Невара І. М.



Дошку на честь І. М. Невари встановлено за адресою проспект Перемоги, 74.

 
«Меморіальну дошку встановлено на честь Невари Івана Миколайовича, який героїчно загинув, виконуючи інтернаціональний обов’язок в Республіці Афганістан 05.07.1954 – 28.10.1981. Вічна пам'ять загиблим».


Харківяни – воїни-інтернаціоналісти: І. М. Невара

Невара Іван Миколайович (5.07.1954 – 28.10.1981) – воїн-інтернаціоналіст. Народився у с. Комісарове Великобурлуцького району Харківської області. Закінчив Харківське військове авіаційно-технічне училище (1974). Служив бортовим техніком вертольота у Київському військовому окрузі, старший лейтенант. Учасник війни в Афганістані (з липня 1981). Загинув у бою в районі Ханабада. Похований у Харкові. Нагороджений орденом Червоної Зірки (1982, посмертно) [1].
***
«Юнацькі роки Івана Невари пов’язані з Харковом: школа, електромеханічний технікум. Потім за прикладом батька-авіатора він подав документи до авіаційно-технічного училища. Восени 1971 року на плечах Івана голубіли курсантські погони. Навчання здібному курсанту давалося легко – стали в пригоді знання, отримані у технікумі. Захоплення у нього були різнобічні: політгурток, спорт, книги. У двадцять років на плечах Івана лейтенантські погони. Місце призначення – гарнізон вертолітників у Київському військовому окрузі. Бортовий технік лейтенант Невара швидко “вписався” в колектив ескадрильї. З роками зростала майстерність техніка. Наприкінці липня 1981 року старший лейтенант Іван Невара прибув до Афганістану. Три місяці злітав він на вертольоті в гаряче небо: ракетні удари по душманським позиціям, супровід колон, виконання спеціальних завдань. 28 жовтня пара “вертушок’ супроводжувала колону, що прямувала до Кабула. Гірська дорога, тривожна тиша. В районі населеного пункту Ханабад бандити обстріляли колону. Екіпаж вертольота виявив і знищив вогневі точки ворога, але при виході з ущелини був підбитий і зіткнувся з землею. Технік Невара до останньої миті вів вогонь з бортового озброєння… Могила Івана в Харкові. Її вінчає мармуровий обеліск» [1].
Джерела
1. Шкварко, І. П. Невара Іван Миколайович // Біль пам'яті : книга пам'яті про воїнів Харківщини, загиблих в Афганістані / І. П. Шкварко. – Харків, 1995. – С. 294–295 : фот.
 

Комментариев нет:

Отправить комментарий