Новохацький В. М.

Дошку на честь В. М. Новохацького відкрито за адресою вулиця Героїв праці, 4.

 

«Меморіальну дошку встановлено на честь Новохацького В. М., який героїчно загинув, виконуючи інтернаціональний обов’язок в Республіці Афганістан (11.09.1968 – 28.05.1987). Вічна пам’ять загиблим».

 

 

Харків’яни – воїни-інтернаціоналісти: В. М. Новохацький

«Новохацький Віталій Миколайович (11.09.1968 – 28.05.1987) – воїн-інтернаціоналіст. Народився у Харкові. Закінчив середню школу № 107 і СПТУ-5. Працював слюсарем на авіаційному заводі. Служив в армії (з 1986). Учасник війни в Афганістані. Загинув у бою. Похований у Харкові на цвинтарі № 15. Нагороджений орденом Червоної Зірки (1987, посмертно)» [2].

***

«До армії Віталій пішов 17 жовтня 1986 року. У навчальному підрозділі опанував спеціальність радіотелеграфіста. На афганську землю ступив у травні 1987-го, отримав призначення в бойовий полк під Баграмом. Тільки раз довелось рядовому Новохацькому побувати на бойовому виході… У кінці травня проводилась бойова операція в районі населеного пункту Аліхель (провінція Нанганхар). Віталій сам попросився на цю операцію (необстріляних брали неохоче) і діяв у складі групи коригувальників вогню. Він спостерігав за місцевістю і визначав координати цілей. Визначав точно – вісім цілей були швидко знищені артилеристами. Групі корегувальників доводилось змінювати точки спостереження. Під час переміщення на нову точку група була обстріляна реактивними снарядами. Рядовий Новохацький був убитий осколком снаряда. Тільки два листи встиг відправити Віталій з Афганістану рідним у Харків. В одному з них він написав: Не слухайте різних балаболів. Ви ж самі розумієте, що тут іде війна. Я рвався сюди і можу прямо сказати, що звідси повертаються людьми з іншими поглядами на життя, а не пацанами, якими були на гражданці. Поховали Віталія у рідному Харкові» [2].

Джерела

1. Знаковский, В. Бой первый и последний // Слобода. – 1999. – 23 февр.

2. Новохацький Віталій Миколайович // Біль пам'яті : книга пам'яті про воїнів Харківщини, загиблих в Афганістані / І. П. Шкварко. – Харків, 1995. – С. 306–307 : фот.

Комментариев нет:

Отправить комментарий