Шалімов О. О.

             Меморіальна дошка на честь О. О. Шалімова встановлена 13 січня 2015 року за адресою вулиця Данилевського, 38.

«В этом доме в 1965–1970 гг. жил великий хирург современности, один из основателей украинской хирургической школы, доктор медицинских наук, профессор, действительный член Национальной академии наук Украины, действительный член Академии медицинских наук Украины, Герой Социалистического Труда, Герой Украины, Почетный гражданин города Харькова, Человек мира Александр Алексеевич Шалимов. В 1965 году на базе Украинского научно-исследовательского института переливания крови и неотложной хирургии А. А. Шалимов создал и возглавил уникальный Харьковский научно-исследовательский институт общей и неотложной хирургии.

″Большая хирургия началась в Харькове. Нигде и никогда у меня не было таких помощников, как здесь″ А. А. Шалимов».

Ефанова М. Ученики Александра Шалимова написали о нем книгу / Марина Ефанова // Вечерний Харьков. ― 2015. ― 15 янв. ― С. 4.

Про встановлення меморіальної дошки на будинку, де мешкав О. О. Шалімов.

Історія медичного життя Харкова

О. О. Шалімов

             Шалімов Олександр Олексійович (20.01.1918‒28.02.2006) академік HAH та АМН України, член Міжнародної спілки хірургів, Міжнародної спілки гастроентерологів, Наукового товариства хірургів України, асоціацій хірургів Німеччини, Австрії, Росії, США. Міжнародною палатою американського біографічного інституту обраний Людиною року 1997, нагороджений почесним дипломом Міжнародного біографічного центру Кембриджського університету за досягнення у медицині XX ст. Доктор медичних наук, професор, лауреат Державних премій СРСР та України, Головний хірург МОЗ України, Герой Соціалістичної Праці, Герой України [8, 2].

***

«Олександр Шалімов народився в 1918 році в селі Введенка Липецької області в багатодітній селянській родині ― у нього було 13 братів і сестер. Голод змусив сім’ю покинути Введенку і відправитися на Кубань. Коли хлопець підріс, він допомагав батькам, підробляючи влітку пастухом, а взимку ― помічником столяра. При цьому він встигав відмінно вчитися, і його направили до сільськогосподарського інституту, однак вступити не вийшло. Наступного року Олександр Шалімов стає студентом Кубанського медінституту. Випускний іспит за спеціальністю «Хірургія» в інституті припав на 23 червня 1941 року, тому всіх випускників відразу після іспиту викликали до військкомату. Відмінника Шалімова на фронт не взяли через перенесену малярію, ревматизм, хвороби хребта і направили на посаду головного лікаря та хірурга в Нерчинсько-Заводську лікарню Читинської області. Уже на третій день роботи в лікарні Олександр провів свою першу операцію» [4].

***

На думку фахівців, хірургія ХХI століття опирається на той фундамент, який заклали Олександр Олексійович Шалімов та його учні. Він першим провів вдалу пересадку підшлункової залози хворому на діабет, розробив і впровадив нові методи операцій при онкологічних захворюваннях.

Під керівництвом відомого хірурга проведено першу в Україні операцію з пересадки серця. Про «шалімовську» працьовитість досі ходять легенди. Він міг переходити з операційної в операційну, виконуючи на кожному столі різні втручання. Після важкої операції дрімав хвилин 15‒20 у кріслі, а потім знову брав скальпель у руки.

Я ніколи не втомлюся жити, я сповнений енергії, планів і з упевненістю дивлюсь у майбутнє, ― сказав вчений, коли йому вручили диплом Почесного громадянина міста у 2001 році. ― Пишаюся тим, що я харків’янин, що зробив і ще багато зроблю для улюбленого міста [7].

***

«Звичайно, Шалімов, як і всі хірурги планетарної величини, ― це справжній самородок. Але характерна риса його особистості полягала в тому, що він наполегливо і з самозреченням відшліфовував цей дарований природою безцінний талант. Опинившись у Москві після успішної далекосхідної кар’єри, Олександр Олексійович спочатку допитливо приглядався до досвіду кращих столичних клінік. Проте невдовзі виявилося, що він прекрасно володіє багатьма передовими методами майже в усіх галузях хірургії ― аж до оперативної гінекології та урології. Та все ж своїм головним наставником  завжди називав Сергія Сергійовича Юдіна визнаного апостола радянської медицини, від якого молодому Шалімову пощастило перейняти вишукану хірургічну техніку, що поєднувалася з рідкісним природнім даром інтуїції.

<…> Природа щедро нагородила його багатьма талантами, що великою мірою завдячувалося вдалому поєднанню слов’янської (з материнського боку) і татарської (з батьківського) крові. Це, очевидно, забезпечило його ще й  могутньою «леонардівською» будовою тіла: ― вищий від середнього зросту, з помірно крупними кістками. На прямих у сажень плечах всемогутній Творець витворив красиву голову з розумними, дещо розкосими темно-карими очима. Широкий лоб прикрашали густі орлині брови. Перенісся позначено двома вертикальними зморшками, ніс рівний, вушні раковини симетричні, губи чутливі. Голову вершила синьо-чорна грива непокірного волосся без сивини. Ось тільки мудре обличчя, на якому роки і надбаний досвід проклали глибокі зморшки, вже злегка обвисало в нижній частині. Та і постава з віком стала сутулуватою, а хода ― важкою, з човганням. Досягнувши, здавалося б, абсолютної досконалості в хірургічному ремеслі і навіть підкоривши Росію, Олександр Олексійович, проте, без будь-яких сумнівів відхилив численні пропозиції західних країн попрацювати в тамтешніх престижних клініках із ледве не царськими умовами праці і добровільно вирушив до України, де почав із досить скромної посади доцента Харківського медінституту» [6, с. 26‒27].

Джерела

1. Академик Александр Шалимов в Харькове : [воспоминания : коллектив. моногр.] / под общ. ред. Н. Л. Битчук (Павловой). ― Изд. 2-е, доп. ― Харьков, 2018. ― 403 с.

2. Академік Олександр Олексійович Шалімов ― людина і хірург [Електронний ресурс] : [презентація] / підготували : Л. В. Скрипченко, В. В. Віскова // DSpace : Repository of Kharkiv National Medical University. ― Текст. та граф. дані. ― Харків, 2018. ― URL: https://repo.knmu.edu.ua/handle/123456789/19118, вільний (дата звернення: 17.12.2023). ― Назва з екрана.

3. Лупальцов В. «Это было время настоящего прорыва» / В. Лупальцов // Время. ― 2018. ― 20 янв. ― С. 7 : фот.

4. Можейко І. Один з кращих хірургів планети : 20 січня виповнюється 100 років від дня народження Олександра Шалімова / Інна Можейко // Слобідський край. ― 2018. ― 4 січ. ― С. 11.

5. Петрова З. П. Шалімов Олександр Олексійович // Вчені університету : 1805–2005 / Харк. держ. мед. ун-т. ; за ред. А. Я. Циганенка. ― Харків, 2002. ― С. 272–274.

6. Радзіховський А. Штрихи до портрета Вчителя ― академіка Олександра Шалімова / А. Радзіховський // Світогляд. ― 2016. ― № 6. ― С. 26–31 : іл.

7. Тарасова Л. Хирургия XXI века началась с фундамента, который заложил Александр Шалимов / Людмила Тарасова // Вечерний Харьков. ― 2012. ― 16 июня. ― С. 4.

8. Шалімов Олександр Олексійович // Хто є хто на Харківщині. Видатні земляки : довід.-біогр. вид. ― Київ, 2004. ― Вип. 1. ― С. 150 : портр.

Комментариев нет:

Отправить комментарий