Бараш Ю. І.

 Дошку на честь Ю. І. Бараша встановлено 7 серпня 2014 року за адресою проспект Героїв Харкова, 96 А.

«В цьому будинку в 1982–2013 рр. мешкав заслужений будівельник України, який зробив значний внесок у будівництво міста Харкова і Харківської області Бараш Юхим Іцхович».

 

Памяти земляка // Харьковские известия. – 2014. – 9 авг. – С. 2.

Про встановлення меморіальної дошки на будинку, де жив Ю. І. Бараш.

 

З історії харківського будівництва: Ю. І. Бараш

Юхим Іцхович Бараш (21.12.1938 – 20.07.2013) – колишній генеральний директор Приватного акціонерного товариства «Завод залізобетонних конструкцій 13», Заслужений будівельник України. З січня 1964 року працював майстром на заводі ЗБК-13, а з кінця 60-х років очолив підприємство. Відзначений орденом "Знак пошани", орденом Дружби народів, медаллю "За будівництво магістрального газопроводу "Союз", медаллю "Ветеран праці", почесним знаком "Слобожанська слава" [1, 4].

***

«Харківському заводу залізобетонних конструкцій Юхим Іцхович присвятив 50 років життя. Розпочавши кар’єру на підприємстві майстром, із часом він його очолив. Беззмінно залишався 45 років на посаді керівника.

У складний період становлення ринкової економіки Юхим Іцхович зміг зберегти колектив робітників і спеціалістів, що дозволило реконструювати та модернізувати підприємство.

Завдяки організаторським здібностям, чуйності, готовності завжди прийти на допомогу Юхим Іцхович користувався великими любов’ю та повагою колективу, більша частина якого пройшла разом із ним нелегкі часи життя підприємства.

Юхим Бараш також вирізнявся активною громадською позицією. Він неодноразово обирався депутатом Комінтернівської районної ради м. Харкова, протягом 30 років незмінно відстоюючи інтереси свого округу. До останньої миті свого життя він залишався активною, діяльною та відповідальною людиною.

Юхим Бараш був відзначений низкою нагород: орденами ″Знак Пошани″ і Дружби народів, медаллю за будівництво газопроводу ″Уренгой – Помари – Ужгород″. Удостоєний звань ″Ділова людина України″, ″Заслужений будівельник України″, ″Лідери XXI століття″. Лауреат почесної нагороди Харківської обласної ради ″Слобожанська Слава″» [3].

***

«Як розповіла Людмила Бараш, дружина Юхима Бараша, її чоловік був унікальною людиною, яка в однаковій мірі була віддана і роботі, і родині.

"На заводі він був вимогливий, відповідальний і суворий, але в той же час – прекрасний сім'янин. Часом було не зрозуміти, що він більше любить, – завод чи сім'ю. Здається, у нього це було 50 на 50. Він вкладав всю душу і серце в свою улюблену справу, працював до останнього свого дня. Пам'ять про Юхима Іцховича назавжди залишиться в наших серцях", – зазначила Людмила Бараш.

Заступник голови Адміністрації Комінтернівського району Денис Дорожкін також підкреслив, що Юхим Бараш дуже багато зробив і для Комінтернівського району, і для міста в цілому.

"Його трудовий стаж становить понад 50 років. Майже все життя він працював на благо нашого міста, району, городян. Юхим Бараш керував найбільшим комбінатом з виробництва залізобетонних конструкцій більше 45 років. Він зробив величезний внесок у будівництво сотень тисяч квадратних метрів житла і нежитлових будівель, шляхопроводів. Брав активну участь у громадському житті району, 26 років був депутатом райради, допомагав ветеранам, афганцям. Я вважаю, що це правильна тенденція: ми повинні шанувати і пам'ятати таких людей, які все життя присвячують людям, роблять неоціненний вклад у розвиток міста", – зазначив Денис Дорожкін.

У будинку, на якому тепер висить меморіальна дошка, сім'я Бараш прожила 31 рік» [4].

***

«Председатель Харьковской облгосадминистрации (ХОГА) Евгений Кушнарев 10 августа вручил жителям Харьковской области ордена, медали, свидетельства о присвоении званий заслуженных деятелей и работников, грамоты главного управления государственной службы.

<…> Звание "Заслуженный строитель Украины" получил Бараш Ефим Ицхович Генеральный директор-председатель правления АО "Завод железобетонных конструкций №13"» [2].

Джерела

1. Меморіальна дошка, присвячена пам’яті Юхима Бараша [Електронний ресурс] // Нові пам’ятники історії та культури Харківської області : (огляд. довідка за матеріалами період. вид. за 2014 рік та інтернет ресурсів) / Харків. обл. універс. наук. б-ка ; матеріал підгот. Казанцева Н. Ю. – Текст. та граф. дані. – Харків, 2015. – Вип. 19. – URL : http://library.kharkov.ua/libdruk/LibKh-00000000175.pdf, вільний (дата звернення : 16.12.2019). – Назва з екрана.

2. Ордена и медали Украины вручены жителям Харьковской области [Электронный ресурс] // Status quo. – Текст. и граф. дан. – 2004. – 11 авг. – URL : https://www.sq.com.ua/rus/news/no_rubric/11.08.2004/ordena_i_medali_ukrainy_vrucheny_zhitelyam_harkovskoj_oblasti/, свободный (дата обращения : 16.12.2019). – Название с экрана.

3. Свій слід на землі : [некролог] // Слобідський край. – 2013. – 23 лип. – С. 4.

4. У Харкові відкрили меморіальну дошку заслуженому будівельнику Юхиму Барашу [Електронний ресурс] // Харків: офіц. сайт Харк. міськради, міського голови, виконкому. Новини. – Текст. та граф. дані. – Харків, 2014. – 7 серп. – URL : https://www.city.kharkov.ua/uk/news/-24959.html, вільний (дата звернення : 16.12.2019). – Назва з екрана.

Комментариев нет:

Отправить комментарий