Шутка В. Є.


Дошку на честь В. Є. Шутки відкрито у фойє середньої школи № 76, за адресою вулиця Герцена, 17.

«В этой школе учился Шутка Виктор Евгеньевич, кавалер ордена Красной Звезды, героический погибший на земле Афганистана. 1.III.1964 – 23.I.1984».

Харків’яни – воїни-інтернаціоналісти: В. Є. Шутка

«Шутка Віктор Євгенович (1.03.1964 – 23.01.1984) – воїн-інтернаціоналіст. Народився у Харкові. Закінчив школу № 76 і ПТУ № 1. Працював на заводі. В армії з жовтня 1982 року., в Афганістані з 1983 року. Командир танку, сержант. Поранений в бою біля кишлака Бабур у провінції Кунар, помер у госпіталі. Похований у Харкові. Нагороджений орденом Червоної Зірки (посмертно)» [1].
***
«Танк сержанта Віктора Шутки входив до складу сторожової застави на дорозі Джелалабад – Кабул. Особовий склад застави завжди був на чатах, бо неподалік проходили бандитські групи. Екіпаж бойової машини відкривав вогонь з гармати по схилах гір, відсікаючи шлях заколотникам. Під осінь екіпаж Шутки замінили іншим, бо підрозділ готувався до великої бойової операції в провінції Лагман. Воїни-танкісти після підготовки вирушили в похід. Дії екіпажу Шутки в ході операції отримали високу оцінку командира батальйону. 14 січня 1984 року. на бойовій операції біля кишлака Бабур наша колона була обстріляна заколотниками. Танк сержанта Шутки підірвався на міні. Екіпаж спробував евакуювати машину з дороги під ворожим вогнем, при цьому Віктор Шутка отримав важке поранення і через два тижні помер у госпіталі. Поховали сержанта у рідному місті. Пам’ять про нього зберігають у школі й профтехучилищі, де він навчався» [1].
Джерела
1. Шутка Віктор Євгенович // Біль пам'яті : книга пам'яті про воїнів Харківщини, загиблих в Афганістані / І. П. Шкварко. – Харків, 1995. – С. 480–481 : фот.

Комментариев нет:

Отправить комментарий