Сапаленко О. С.

                 Меморіальну дошку на честь О. С. Сапаленка встановлено 28 серпня 2023 року на фасаді комунального закладу «Харківський ліцей № 73 Харківської міської ради» за адресою вулиця Амосова, 24.

«У цьому закладі в період 20002010 рр. навчався Сапаленко Олег Сергійович (23.09.1993 24.06.2022). Позивний Ювелір. Герой, який загинув за свободу та незалежність України. Прикомандирований із в/ч А1126 у в/ч 0336 Головного управління розвідки Міністерства оборони України (підрозділ «Кракен»). Герої не вмирають!».


Садова М. У Харківському ліцеї №73 відкрили меморіальну дошку загиблому військовому (фото) [Електронний ресурс] / Маргарита Садова // Інфосіті. ― Текст. та граф. дані. ― 2023 ― 28 серп. ― URL: https://izvestia.kharkov.ua/obshchestvo/u-kharkivskomu-litsei-73-vidkryly-memorialnu-doshku-zahyblomu-vijskovomu-foto/, вільний (дата звернення: 04.10.2023).

Про встановлення меморіальної дошки на честь О. С. Сапаленка.

 Харків’яни ― герої російсько-української війни

О. С. Сапаленко

Сапаленко Олег Сергійович (23.09.1993 ― 24.06.2022) народився у Харкові. Закінчив 73-й ліцей і вступив до Харківського національного автомобільно-дорожнього університету. З юного віку займався спортом, зокрема бойовим самбо та греплінгом.

Із початку повномасштабного вторгнення став на захист України. Служив на посаді розвідника-снайпера парашутно-десантного батальйону спецпідрозділу «Кракен», обороняв Харків. Мав позивний Ювелір [5].

***

«З перших днів повномасштабного вторгнення українські спортсмени стали на захист держави. На жаль, багато з них втратили життя від зброї окупантів. Серед загиблих також були й цивільні, які потрапили під терористичні обстріли РФ.

За інформацією Міністерства спорту України, станом на вересень 2023 року Росія вбила близько 350 наших атлетів. Не забудемо нікого» [4].

***

Олег Сапаленко фанат футбольного клубу «Металіст» (Харків), представник колективу ШИЗО [фанатське об’єднання «фірма»].

До фанатського руху «Металіста» долучився в 2011 році. Провів кілька успішних бійок за колективи AFC та «Lazio», згодом його зацікавив згуртований колектив ШИЗО, до якого був запрошений на тренування. Дуже швидко влився до колективу, а після переможної зустрічі з Дніпром, вже вважався одним з основних.

У 2014 році Олег був активним учасником подій Революції Гідності в Харкові. Брав участь в обороні офісу організації «Патріот України» в ніч з 14 на 15 березня. Тоді проросійські бойовики намагалися зламати спротив патріотично налаштованих харків'ян за допомогою вогнепальної зброї. Захисникам будівлі вдалося відбитися.

В 2015 році отримав диплом ювеліра. Для нього це було наче хобі. Все, що було пов'язане з дрібними деталями, і що потрапляло Олегу до рук він виконував бездоганно.

З 2016 року Ювелір захищав Україну від ворожої навали на Сході, а з 2019 року служив у складі ДШВ. Одноклубники та побратими згадують Олега, як непросту, але дуже добру людину. Мав чітку громадянську позицію та завжди допомагав тим, хто цього потребує. Ладен був віддати останнє для друга. Будучи ювеліром за освітою, мав буквально «золоті» руки, якими вправно користувався.

Початок повномасштабної війни зустрів у лавах ЗСУ на посаді розвідника-снайпера 2-ї категорії парашутно-десантного батальйону. Перебував у Донецькій області. Був захисником природи та працював із дітьми, для яких був і старшим братом, і вчителем.

Маючи великий бойовий досвід, успішно виконував бойові завдання під час обороні рідного міста [2].

Джерела:

 

1. Адміністрація Немишлянського району Харківської міської ради. [Про відкриття меморіальної дошки Сапаленку Олегу] [Електронний ресурс] / Адміністрація Немишлянського району Харківської міської ради //Фейсбук. Адміністрація Немишлянського району Харківської міської ради. ― Текст. та граф. дані. – URL: https://www.facebook.com/Nemyshlya.district/?locale=ca_ES. ― Назва з екрана. ― Дата публікації: 28.08.2023. ― Дата перегляду: 04.10.2023.

2. Олег «Ювелір» Сапаленко фанат футбольного клубу «Металіст» (Харків), представник колективу ШИЗО [Електронний ресурс] // Благодійний фонд «Трибуна Героїв». Текст. та граф. дані. URL: https://www.standsofheroes.com/tribuna-geroev/oleg-yuvelir-sapalenko, вільний (дата звернення: 04.10.2023). Назва з екрана.

3. Олег Сапаленко. Самбо [Електронний ресурс] // Янголи спорту. Реквієм за загиблими українськими спортсменами. Текст. та граф. дані. URL: https://bitly.ws/WsDI, вільний (дата звернення: 04.10.2023). Назва з екрана.

4. Орошкевич С. Українські спортсмени, які загинули на війні. Футзалістка з історичним досягненням, заслужені тренери, призери ЧС та діти [Електронний ресурс] / Станіслав Орошкевич // Tribuna.com : блог ― Crazy=genius. – Текст. та граф. дані. – 2023 – 22 верес. – URL: https://ua.tribuna.com/uk/blogs/crazygenius/3087496-ukrayinski-sportsmeny-yaki-zagynuly-na-vijni-futzalistka-z-ist/, вільний (дата звернення: 04.10.2023). ― Назва з екрана.

5. У ліцеї Харкова відкрили меморіальну дошку загиблому снайперу [Електронний ресурс] // KharkivToday. ― Текст. та граф. дані. ― 2023 ― 28 серп. ― URL: https://2day.kh.ua/ua/kharkow/u-litseyi-kharkova-vidkryly-memorialnu-doshku-zahyblomu-snayperu, вільний (дата звернення: 04.10.2023). ― Назва з екрана.

 

Комментариев нет:

Отправить комментарий