Землянський І. П.

 Дошку на честь І. П. Землянського відкрито 14 травня 2015 року за адресою Середньоуральська вулиця, 16 (нині Пушкарна вулиця) на фасаді школи № 20.

«Землянский Игорь Павлович участник боевых действий в Афганистане кавалер ордена "Красная Звезда"»

В честь Игоря Землянского [Електронний ресурс] // Українська Спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів). ― Текст. та граф. дані.  URL: http://www.usva.org.ua/mambo3/index.php?option=com_content&task=view&id=5771&Itemid=55 , вільний (дата звернення: 22.07.2024). ― Назва з екрана.

Харків’яни ― воїни-інтернаціоналісти

І. П. Землянський

Землянський Ігор Павлович (3.04.1967 – 23.07.2011) ― воїн-інтернаціоналіст. Народився у Харкові. Закінчив школу № 20 і Харківський машинобудівельний технікум (1992). Працював на Харківському заводі транспортного устаткування. Служив в армії (з 1985). Учасник бойових дій в Афганістані (1985–1986). Інвалід 2-ої групи. Нагороджений орденом Червоної Зірки (1987). Голова Червонозаводського районного відділення Харківського міської спілки ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів) (з 1991). Помер у Харкові [2, 4].

***

«Після закінчення школи Ігор Землянський працював слюсарем на заводі. З 1985 року проходив військову службу. Після підготовки в учбовому центрі в м. Чирчик (Узбекистан) отримав спеціальність розвідника-радиста. Був направлений до Афганістану командиром відділення в загін спецпризначення, який дислокувався в населеному пункті Суфла провінції Логар. Землянський брав участь у семидесяти бойових операціях. У грудні 1986 року під час бойового виходу отримав мінно-вибухове поранення та контузію. Після лікування у шпиталі був звільнений з армії за станом здоровя, отримавши другу групу інвалідності. Повернувшись з армії, Ігор знову пішов працювати на завод транспортного устаткування , де незабаром очолив первинну організацію Спілки ветеранів Афганістану. У 1991 році був обраний головою Спілки ветеранів Афганістану Червонозаводського району Харкова. Цю посаду він обіймав протягом 20 років» [2].

***

До останнього дня Землянський надавав допомогу родинам загиблих, інвалідам, учасникам бойових дій. Кожний, хто до нього звертався, не залишався без уваги. Ігор проводив у школах района уроки мужності, екскурсії до музею-діорами афганської слави. Велику увагу приділяв увічненню пам’яті загиблих, зокрема організовував спортивні заходи, присвячені  пам’яті загиблих в Афганістані. Брав участь у щорічному фестивалі патріотичної пісні «Солдати миру ХХІ сторіччя». Землянський був одним із ініціаторів створення пересувної фотовиставки «Вахта пам’яті ―  Афганська війна» на основі особистих архівів и «дембельских» альбомів воїнів-афганців. За його ініціативою ця виставка проходила у багатьох учбових закладах Харкова і навіть побувала у Києві [3].

***

За час праці у Спілці ветеранів Ігор Павлович зарекомендував себе надійним товаришем і відповідальним керівником, уважною, чуйною, небайдужою людиною, яка завжди вникала у проблеми інших. Він користувався великим авторитетом і заслуженою повагою серед друзів, знайомих, колег за громадською роботою. За багаторічну громадську працю Землянський був нагороджений грамотами і медалями Української спілки ветеранів Афганістану, Почесними грамотами Верховної Ради й Кабінету Міністрів України [1].

Джерела

1. В честь Игоря Землянского [Електронний ресурс] // Українська Спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів). ― Текст. та граф. дані.  ― URL: http://www.usva.org.ua/mambo3/index.php?option=com_content&task=view&id=5771&Itemid=55 , вільний (дата звернення: 22.07.2024). ― Назва з екрана.

2. Землянському Ігорю Павловичу : [мемор. дошка] // Скрижалі історії Харкова / [уклад.: Г. А. Бондаренко, О. І. Вовк, А. А. Козіна та ін.]. ― Харків, 2020. ― Т. 2. ― С. 275–276 : фот.

3. Мемориальная доска воину-интернационалисту появилась на здании школы, в которой он учился [Електронний ресурс] // Новости Харькова. ― Текст. та граф. дані. ― 2015. ― 15 трав. ― URL: https://lenta.kharkiv.ua/society/2015/05/15/89590.html, вільний (дата звернення: 22.07.2024). – Назва з екрана.

4. Ушел из жизни Игорь Землянский // Харьковские известия. ― 2011. ― 26 июля. ― С. 2.

Комментариев нет:

Отправить комментарий