Партала С. Ю.

             Дошку на честь С. Ю. Партали встановлено 18 серпня 2023 року на фасаді комунального закладу «Харківська гімназія № 111 Харківської міської ради» за адресою вулиця Бучми, 18Д.

«У цьому закладі в період 1993‒2002 рр. навчався Партала Станіслав Юрійович (05.10.1984‒02.03.2022). Позивний Метро. Герой України, який загинув за свободу та незалежність України. В/ч 3057 Національної гвардії України (ОЗСП «АЗОВ»). Герої не вмирають!».

Цьомик Г. У Харкові встановили меморіальну дошку військовослужбовцю Станіславу Парталі [Електронний ресурс] / Ганна Цьомик, Микита Ольховський // Суспільне Новини. ― Текст. та граф. дані. ― 2023. 18 серп. ― URL: https://suspilne.media/553957-u-harkovi-vstanovili-memorialnu-dosku-vijskovosluzbovcu-stanislavu-partali/, вільний (дата звернення: 29.11.2023). ― Назва з екрана.

Про встановлення меморіальної дошки на честь С. Ю. Партали.

Харків’яни ― герої російсько-української війни

С. Ю. Партала

                                                 Ти жив відкрито серцем для життя.

Стяжав завжди ти правду побуття.

Усмішка щира красила обличчя…

У спогадах лишається навічно.

І очі – дзеркало душі:

Блакитні, чисті, мов гірські струмки.

Ти ніжно кохав ненечку свою,

Як лев, беріг свою сімю.

Надійним був ти чоловіком,

Для сина  прикладом великим,

І другом вірним, зичливим, надійним,

Душою світлою і духом сильним.

Кохав всім серце неньку Україну

Її соборну, вільну та єдину.

Ти став на захист вільного життя…

Повік нема Героям забуття!

Ти  дійсно гордість нашої країни!

Тому ти став Героєм України!

Гринь Валерій Вікторович,

 класний керівник

Партала Станіслав Юрійович (05.10.1984‒02.03.2022) ― військовик. Лейтенант. Герой України (2022, посмертно). Орден «За мужність» ІІІ (2016) та ІІ (2020) ступенів. Брав активну участь у Революції гідності на майдані Незалежності у Києві. У 2014‒2022 служив в окремому загоні спеціального призначення «Азов» Національної гвардії України. З першого дня повномасштабного вторгнення військ РФ в Україну від 24 лютого 2022 захищав Маріуполь [4].

***

«Цивільний ультрас харківського «Металіста», він в «Азові» почав із рядового і палив російську бронетехніку, нищив «сепарів» та брав їх у полон від початку війни на Донбасі.

В одному з виходів біля села Павлопіль Метро зі своєю групою мав завдання забрати тіло загиблого побратима. Під час евакуації сапери, котрі рухалися попереду, підірвалися на вибуховому пристрої, двоє з них зазнали поранень, групу почали обстрілювати терористи. Однак завдяки досвіду на той час сержантові Парталі вдалося вивести групу, евакуювати поранених та винести тіло загиблого.

Станіслав Партала відзначився в районі селища Зайцеве, де завдяки його професіоналізму та вмілому керівництву боєм було знищено диверсійно-розвідувальну групу противника: чотирьох бойовиків убито, одного ― взято в полон.

У 2016 та 2020 роках Стас отримував від двох президентів ордени «За мужність» (ІІІ і ІІ ступенів), у 2017-му був відзначений званням «Народний Герой України».

За роки служби в зоні АТО/ООС гвардієць провів безліч вдалих виходів, знищив десятки окупантів, як інструктор навчив військової справи багатьох військових» [7].

***

27 лютого 2022 року в акваторії Азовського моря з’явилися російські бойові кораблі, які розпочали обстріл узбережжя та спробували висадити морський десант. Бій прийняли морські піхотинці ЗСУ, які успішно відбили три спроби загарбників ступити на берег. Згодом морпіхи були змушені відступити для проведення перегрупування, прикриття їхнього відходу та тимчасове утримання берегових рубежів було доручено побратимам-нацгвардійцям — групі ОЗСП [окремий загін спеціального призначення] «Азов». Протягом 48 годин «азовці» відбили чотири спроби висадки морського десанту, завдали ворогу суттєвих втрат. Лейтенант Партала особисто знищив вісьмох загарбників та потопив два ворожі плавзасоби.

2 березня Станіслав та його підлеглі успішно виконали завдання з мінування можливих шляхів висування ворога й уже поверталися до пункту дислокації, але в районі селища Калинівка «азовці» зіткнулися з групою противника, яка чисельно значно перевищувала нацгвардійців і спробувала їх оточити. Лейтенант Партала вміло організував відбиття нападу, у ході бою нацгвардійці знищили три бронемашини противника (дві з них особисто підбив лейтенант Партала), ворог удався до втечі. Командир взводу дістав важке поранення, та попри це продовжував керувати боєм і зумів вивести свій підрозділ у район зосередження. На жаль, медикам не вдалося врятувати життя мужнього командира [2].

***

Спогади про Станіслава Парталу друзів та однокласників.

«Якщо він за щось брався так цілеспрямовано, ми завжди бачили результат його справ. А справи в нього завжди були добрі. Він сам по собі теж дуже доброю людиною був. Останній раз я його бачила влітку 2021 року, коли він приїжджав у відрядження до своєї родини. Якось я запитала його, чи не страшно йому. Він відповів: «Це моя робота, я її вибрав». Він мав дуже добру фізичну підготовку, а ще дуже любив футбол», ― зі спогадів однокласниці Наталії.

«Я пам’ятаю його як людину, однокласника, друга. Він був завжди справедливим, чесним, добрим. Небагато є таких людей, які всупереч обставинам можуть захищати правду, відстоювати її до останнього, навіть якщо це може зашкодити їм. У цьому була його сила, він був саме такою Людиною. Десятки і сотні історій сумних та веселих, свідком яких я був і які пов’язані з Героєм. Одна з них, яка повторювалась дуже часто, пов’язана з його прізвищем. Він неодноразово поправляв вчителів та однолітків, що майже завжди ставили наголос не туди. Саме та фраза, що звучала з його вуст у такі моменти: «ПарталА, наголос на останню А!» Якби можна було описати одним словом героя, це було б слово ― справедливість. Не дивно, що він обрав шлях воїна… З повагою, Ел!» [6].

***

Костянтин Немічев, один з командирів підрозділу «Азов», написав про загибель Станіслава Партали: «Колись він сказав: «Ми обрали шлях війни за свободу, а не жити рабами як наші «сусіди». І хай краще ми падемо честю хоробрих заради наших дітей і свободи нашої держави!» [3].

Джерела

         1. Вражаюча історія Героя України! Партала Станіслав поклав життя, рятуючи побратимів на Харківщині [Електронний ресурс] // You Tube. Телеканал Прямий. ― Електрон. дані. URL: https://www.youtube.com/watch?v=yEncg79W5wY. ― Дата публікації: 17.01.2023. ― Дата перегляду: 08.09.2023. ― Назва з екрана.

2. Коваленко С. «Розвідник від Бога» ― побратими про загиблого Героя України Станіслава Парталу / Сергій Коваленко, Валерія Агібалова [Електронний ресурс] // АрміяInform. ― Текст. та граф. дані. ― 2022 ― 28 берез.   URL: https://armyinform.com.ua/2022/03/28/rozvidnyk-vid-boga-pobratymy-pro-zagyblogo-geroya-ukrayiny-stanislava-partalu/, вільний (дата звернення: 29.11.2023). ― Назва з екрана.

3. «Краще ми падемо честю хоробрих»: харків’янин Станіслав Партала загинув у боях за Маріуполь [Електронний ресурс] // Суспільне Новини. ― Текст. та граф. дані. ― 2022 ― 7 квіт. ― URL: https://suspilne.media/226256-krase-mi-pademo-cestu-horobrih-harkivanin-stanislav-partala-zaginuv-u-boah-za-mariupol/, вільний (дата звернення: 29.11.2023). ― Назва з екрана.

4. Партала Станіслав Юрійович [Електронний ресурс] // Енциклопедія сучасної України. ― URL: https://esu.com.ua/article-77586, вільний (дата звернення: 29.11.2023). ― Назва з екрана.

5. Про присвоєння звання Герой України [Електронний ресурс] : Указ Президента України від 25.03.2022 №167/2022 // Президент України : офіц. інтернет-представництво. ― Текст. та граф. дані. ― URL: https://www.president.gov.ua/documents/1672022-41809, вільний (дата звернення: 29.11.2023). ― Назва з екрана.

6. [Інформація про Станіслава Парталу] / Комун. закл. «Харківська гімназія № 111 Харківської міськради». ― 5 арк. ― Рукопис.

7. Як воював і як загинув розвідник Станіслав Партала «Метро» з «Азову», Герой України [Електронний ресурс] / ред. Нестор Дим // Новинарня. ― Текст. та граф. дані. ― 2022 ― 1 квіт. ― URL: https://novynarnia.com/2022/04/01/yak-voyuvav-i-yak-zagynuv-rozvidnyk-stanislav-partala-metro-z-azovu-geroj-ukrayiny/, вільний (дата звернення: 29.11.2023). ― Назва з екрана.

Комментариев нет:

Отправить комментарий