Грушко С. В.


Дошку на честь С. В. Грушка відкрито у фойє середньої школи № 76, за адресою вулиця Герцена, 17.

«В этой школе учился Грушко Сергей Викторович, кавалер ордена Красной Звезды, героически погибший на земле Афганистана. 25.VI.1960 – 25.IX.1980».


Харків’яни – воїни-інтернаціоналісти: С. В. Грушко

«Грушко Сергій Вікторович (25.06.1960 – 25.09.1980) – воїн-інтернаціоналіст. Народився у Харкові, закінчив школу № 76. Працював шофером на хутровій фабриці. В армії з липня 1979 року, в Афганістані з лютого 1980 року. Водій БТР, молодший сержант. Загинув під Кабулом. Похований у Харкові. Нагороджений орденом Червоної Зірки (посмертно)» [1].
***
«Харків’янин Сергій Грушко – типовий представник покоління петеушників. Закінчив 8 класів, потім курси шоферів, працював на вантажівці. Солдатська сурма покликала Сергія 3 липня 1979 року. Навчальний підрозділ він закінчив у Київському військовому окрузі, тут і продовжив службу. Але на початку лютого 1980 року. Грушко в складі спеціально відібраної команди опинився в Афганістані. Бойова служба проходила в полку, розташованому польовим табором під Кабулом. Призначили молодшого сержанта Грушко в транспортний підрозділ на посаду командира відділення тяги. Молодий командир у повній мірі спробував усіх труднощів бойового буття. Не раз його машина долала небезпечну дорогу. 25 вересня Сергій на своїй бойові  й машині прямував у колоні з Джелалабада до Кабула. Їхав у голові колони, тому бандитський удар сприйняв першим: у його БТР влучили кілька гранат. Могила воїна знаходиться у Харкові. Пам’ятають про нього і в школі, де він учився» [1].
Джерела
1. Грушко Сергій Вікторович // Біль пам'яті : книга пам'яті про воїнів Харківщини, загиблих в Афганістані / І. П. Шкварко. – Харків, 1995. – С. 94–95 : фот.

Комментариев нет:

Отправить комментарий