Безверхий О. Г.



Дошку на честь О. Г. Безверхого відкрито у серпні 2013 року за адресою провулок Титаренківський, 10.
 
«В этом доме жил Герой Советского Союза Безверхий Алексей Игнатьевич».

Подвиг – бессмертен // Харьковские известия. – 2013. – 17 авг. – С. 8.
У Жовтневому районі відкрито чотири меморіальні дошки Героям Радянського Союзу, у т. ч. О. Г. Безверхому (провулок Титаренківський, 10).

Харків’яни – Герої Радянського Союзу: О. Г. Безверхий

Нариманов Н. Н.




Дошку на честь Н. Н. Нариманова відкрито за адресою вулиця Дудинської, 4 (до 1985 р. – площа Нариманова, з 1985–2016 рр. – вулиця Нариманова).

«Площа Нариманова названа імям видатного діяча Комуністичної партії та Радянської держави, голови Центрального Виконавчого Комітету СРСР першого скликання Нариманова Наримана Карбаля Наджифа-Огли».

Імена на карті Харкова: Н. Н. Нариманов

Доватор Л. М.



Дошку на честь Л. М. Доватора відкрито за адресою вулиця Доватора, 17.

«Улица названа именем генерал-майора Доватора Льва Михайловича Героя Советского Союза, командира Гвардейского кавалерийского корпуса в годы Великой Отечественной войны 1941–1945 гг.».

Імена на карті Харкова: Л. М. Доватор

Черепов В. М.



Дошку на честь В. М. Черепова відкрито за адресою проспект Любові Малої, 2 а, на будівлі Національного інституту терапії ім. Л. Т. Малої.

«Здесь работал с 1980 по 1989 гг. первый главный врач Института терапии АМН Украины талантливый организатор здравоохранения Черепов Виктор Николаевич».

З історії харківської медицини: В. М. Черепов

Малая Л. Т.



Дошку на честь Л. Т. Малої відкрито 9 жовтня 2003 року за адресою проспект Любові Малої, 2 а у приміщенні Національного інституту терапії ім. Л. Т. Малої.

«Тут працювала з 1980 по 2003 рр. засновник, перший директор Інституту терапії АМН України, Герой України, Герой Соціалістичної Праці СРСР, академік НАН і АМН України, почесний громадянин м. Харкова, доктор медичних наук, професор Любов Трохимівна Мала».

1. Бабак, О. Фотофакты // Слобода. – 2003. – 10 окт. – С. 4 : фот.
2. Мельник, В. Вічна шана талановитому лікарю // Слобідський край. – 2003. – 10 жовт. : фот.
3. Увековеченная память // Событие. – 2003. – №42. – С. 6 : фот.
4. Ученому и человеку // Время. – 2003. – 11 окт. – С.5 : фот.
9 жовтня в Інституті терапії АМН України відкрито меморіальну дошку Л. Т. Малій.

З історії медичної науки Харкова: Л. Т. Малая

Титов М. П.



Дошку на честь М. П. Титова відкрито у серпні 2013 року за адресою вулиця Юрія Паращука, 7.
«В этом доме жил Герой Советского Союза Титов Николай Петрович».


Харківяни – Герої Радянського Союзу: М. П. Титов

Мінайленко І. З.



Дошку на честь І. З. Мінайленка відкрито за адресою вулиця Юрія Паращука, 2 (з 1966 р. до 2016 р. називалася вулицею Івана  Мінайленка).

«Вулиця І. Мінайленка названа ім’ям активного комсомольця-підпільника років громадянської війни Мінайленка Івана Захаровича».

Харківяни – учасники громадянської війни : І. З. Мінайленко

Перша Гвардійська Варшавська залізнична бригада



Дошку на честь Першої Гвардійської Варшавської залізничної бригади відкрито за адресою вулиця Гвардійців-залізничників, 3.
 
«Улица названа в честь подвигов воинов 1-й Гвардейской Варшавской ордена Кутузова железнодорожной бригады в годы Великой Отечественной войны 1941–1945 гг., сформированной 1.VII.1941 г. в городе Харькове».

З історії Другої світової війни: Перша Гвардійська Варшавська залізнична бригада

Залізнична бригада Харкова



Дошку на честь 27-го окремого залізничного батальйону відкрито за адресою Григорівське шосе, 56 на будівлі міського професійно-технічного училища №1.

«В этом здании 22 июня 1941 года был сформирован 27-й отдельный батальон 28-й железнодорожной бригады, прошедшей боевой путь от Харькова до Берлина. За мужество, отвагу и героизм, проявленные в боях за освобождение Родины, бригаде присвоено почетное звание “гвардейская” и впоследствии она переименована в 1-ю гвардейскую железнодорожную Варшавскую ордена Кутузова бригаду».

З історії Другої світової війни: залізнична бригада Харкова

Дагаєв Ю. О.



Дошку на честь Ю. О. Дагаєва відкрито у липні 2004 року за адресою вулиця Карпівська, 3 на будівлі управління МВС України на Південній залізниці.

«Управління МВС України на Південній залізниці з 1993 р. до 1996 р. очолював видатний державний діяч генерал-полковник міліції Дагаєв Юрій Олександрович».

Крамаренко, О. Увековечен в бронзе // Вечерний Харьков. – 2004. – 17 июля. – С. 2 : фот.

З історії харківської міліції: Ю. О. Дагаєв

Жуков Г. К.



Дошку на честь Г. К. Жукова відкрито за адресою вулиця Семінарська, 63-а на фасаді Харківської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів № 127 імені Г. К. Жукова.

«Легендарный полководец XX века Маршал Советского Союза Г. К. Жуков».


З історії навчальних закладів Харкова: школа імені Г. К. Жукова

Грабовський П. А.



Дошку на честь П. А. Грабовського відкрито у 1958 році за адресою вулиця Семінарська, 46 на будівлі, в якій в різні часи містилися Духовна семінарія, Школа червоних старшин, Харківське авіаційно-технічне училище. Нині будівля належить Харківському апеляційному адміністративному суду.
«Тут у 1879 – 1882 рр. учився видатний український поет, революційний демократ Павло Грабовський».

[Меморіальна дошка на честь П. А. Грабовського : фото] // Прапор. – 1964. – №8. – С. 86.


Літературні зв’язки Харкова: П. А. Грабовський

Герої Радянського Союзу, випускники Школи Червоних старшин



Дошку на честь Героїв Радянського Союзу відкрито за адресою вулиця Семінарська, 46 на будівлі, в якій в різні часи містилися Духовна семінарія, Школа червоних старшин, Харківське авіаційно-технічне училище. Нині будівля належить Харківському апеляційному адміністративному суду.

«Здесь в ШЧС им. ВУЦИКа учились и служили удостоенные звания Героя Советского Союза Маршал Советского Союза Москаленко К. С., Генерал армии Гетман А. Л., Генерал армии Поплавский С. Г., Генерал армии Жмаченко Ф. Ф., Генерал-полковник Кирпонос М. Н., Генерал-лейтенант Бурмаков И. Д., Генерал-майор Шаповалов Е. П., Полковник Недбаев В. И., Подполковник Ребрик К. Ф.».

З історії військової освіти в Харкові: Герої Радянського Союзу, випускники Школи Червоних Старшин

Школа Червоних Старшин

Дошку на честь Школи Червоних Старшин відкрито у 22 вересня 
1968 р. за адресою вулиця Семінарська, 46 на будівлі, в якій в різні часи містилися Духовна семінарія, Школа червоних старшин, Харківське авіаційно-технічне училище. Нині будівля належить Харківському апеляційному адміністративному суду.

«Здесь с мая 1920 по август 1938 г. находилась Школа Червоных Старшин им. ВУЦИКа».
Троян, А. Перед лицом старшего поколения // Красное знамя. - 1968. - 26 сент.: фот.
Про відкриття дошки.

Військові учбові заклади Харкова: Школа Червоних Старшин
«В Харькове, на Холодной горе сохранилось здание, где размещалась в свое время Школа Червоных Старшин. Она была основана в 1920 году, в первые же месяцы после освобождения Харькова от белогвардейцев. Первым ее начальником стал Петр Кириллович Солодуб. Поначалу школа насчитывала всего 200 курсантов-пехотинцев. В августе 1920 года штат был расширен до 500 человек, открыты новые отделы: артиллерийский – на 200 курсантов и кавалерийский – на 125. Однако недолго пришлось им учиться. Вскоре свыше 300 курсантов и командиров были направлены на врангелевский фронт. Только в феврале 1921 г. курсанты приступили к нормальной учебе. В июне 1921 г. состоялся первый выпуск. Школа дала Красной армии 91 командира – 76 пехотинцев и 15 кавалеристов» [5].

Петросов В. А.



Дошку на честь В. А. Петросова встановлено у 2010 році за адресою вулиця Конторська, 90. Скульптор Г. Хачатрян. Дошка виконана у формі медалі діаметром близько 90 см, вага – 47 кг.
«Генеральный директор Харьковского водопровода в 1972–2006 гг., видный ученый-практик, народный депутат Украины, Лауреат премии УССР, доктор технических наук, профессор, академик Валерий Петросов».
Галаур, С. Пам'ять про земляка в бронзі // Урядовий кур'єр. – 2010. – 13 квіт. – С. 16.
Іщенко, П. На згадку про видатну людину // Слобідський край. – 2010. – 3 квіт. – С. 3 : фотогр.
Памяти настоящего харьковчанина // Харьковские известия. 2010. – 3 апр. С. 3 : фот.
Про відкриття меморіальної дошки на честь В. А. Петросова.

З історії водопостачання Харкова: В. А. Петросов

Штаб Червоної гвардії




Дошку на честь роботи штабу Червоної гвардії Холодногірського району встановлено за адресою вулиця Конторська 75/77. У 2016 році дошку було демонтовано.


«В этом здании в 1917 году находились районный комитет партии и штаб Красной гвардии Холодногорского района».
 

З історії Харкова в роки Жовтневої революції 1917 року: штаби Червоної гвардії


Молохов М. О.



Дошку на честь М. О. Молохова встановлено у 2004 році за адресою вулиця Конторська, 41 на фасаді Управління станції швидкої медичної допомоги.

«У цьому будинку з 1913 по 1956 р.р. працював та мешкав організатор однієї з найстаріших в Україні Харківської станції швидкої медичної допомоги – її перший головний лікар Молохов Микола Олександрович».

Мельник, В. Пам'ять на віки // Слобідський край. – 2004. – 30 квіт. – С. 1 : фотогр.
23 квітня на честь засновника і першого головного лікаря Харківської станції швидкої допомоги М. О. Молохова відкрито меморіальну дошку на фасаді старої будівлі станції (вул. Конторська, 41).


З історії організації охорони здоров’я в Харкові: М. О. Молохов

Будинок архітектора Г. Я. Стрижевського



Дошки присвячені побудові архітектором Стрижевським Г. Я. будинку по вулиці Конторській встановлено за адресою вулиця Конторська, 35.
«Дом № 31 Франка Осиповича Натали 6-го участка [1 околот]».
«Архитектор Г. Я. Стрижевскій, 1904 год».

Від редакторів. Ці дошки не є, у звичайному сенсі, пам’ятними дошками. Просто на елементи рустованого фасаду нанесено деяку інформацію. А ось вона вже – пам’ять, історія. Історія про будівлю та людей, що мали відношення до цієї будівлі понад 100 років тому. Це історія нашого міста. Читайте далі, дізнавайтесь, коментуйте.
 
З історії архітектури Харкова: будинок № 35 на Конторській


Харківська Спецшкола військово-повітряних сил



Дошку на честь діяльності Харківської Спецшколи військово-повітряних сил встановлена за адресою вулиця Конторська, 1, на фасаді факультету театрального мистецтва Харківської державної академії культури.
«В этом здании с января 1944 по июнь 1955 г. размещалась Харьковская спецшкола Военно-Воздушных Сил, которая с 1940 г. за период ее существования подготовила 1680 будущих специалистов».
«Выпускникам Спецшколы ВВС, погибшим в годы войны и мирное время. 1940–1955 г. от военного совета ВВС и друзей».

З історії військової освіти Харкова: 
Спецшкола військово-повітряних сил

Лопанський міст



Дошку на честь відкриття новозбудованого Лопанського мосту встановлено 23 серпня 1958 року на його пілоні зісторони вулиці Полтавський Шлях.
 
«Лопанский мост, построенный коллективом Мостопоезда № 402, открыт 23 августа 1958 года».

Лопанський міст збудовано // Соціалістична Харківщина. – 1958. – 24 серп. – С. 1.
Про відкриття меморіальної дошки на пілоні Лопанського мосту.

Мости Харкова: Лопанський міст

Широнін П. М.



Дошку на честь П. М. Широніна відкрито за адресою вулиця Петра Широніна, 3.

«Вулиця Петра Широніна названа ім’ям Героя Радянського Союзу командира легендарного взводу, який повторив безсмертний подвиг Панфіловців в боях під Харковом у села Таранівка 3 березня 1943 року».

З історії визволення Харківщини: П. М. Широнін

Берестовський Б. І.



Дошку на честь Б. І. Берестовського відкрито у серпні 2013 року за адресою вулиця Архітекторів, 34.

«В этом доме жил Герой Советского Союза Берестовский Борис Иванович».

Харківяни – Герої Радянського Союзу: Б. І. Берестовський

Чепур М. Д.



Дошку на честь М. Д. Чепура відкрито у серпні 2013 року за адресою вулиця 23 Серпня, 42.

«В этом доме жил Герой Советского Союза Чепур Никита Дмитриевич».

Харківяни – Герої Радянського Союзу: М. Д. Чепур

Сипало І. М.



Дошку на честь І. М. Сипала відкрито у серпні 2013 року за адресою вулиця Бакуліна, 3 б.


«В этом доме жил Герой Советского Союза Сыпало Иван Миронович».

Харківяни – Герої Радянського Союзу: І. М. Сипало

Соболєв М. О.



Дошку на честь М. О. Соболєва відкрито у серпні 2013 року за адресою вулиця Новгородська, 44.

«В этом доме жил Герой Советского Союза Соболев Николай Алексеевич».

Харківяни – Герої Радянського Союзу: М. О. Соболєв

Бурак О. К.



Дошку на честь О. К. Бурака відкрито у серпні 2013 року за адресою вулиця Новгородська, 44.

«В этом доме жил Герой Советского Союза Бурак Александр Кондратьевич».


Харківяни – Герої Радянського Союзу: О. К. Бурак

Іваніщев Г. С.



Дошку на честь ГС. Іваніщева відкрито у серпні 2013 року за адресою проспект Науки,41/43.

«В этом доме жил Герой Советского Союза Иванищев Георгий Степанович».
 


Харківяни – Герої Радянського Союзу: Г. С. Іваніщев