Коваль О. М.

                 Дошку на честь О. М. Коваль відкрито 18 жовтня 2007 року на фасаді комунального закладу «Харківський ліцей № 62 Харківської міської ради» за адресою проспект Академіка Курчатова, 23.

«Коваль Ольга Михайлівна. Заслужений працівник народної освіти України. З 1965 року по 1998 рік ― директор школи № 62 м. Харкова»

Лукашова В. Мемориальную доску в честь заслуженного работника образования Украины Ольги Коваль сегодня открыли на стене школы, в которой она работала [Електронний ресурс] // Медиа группа «Объектив». ― Текст. та граф. дані. ― 2007. ― 18 жовт. ― URL: http://archive.objectiv.tv/181007/7627.html, вільний (дата звернення: 25.07.2024). ― Назва з екрана.

Про встановлення меморіальної дошки О. М. Коваль.

З історії харківської освіти

О. М. Коваль

Коваль Ольга Михайлівна (18.10.1927–17.12.2006) заслужений працівник народної освіти України. Народилася в с. Баранівка Золочівського району Харківської області. У 1946 році після закінчення Золочівської середньої школи поступила на історичний факультет Харківського педагогічного інституту ім. Г. С. Сковороди [нині ― Харківський національний педагогічний університет ім. Г. С. Сковороди. ― Уклад.]. У 1948–1961 роках працювала в Золочівському районі вчителем історії середньої школи № 1, директором школи робітничої молоді, директором середньої школи № 2. З 1961 до 1965 року очолювала Нововодолазьку школу-інтернат, з 1965 року працювала директором школи № 62 м. Харкова [1, с. 83].

***

«Мальовниче селище П’ятихатки Київського району м. Харкова. Саме тут майже 40 років тому було відкрито спеціалізовану середню загальноосвітню школу № 62.

З перших днів свого існування школа стала багатопрофільною. Навіть головна функція загальноосвітньої школи ― навчати дітей ― проходила з особливим навантаженням. Батьки учнів, а більшість з них закінчили фізико-технічний факультет держуніверситету і працювали науковцями та інженерно-технічними працівниками ХФТІ, були людьми високого загального інтелектуального рівня і сподівалися (і мали на це право), що школа забезпечить їхнім дітям гарні знання. Вони практично вимагали, щоб школа була фізико-математичного профілю (як показало подальше життя ― більшість випускників школи продовжували навчання в технічних вузах Харкова та інших міст). Також батьки виступили з ініціативою перед Міністерством освіти України про надання школі статусу школи з поглибленим вивченням англійської мови.

І, нарешті, важливим чинником стало географічне розташування школи. Новий мікрорайон П’ятихатки значно віддалений від головних культурних осередків міста, тому саме школа мала стати освітянським і культурно-виховним центром для учнів, молоді і навіть жителів мікрорайону.

<…> У 1965 році директором школи було призначено Ольгу Михайлівну Коваль. Саме їй вдалося створити працездатний творчий колектив, якому під силу було виконання найбільш важливих завдань навчально-виховного процесу на високому рівні» [4].

***

«Коваль Ольга Михайлівна мала відкриту, щедру душу, легко сходилася і з дітьми, і з дорослими, допомагала всім, хто потребував підтримки, співчуття, участі.

У повоєнні роки Ольга Михайлівна Коваль стала студенткою історичного факультету Харківського педінституту ім. Г. С. Сковороди. Спочатку навчалася на стаціонарному відділенні, потім ― на заочному. Працювала вчителем історії й директором Золочівських шкіл: вечірньої середньої та № 2, завідувала районним відділом народної освіти, обиралася депутатом Золочівської районної ради...

З 1963 року Ольга Михайлівна працювала вчителем, а потім 33 роки директором 62-ї школи м. Харкова. Педагогічний стаж ― 41 рік. Останні роки життя була заступником директора з науки ЗОШ № 62 м. Харкова.

За досягнуті успіхи в роботі О. М. Коваль присвоєно звання заслуженого працівника народної освіти України, відмінника народної освіти СРСР. Вона кавалер орденів Трудового Червоного Прапора, Дружби народів, княгині Ольги. Нагороджена багатьма Почесними грамотами» [5].

***

«За вагомий особистий внесок у становлення української державності, заслуги в соціально-економічному, науково-технічному і культурному розвиткові України та з нагоди 7-ї річниці незалежності України постановляю:

Присвоїти почесні звання:

«Заслужений працівник народної освіти України»

Коваль Ользі Михайлівні ― директорові загальноосвітньої школи I–III ступенів № 62 міста Харкова» [7].

***

«Закономірність чи випадковість те, що свого часу вона обрала саме учительський фах? Це зараз, коли пройшло не одне десятиріччя, можна так роздумувати. А в перший повоєнний рік диктували обставини. Що вчитиметься далі ― було ясно. І швидше всього на вчительку. Бо школа для неї на той час без перебільшення була всім. Мама працювала прибиральницею. І жили при школі, у невеличкій затишній кімнаті. «Літератор» Ольга Василівна переконувала маму, що в її старшої доньки особлива схильність до цього предмету, а історик Семен Кирилович категорично не погоджувався. І був гордий, коли Оля вступила саме на істфак педінституту… І жодного разу за 38 років ні Ольга Михайлівна, ні всі, кому доводилось працювати з нею поруч, не ставили під сумнів абсолютну правильність цього вибору.

Рідний дім для кожного з нас ― особливе поняття. Для Ольги Михайлівни Коваль за 21 рік роботи на посаді директора 62-ї десятирічки воно трансформувалось і на школу. Пам’ятає до подробиць її ще в проєкті, на великому аркуші ватману. І як стіни зводили, як розбивали клумби, саджали деревця.

<…> Не так давно підсумував її педстаж трирічний онук Максимка. Наївне дитяче запитання, а влучив хлопчик просто у ціль:

– Ти, бабусю, у школі працюєш і живеш, так?

Ну що тут заперечиш, коли свого часу, розповідають, навіть при розподілі квартир вийшов невеличкий казус. Перед тим, як виписувати ордер, про всяк випадок поцікавились у Коваль, якому будинкові вона віддає перевагу: ближньому чи тому, що далі від школи?

― Ближньому, ближньому! ― завжди коректна, навіть не дослухала запитання. Так і вийшло: школа через дорогу ― не тільки видно її з вікна квартири, навіть дзвоник чути» [2].

Джерела

1. Жизнь прожита не напрасно : [биогр. справка и опыт работы О. М. Коваль] / подгот. В. Н. Корниенко // Учитель, перед именем твоим... : из сокровищницы пед. опыта г. Харькова : учеб. пособие / Харьк. гуманитар. ин-т «Нар. укр. акад.». ― Харьков, 1999. ― С. 83–85.

2. Карачун В. Уроки істини / В. Карачун // Соціалістична Харківщина. ― 1986. ― 5 жовт. ― С. 1.

3. Коваль О. Причетність до великої справи / Ольга Коваль // Вечірній Харків. ― 1980. ― 13 груд. ― С. 3.

4. Коврига Л. Школа постійних творчих пошуків / Людмила Коврига // Харків’яни. ― 2003. ― 10–16 квіт. ― С. 4.

5. Літопис школи [Електронний ресурс] // КЗ «Золочівський ліцей №2» Золочівської селищної ради. ― Текст. та граф. дані. ― URL: http://surl.li/xiwwng, вільний (дата звернення: 25.07.2024). ― Назва з екрана.

6. Лукашова В. Мемориальную доску в честь заслуженного работника образования Украины Ольги Коваль сегодня открыли на стене школы, в которой она работала [Електронний ресурс] // Медиа группа «Объектив». ― Текст. та граф. дані. ― 2007. ― 18 жовт. ― URL: http://archive.objectiv.tv/181007/7627.html, вільний (дата звернення: 25.07.2024). ― Назва з екрана.

7. Про відзначення нагородами України працівників підприємств, установ, організацій з нагоди 7-ї річниці незалежності України : Указ Президента України від 19.08.1998 р. № 894/98 [Електронний ресурс] // Верховна Рада України. ― Текст. та граф. дані. ― URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/894/98#Text, вільний (дата звернення: 25.07.2024). ― Назва з екрана.

Комментариев нет:

Отправить комментарий