Шевченко В. О., Власов В. С.


Дошку на честь В. О. Шевченка відкрито 20 лютого 2019 року за адресою вїзд Кузнечний, 3 на фасаді середньої школи №10.

«Меморіальна дошка на честь випускника школи №10 – учасника бойових дій в Афганістані Шевченка Володимира Олексійовича, нагородженого орденом За службу Батьківщині в збройних силах СРСР III ст. та орденом Червоної зірки (посмертно)».



17 вересня 2019 року дошку замінено на нову – на честь В. С. Власова і В. О. Шевченка.

«Меморіальна дошка на честь випускників школи №10 – учасників бойових дій в Афганістані Власов Віталій Станіславович, Шевченко Володимир Олексійович, нагороджених орденами Червоної Зірки (посмертно), “За службу Батьківщині в збройних силах СРСР” III ст. та орденом “Червоної зірки” (посмертно)».

Харків’яни – воїни-інтернаціоналісти: В. С. Власов, В. О. Шевченко

«Власов Віталій Станіславович (14.04.1967 – 30.04.1987) – воїн-інтернаціоналіст. Народився у Харкові. Закінчив школу № 10 і ПТУ № 21. Працював слюсарем на Харківському заводі холодильних машин. Служив в армії (з 1985). Учасник війни в Афганістані. Загинув у бою. Похований у Харкові на цвинтарі № 5. Нагороджений орденом Червоної Зірки (1987, посмертно)» [1].
***
«Шевченко Володимир Олексійович (29.10.195821.04.1987) – вертольотчик-авіатехнік, воїн-інтернаціоналіст, гвардії старший лейтенант. Народився у с. Ржавець Харківського району. Закінчив харківську школу № 10 і Харківське вище військове авіаційне інженерне училище (1979). Служив в армії. Учасник війни в Афганістані (з 1985). Загинув у бою. Похований у Харкові на цвинтарі № 5. Нагороджений орденами За службу Батьківщині III ст. (1986) та Червоної Зірки (посмертно) [2].
***
«До армії Віталій Власов був призваний 24 квітня 1985 року. Після відповідної підготовки був направлений до складу обмеженого контингенту військ в Афганістані. Службу проходив у десантно-штурмовій бригаді в Гордезі, що на півдні країни. 30 квітня 1987 року військова колона наближалася до населеного пункту Альтамур. За кермом однієї з машин був гвардії рядовий Власов. І раптом – вибух. Передня машина підірвалася на міні, спалахнула, перекривши дорогу колоні. З гірських вершин почався ворожий обстріл. Бійці відкрили вогонь у відповідь. Треба було звільнити шлях від пошкодженого автомобіля. І Віталій взяв ініціативу на себе. Він прослизнув під охоплену полумям машину, зачепив її тросом. Потім піднявся до кабіни і спробував витягти з-за керма важкопораненого водія. В цю мить ворожа куля обірвала життя відважного воїна. Поховали Віталія у рідному Харкові. В музеї школи, де він вчився, йому присвячений стенд» [1].
***
«Влітку 1976 року в житті Володимира Шевченка сталася визначна подія: він склав екзамени до військового авіаційного училища. Швидко пролетіли роки навчання: у 1979-му Володимир отримав диплом авіатехніка і звання лейтенанта. Потім служив у вертолітному полку під Львовом, отримав чергове військове звання. А потім був Афганістан. Старший лейтенант Шевченко служив бортовим авіатехніком на Кандагарському аеродромі. Багато було у нього вильотів на бойові завдання, повітряну розвідку, супровід сухопутних підрозділів. 25 грудня 1985 року під час повітряної розвідки Володимир виявив вогневу позицію ворожого кулемета і знищив її. За це був представлений до бойової нагороди. За час служби в Афганістані Володимир провів у небі 820 годин. 21 квітня 1987 року під час виконання бойового завдання вертоліт, до екіпажу якого входив борттехнік Шевченко, зазнав катастрофи неподалік від Кандагару» [2].
Джерела
1. Власов Віталій Станіславович // Біль пам'яті : книга пам'яті про воїнів Харківщини, загиблих в Афганістані / І. П. Шкварко. – Харків, 1995. – С. 62–63 : фот.
2. Шевченко Володимир Олексійович // Біль пам'яті : книга пам'яті про воїнів Харківщини, загиблих в Афганістані / І. П. Шкварко. – Харків, 1995. – С. 474–475 : фот.

Комментариев нет:

Отправить комментарий