Юрченко Ю. В.

 Дошку на честь Ю. В. Юрченка відкрито 5 лютого 2020 року на фасаді школи № 123 за адресою вулиця АкадемікаПавлова, 142 а.

 

«Меморіальна дошка на честь випускника школи № 123 – учасника бойових дій в Афганістані Юрченка Юрія Васильовича, нагородженого орденом Червоної Зірки (посмертно)».

 

Харків’яни – воїни-інтернаціоналісти: Ю. В. Юрченко

«Юрченко Юрій Васильович (9.04.196313.10.1982) – воїн-інтернаціоналіст. Народився у Харкові. Закінчив харківську середню школу № 123 і СПТУ-5. Працював токарем на заводі «ФЕД». Служив в армії (з 1982). Учасник війни в Афганістані. Загинув у бою. Похований у Харкові на цвинтарі № 3. Нагороджений орденом Червоної Зірки (1989, посмертно)» [2].

***

«Пора ратної служби для Юрія Юрченка почалася 12 квітня 1982 року. Спочатку був навчальний центр під Термезом, а звідти тільки одна дорога – на війну. За два місяці Юрій навчився добре водити БТР, набув гірського досвіду. Вже наприкінці червня рядовий Юрченко почав службу в Кандагарській бригаді. Нестерпна спекота супроводжувала молодого солдата на важких маршрутах через зелену зону. З перших бойових виходів стало зрозуміло, як важливо підтримувати машину в надійному стані, що значить його БТР для хлопців-десантників, які їдуть на ньому. Тому біля машини водій порався до сьомого поту, і машина на дорозі не підводила. Листів з гарячого Кандагара у батьків Юрія збереглося небагато. І в них, звичайно, нема натяку на ту страшенну напругу і повсякчасну тривогу, що супроводжували бійця. Солдат писав рідним лише одне: служба проходить нормально, доводиться багато їздити. Жовтень 1982-го. Черговий супровід колони через кандагарську зеленку”. Бандитського обстрілу довго чекати не довелося: тільки машини втягнулися в долину, як пролунали постріли. Бандитська куля влучила у водія БТР. Гвардії рядовий Юрій Юрченко помер у медсанбаті. Поховано бійця у рідному Харкові, його імя – на меморіальній дошці у школі № 123» [2].

Джерела

1. Радченко, М. Мы не забудем об Алеше и Юре // Время. – 1999. 6 мая.

            Про працівників заводу ФЕД О. Бикова і Ю. Юрченка, які загинули в Афганістані.

2. Юрченко Юрій Васильович // Біль пам'яті : книга пам'яті про воїнів Харківщини, загиблих в Афганістані / І. П. Шкварко. – Харків, 1995. – С. 486–487 : фот.

Комментариев нет:

Отправить комментарий