладі в період 2005‒2010 рр. навчався Гончаров Ілля Сергійович (02.08.1995‒16.05.2022). Позивний ― Рудий. Герой, який загинув за свободу та незалежність України. В/ч 3057 Національної гвардії України (ОЗСП «Азов»). Герої не вмирають!».

Новосьолова Г. У Харкові з’явилася меморіальна дошка представнику ультрас «Металіста», загиблому в Маріуполі [Електронний ресурс] / Ганна Новосьолова // Думка. ― Текст. та граф. дані. ― 2023. ― 25 серп. ― URL: https://dumka.media/ukr/war/1692964089-u-harkovi-z-yavilasya-memorialna-doshka-predstavniku-ultras-metalista-zagiblomu-v-mariupoli, вільний (дата звернення: 11.11.2023). ― Назва з екрана.

Про встановлення меморіальної дошки на честь І. С. Гончарова.

Харків’яни ― герої російсько-української війни

І. С. Гончаров

         Гончаров Ілля Сергійович (02.08.1995‒16.05.2022) народився у Харкові. Навчався у школі № 151, гімназії № 83, а також Харківському машинобудівному фаховому коледжі. Під час навчання в коледжі почав відвідувати фанатський сектор «Металіста». Швидко знайшовши своє місце серед топового колективу на харківських секторах, не лише підтримував команду на стадіоні, але й «відстоював рідні кольори» у протистояннях фанів. Одним із перших серед харківських футбольних фанатів долучився до лав «Азову». Військовий загинув, захищаючи Маріуполь [2].

***

Ілля «Рудий» Гончаров ― фанат футбольного клубу «Металіст» (Харків), представник колективу «Kharkiv City Patriots» [фанатське об’єднання, «фірма»]. У дитинстві найбільше любив гуляти з друзями, пробував займатися різними видами спорту, зокрема плаванням. Згодом, коли приєднався до фанатського колективу, опановував боку та кікбоксинг.

Друзі з колективу згадують, що при своїх відносно невеликих габаритах Ілля брав бійцівськими якостями, мужнім характером та витривалістю. За їхніми спогадами, він завжди бився до перемоги й не опускав руки, коли траплялися невдачі.

Був учасником революційних подій 2014 року. Приїхавши на столичний Майдан, протягом тижня разом з іншими представниками фанатського загалу виборював вільне майбутнє для нашої країни. Скромний за характером, Ілля не любив розповідати про свої вчинки навіть рідним. Про те, що під час подій на Майдані він витягнув поранену людину, близькі дізналися значно пізніше з розповідей очевидців. Повернувшись до Харкова, боровся на вулицях міста з прихильниками так званої «російської весни».

Захищав Україну під час війни на Сході, брав участь в усіх найбільш відомих операціях: боях за Широкине, Мар’їнку, звільнення Маріуполя. У 2015 нагороджений пам’ятним знаком «Захиснику Маріуполя».

Початок повномасштабного вторгнення «Рудий» зустрів у Маріуполі. Під час оборони міста перебував на посаді командира розрахунку АГС [автоматичний станковий гранатомет].

У своїй книзі «Маріуполь. Книга хоробрих» один з оборонців міста Руслан «Давід» згадує останні години життя свого побратима: «...Не важко було зрозуміти, що це був приліт міни, який ліг поряд із позицією АГСа. У «Рудого» були відкриті переломи руки та ноги, осколкові поранення майже всього тіла, до того ж неозброєним оком було видно вирвані шматки шкіри камінням та землею. ...Він тримався, як справжній воїн, і попри надзвичайно тяжкі рани, не плакав, не ридав, а тільки гарчав, як справжній тигр. Мене переповнювала гордість, що саме з таким людьми я б’юся пліч-о-пліч. ... Пройшло приблизно всього декілька хвилин, як мене покликав лікар та показав на бездиханне тіло «Рудого»... Він помер уже на столі, просто в руках лікарів. ...Настрій був ніякий, дуже було шкода, що ми не встигли його врятувати. Але я був гордий від того, що знав Рудого особисто. Це справжній чоловік, який загинув зі зброєю в руках...» [3].

Джерела

 

1. Меньшикова Є. У Харкові встановили меморіальну дошку бійцю Іллі Гончарову, який загинув у Маріуполі [Електронний ресурс] / Єлизавета Меньшикова // Суспільне Новини. ― Текст. та граф. дані. ― 2023. ― 26 серп. ― URL: https://suspilne.media/558899-u-harkovi-vstanovili-memorialnu-dosku-bijcu-illi-goncarovu-akij-zaginuv-u-mariupoli/, вільний (дата звернення: 11.11.2023). ― Назва з екрана.

2. Новосьолова Г. У Харкові з’явилася меморіальна дошка представнику ультрас «Металіста», загиблому в Маріуполі [Електронний ресурс] / Ганна Новосьолова // Думка. ― Текст. та граф. дані. ― 2023. ― 25 серп. ― URL: https://dumka.media/ukr/war/1692964089-u-harkovi-z-yavilasya-memorialna-doshka-predstavniku-ultras-metalista-zagiblomu-v-mariupoli, вільний (дата звернення: 11.11.2023). ― Назва з екрана.

3. Ілля «Рудий» Гончаров фанат футбольного клубу «Металіст» (Харків), представник колективу KCP [Електронний ресурс] // Благодійний фонд «Трибуна Героїв». ― Текст. та граф. дані. ― URL: https://www.standsofheroes.com/tribuna-geroev/illya-rudiy-goncharov, вільний (дата звернення: 11.11.2023). ― Назва з екрана.

Комментариев нет:

Отправить комментарий