Жук В. О.

                 Дошку на честь В. О. Жука встановлено 29 серпня 2023 року на фасаді комунального закладу «Харківський ліцей № 126 Харківської міської ради» за адресою вулиця Підлісна, 9.

«У цьому закладі в період 2003‒2012 рр. навчався Жук Владислав Олександрович (10.04.1997‒01.03.2022). Позивний ― Жук. Герой, який загинув за свободу та незалежність України. В/ч А0336 Головного управління розвідки Міністерства оборони України (підрозділ «Кракен»). Герої не вмирають!».

У двох районах Харкова відкрили меморіальні дошки захисникам [Електронний ресурс] // KharkivToday. ― Текст. та граф. дані. ― 2023. ― 30 серп. ― URL: https://2day.kh.ua/ua/kharkow/u-dvokh-rayonakh-kharkova-vidkryly-memorialni-doshky-zakhysnykam, вільний (дата звернення: 04.01.2024). ― Назва з екрана.

Про встановлення меморіальної дошки на честь В. О. Жука.

 Харків’яни ― герої російсько-української війни

В. О. Жук

           Жук  Владислав Олександрович (10.04.1997‒01.03.2022) народився в Харкові. Після закінчення 9 класу Харківської загальноосвітньої школи № 126 вступив до Харківського технікуму залізничного транспорту.

У дитинстві мріяв бути футболістом, гравцем ФК «Металіст». Дитяча мрія переросла в захоплення футболом, жодна гра не проходила без активного учасника харківських ультрас, уболівальника, що задавав ритм яскравим гаслам фанатів.

Непосидючий, активний, він уже за кілька років продовжив навчання: у 2018 році став курсантом Харківського національного університету Повітряних Сил імені Івана Кожедуба, вивчав інженерно-авіаційне забезпечення. Загинув унаслідок влучання ворожої ракети в будівлю Харківської ОДА [4].

***

Владислав Жук з 15 років відвідував фанатський сектор «Металіста», а в 2017 році разом з друзями заснували навколофутбольний колектив «Glory Juniors».

Окрім активної участі в житті свого колективу, також був барабанщиком на фанатській трибуні харківського клубу. Друзі згадують Влада як справжнього лідера, який часто допомагав своїм одноклубникам справою та порадою, навчав вирішувати складні життєві ситуації, розставляти пріоритети та цінувати колектив. На початку лютого, перед стартом повномасштабної війни, розуміючи, що скоро все почнеться, заспокоював своїх друзів та казав: «Головне прожити перші 2‒3 дні».

Владислав Жук загинув унаслідок влучання ворожої ракети в будівлю Харківської ОДА. Близько 8:00 ранку прилетіла перша ракета. Перебуваючи неподалік епіцентру вибуху та почувши чийсь стогін з-під завалів, він побіг рятувати людей. Друзі Влада кажуть, що, знаючи його, розуміють: він не міг вчинити інакше. На жаль, тоді ніхто не міг подумати, що незабаром прилетить друга ракета.

Намагаючись дістати людей з-під завалів, Владислав потрапив в епіцентр другого вибуху, у результаті чого на нього провалилося 4 поверхи будівлі. Його життя обірвалося в той момент, коли він рятував інших [1].

***

Зі слів друзів, у Влада завжди були круті ідеї, він був головним рушієм, мотиватором у колективі. Він задавав темп не лише в колективі, а й на трибуні,  був барабанщиком ― серцем і ритмом усього. Був доброю, чуйною та світлою людиною. Спогади про Влада для друзів ― це щось неймовірне. Усе це всередині кожного з них, вони зберігають частинку Влада в собі.

Анастасія, друг:

«Десь в інтернеті я побачила фразу «Тепер мені прийдеться тебе пам’ятати більше, ніж я тебе знала». Влад, нам безмежно, мені безмежно тебе не вистачає. Але хоч ми і не були друзями десятиліттями, я безмежно щаслива, що на цей короткий термін, який ти був у моєму житті, у нашому житті, де ти був поруч! І ти дав дуже багато досвіду в дружбі, мудрості, багато неймовірних моментів, сміху. Я дужу-дуже вдячна тобі! Нам тебе дуже не вистачає» [3].

 Джерела

        1. Владислав «Жук» Жук фанат футбольного клубу «Металіст» (Харків), представник колективу Glory Juniors [Електронний ресурс] // Благодійний фонд «Трибуна Героїв». Текст. та граф. дані. ― URL: https://www.standsofheroes.com/tribuna-geroev/vladislav-zhuk, вільний (дата звернення: 04.01.2024). ― Назва з екрана.

2. Новосьолова Г. На фасадах харківських ліцеїв відкрили меморіальні дошки загиблим випускникам-героям [Електронний ресурс] / Ганна Новосьолова // Думка. ― Текст. та граф. дані. ― 2023. ― 30 серп. ― URL: https://dumka.media/ukr/suspilstvo/1693393608-na-fasadah-harkivskih-litseyiv-vidkrili-memorialni-doshki-zagiblim-vipusknikam-geroyam, вільний (дата звернення: 05.01.2024). ― Назва з екрана.

3. Пам’яті Владислава Жука. Рятував друзів, але себе не врятував [Електронний ресурс] / BeetLe // You Tube. BeetLe. ― Електрон. дані. ― URL: https://www.youtube.com/watch?v=ns5OzmqfoV0. ― Дата публікації: 22.12.2023. ― Дата перегляду: 05.01.2024. ― Назва з екрана.

4. Холодногірський район : [про Владислава Жука] [Електронний ресурс] // Facebook. Холодногірський район : офіц. сторінка. ― Текст. та граф. дані. ― 2022. ― 5 жовт. ― URL: https://www.facebook.com/profile/100075504056997/search/?q=%D0%B6%D1%83%D0%BA, вільний (дата звернення: 04.01.2024). ― Назва з екрана.

Комментариев нет:

Отправить комментарий