Довнар Є. Ч.

                 Меморіальну дошку на честь Є. Ч. Довнаря встановлено 5 грудня 2018 року на фасаді комунального закладу «Харківська гімназія № 145 Харківської міської ради» за адресою вулиця Амосова, 24А.

«Меморіальна дошка на честь випускника школи № 145 учасника бойових дій в Афганістані Довнар Євгенія Чеславовича, нагородженого орденом ″Червоної Зірки″ (посмертно)».

Меморіальна дошка, присвячена пам’яті Євгена Довнаря [Електронний ресурс] // Нові пам’ятники історії та культури Харківської області : (огляд. довідка за матеріалами період. вид. за 2018 рік та інтернет-ресурсів) / Харків. обл. універс. наук. б-ка ; матеріал підгот. Н. Ю. Казанцева Текст. та граф. дані. Харків, 2019. Вип. 26. URL: http://library.kharkov.ua/libdruk/LibKh-00000000280.pdf, вільний (дата звернення: 09.10.2023). Назва з екрану.

Про встановлення меморіальної дошки на честь Є. Ч. Довнаря.

Харків’яни воїни-інтернаціоналісти

Є. Ч. Довнар

             Довнар Євген Чеславович (28.09.1964 ― 3.08.1984) народився у Харкові, закінчив школу №145. Навчався в Харківському інституті інженерів комунального будівництва. У Республіці Афганістан виконував інтернаціональний обов'язок з 1983 року. Брав участь в 18 бойових операціях. У серпні 1984 року в районі населеного пункту Астан провінції Парван мотострілецька рота, в якій він служив, була обстріляна противником. Відбиваючи напад, при зміні вогневої позиції був важко поранений осколками міни і помер на полі бою. Нагороджений орденом Червоної Зірки (посмертно). Похований на міському кладовищі в Харкові [2].

***

«Меморіальну дошку Євгену Довнарю, загиблому під час бойових дій в Афганістані, відкрили 5 грудня в Харківській загальноосвітній школі №145 у Немишлянському районі.

У церемонії відкриття взяли участь понад 250 осіб, серед них ― представники громадських організацій «Харківська міська спілка ветеранів Афганістану» та «Спілка ветеранів Афганістану Немишлянського району», учасники бойових дій в Афганістані, голова Адміністрації Немишлянського району Тетяна Топчій, а також школярі та жителі району.

Голова району подякувала воїнам-інтернаціоналістам за відвагу, мужність і героїзм, які сьогодні є прикладом для молодого покоління.

Перед присутніми з літературно-музичною композицією виступили учні старших класів. Учасники заходу вшанували пам'ять загиблих в Афганістані хвилиною мовчання» [3].

***

«Місто Харків ― місце народження Євгена Довнара. Він білорус. Закінчив середню школу № 145. Вчився добре, мав нахил до точних наук. умів повести за собою товаришів… Вступні екзамени Євген склав добре і був зарахований студентом Харківського інституту комунального будівництва.

Студентське товариство щиро прийняло Євгена. Він у новому колективі зарекомендував себе все таким же активним і винахідливим. З перших днів навчання було видно, що така людина не підведе в скруті. Самовіддача Євгена мала послідовників у студентській групі.

Непомітно пролетів навчальний рік. От і знову сесія, а після неї Євгену до війська: ″Прощай, дівчино…″

<…> З вересня 1983-го він уже ″афганець″. Полк, в якому служив рядовий Довнар, контролював Панджшерську долину. Його підрозділи часто виходили на бойові операції: бандити Ахмад-Шаха нахабніли з кожним днем, тероризували населення. Разом з афганськими підрозділами наші мотострільці щодня виходили в небезпечні рейди.

Рядовий Євген Довнар узяв участь у 18-ти бойових операціях. У серпні 1984-го мотострілецький батальйон, в якому служив Євген, зосередився біля кишлака Астана на березі Панджшеру.

3 серпня заколотники напали на розташування мотострільців. Сильний вогонь зі стрілецької зброї і мінометів упав на табір батальйону. Євген Довнар і його бойові товариші дали відсіч бандитам. Але поряд з позицією розірвалася ворожа міна. Її осколки смертельно поранили рядового Довнара» [5].

Джерела

 1. Довнар Євген Чеславович [Електронний ресурс] // Черные тюльпаны. Харьковская обасть. Текст. та граф. дані. URL: http://probnichekal01.blogspot.com/2013/07/blog-post_21.html, вільний (дата звернення: 09.10.2023).

2. Знаковский В. На берегу Панджшера / Владимир Знаковский // Слобода. 1999. 14 дек.

3. У Харкові відкрили меморіальну дошку воїну-афганцю [Електронний ресурс] // Харків: офіц. сайт Харків. міськради, міського голови, виконкому. Новини. ― Текст. та граф. дані. ― Харків, 2018. ― 6 груд. ― URL: https://www.city.kharkov.ua/uk/news/u-kharkovi-vidkrili-memorialnu-doshku-voinu-afgantsyu-40529.html, вільний (дата звернення: 09.10.2023).

4. Открыта мемориальная доска Евгению Довнару [Електронний ресурс] // Українська Спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів). ― Текст. та граф. дані. ― URL: http://www.usva.org.ua/mambo3/index.php?option=com_content&task=view&id=7590&Itemid=30, вільний (дата звернення: 09.10.2023). ― Назва з екрана.

5. Шкварко І. П. Рядовий Довнар Євген Чеславович // Біль пам’яті : кн. пам’яті про воїнів Харківщини, загиблих в Афганістані / І. П. Шкварко. ― Харків, 1995. ― С. 118–119.

Комментариев нет:

Отправить комментарий