Гальцов С. К.

             Меморіальну дошку на честь С. К. Гальцова встановлено 22 серпня 2023 року на фасаді комунального закладу «Харківський ліцей № 144 Харківської міської ради» за адресою вулиця Бучми, 30-Е.

«У цьому закладі в період 1991–2000 рр. навчався Гальцов Сергій Костянтинович (02.01.1985 ― 17.02.2023). Позивний ― Гал. Герой, який загинув за свободу та незалежність України. Протитанкове відділення у складі Прикордонної комендатури швидкого реагування № 1. Герої не вмирають!».

На фасаді Харківського ліцею була встановлена меморіальна дошка загиблому захиснику України [Електронний ресурс] // АТН. Харків. ― Текст. та граф. дані. ― 2023 ― 22 серп. ― URL: https://atn.ua/kharkiv/na-fasadi-kharkivskoho-litseiu-bula-vstanovlena-memorialna-doshka-zahyblomu-zakhysnyku-ukrainy-410377/, вільний (дата звернення: 23.10.2023).

Про встановлення меморіальної дошки на честь С. К. Гальцова.

Харків’яни ― герої російсько-української війни

С. К. Гальцов

Гальцов Сергій Костянтинович (02.01.1985 ― 17.02.2023) народився і жив у Харкові. Навчався у ліцеї №144. Потім опанував професію столяра. Проходив військову службу в лавах прикордонників на Львівщині, де отримав травму та був комісований. Згодом здобував освіту в Харківському автотранспортному фаховому коледжі. У мирний час був менеджером з продажу в мережах магазинів «Ельдорадо» та «Комфі». Певний період працював у Польщі й Чехії. Займався спортом, особливо любив бокс.

«Я ― дружина захисника України, патріота, добровольця, надійного товариша, побратима, найкращого для мене чоловіка, людини з великим серцем! Ми мріяли, коли закінчиться війна, разом відбудовувати Батьківщину, народити діток, жити щасливим мирним життям… Заради цього мій коханий з початку повномасштабного вторгнення пішов добровольцем. Говорив: хто, як не я? Серьожа не міг дивитись спокійно на те, як ворог знищує все на своєму шляху, руйнує міста, села, людські долі, забирає життя старих і малих… Донецьк, Краматорськ, Мар‘їнка, Кремінне, Бахмут… рік я не бачила свого коханого. На початку великої війни мене і нашу кішку чоловік посадив до волонтерського автомобіля, який їхав у Польщу. Казав, щоб я поверталась в Україну, коли все закінчиться, коли ми переможемо, щоб чекала, дочекалася. Ми не бачились рік… Зустріла свого коханого 8 березня, коли хоронила… Він загинув 17 лютого 2023 року. В месенджер від його побратима прийшов лист, який перевернув мій світ: «Яна, нам дуже шкода, Сергій загинув, його тіло ми витягнули, тримайтеся. Наші співчуття!». Це ― страшний безкінечний сон. Шануймо і пам'ятаймо тих, хто віддав своє життя на наше, хто захищав і захищає нас кожну хвилину! Герої не вмирають, поки про них пам’ятають!» ― написала Яна Гальцова [3].

***

«Із початком повномасштабного вторгнення Росії брав участь в організації місцевої територіальної оборони, однак, через активні бойові дії родина Сергія Гальцова переїхала до Львова, де він мріяв оселитися після перемоги.

Незважаючи на отриману травму, добровольцем став на захист Батьківщини до лав Донецького прикордонного загону Східного регіонального управління Державної прикордонної служби України та боровся із окупантами на східному напрямку. Був оператором ІПС 2-ї категорії 3-го протитанкового відділення прикордонної комендатури швидкого реагування №1. Героїчно загинув під час виконання бойового завдання» [1].

Джерела

1. Котенський А. Львів попрощається з Героями Миколою Гальцом та Сергієм Гальцовим [Електронний ресурс] / Андрій Котенський // Львівський портал. ― Текст. та граф. дані. ― 2023 ― 8 берез. ― URL: https://portal.lviv.ua/news/2023/03/08/lviv-poproshchaietsia-z-heroiamy-mykoloiu-haltsom-ta-serhiiem-haltsovym, вільний (дата звернення: 23.10.2023).

2. Новосьолова Г. На фасаді харківського ліцею встановили меморіальну дошку загиблому прикордоннику [Електронний ресурс] / Ганна Новосьолова // Думка. ― Текст. та граф. дані. ― 2023 ― 22 серп. ― URL: https://dumka.media/ukr/war/1692704002-na-fasadi-harkivskogo-litseyu-vstanovili-memorialnu-doshku-zagiblomu-prikordonniku, вільний (дата звернення: 23.10.2023).

3. Сергій Гальцов: Донецький прикордонний загін ДПСУ [Електронний ресурс] // Платформа пам'яті Меморіал: загиблі у війні Росії проти України. ― Текст. та граф. дані. ― URL: https://www.victims.memorial/people/serhii-haltsov, вільний (дата звернення: 23.10.2023).

Комментариев нет:

Отправить комментарий