Клушин О. С.

             Дошку на честь О. С. Клушина встановлено 23 серпня 2023 року на фасаді комунального закладу «Харківський ліцей №164 Харківської міської ради» за адресою вулиця Метробудівників, 18.

«У цьому закладі в період 2000‒2009 рр. навчався Клушин Олександр Сергійович (25.02.1994‒02.03.2022). Позивний ― Тренер. Герой, який загинув за свободу та незалежність України. Спецпідрозділ МВС «Схід». Герої не вмирають!».

Благодійний фонд «Трибуна Героїв»: [про відкриття мемор. дошки на честь О. С. Клушина] [Електронний ресурс] // Facebook. Благодійний фонд «Трибуна Героїв». ― Текст. та граф. дані. ― 2023. ― 24 серп. ― URL: https://bitly.ws/3edwM, вільний (дата звернення: 26.02.2024). ― Назва з екрана.

Про встановлення меморіальної дошки на честь О. С. Клушина.

Харків’яни ― герої російсько-української війни

О. С. Клушин

Клушин Олександр Сергійович (25.02.1994‒02.03.2022) український боєць зі змішаних єдиноборств ММА, козацького двобою, джиу-джицу і греплінгу, військовик, доброволець спецпідрозділів поліції «Східний корпус» та «Схід», один із лідерів харківських ультрас.

Народився у Харкові, проживав на Північній Салтівці. У дитинстві займався футболом та боксом Закінчив 9 класів ЗОШ № 164 міста Харкова, після чого навчався у Вищому професійному училищі № 6. У 2012 році вступив до Харківської державної академії фізичної культури, де здобув фах за спеціальністю «Менеджмент у спортивній діяльності».

З 18 років займався ММА [змішані бойові мистецтва]. Провів понад 50 аматорських боїв та 3 професійні. У 2021 році отримав звання майстра спорту з козацького двобою з ММА, став чемпіоном світу з ММА та отримав синій пояс з бразильського джиу-джитсу.

Був засновником і тренером спортивно-патріотичного клубу «SPCMMATEAM». Команда брала участь у змаганнях з ММА, греплінгу та бразильського джиу-джитсу.

У 2014‒2016 роках воював у складі підрозділу «Східний корпус». У 2022 році сформував та навчав групу добровольців із представників ультрас-руху харківського «Металіста» при спецпідрозділі поліції «Схід».

Загинув внаслідок обстрілу Головного управління Нацполіції у Харкові. Йому було 28 років. Похований на Алеї Слави Харківського міського кладовища №18. У нього лишилися батьки, брати і сестра [1, 3].

***

Олександр займався єдиноборствами і тренував, мав позивний Тренер.

«Він був хорошим сином та чуйною людиною. Завжди всім допомагав, усіх розумів. Цієї смерті він не заслужив. Він був за Україну, він був боєць. Скрізь і завжди був на передовій», ― говорить батько загиблого бійця Сергій Клушин.

Розповідає «Друже Митець»: «Олександр був учасником Революції гідності. Усе його життя ― це шлях справжнього воїна. Він боровся на ринзі, він боровся зі зброєю в руках ще у 2015 році. Коли тільки створили «Східний корпус» [підрозділ поліції особливого призначення, створений у 2014 році, потім переформатований у роту «Схід»], він з іншими хлопцями писали заяви, щоб їх відправили у Донецький аеропорт. Він вірно служив та захищав свою Батьківщину. У черговий раз, коли ворог вирішив, що зможе на нас напасти, Олександр очолив наш підрозділ, згуртував навколо себе молодих та досвідчених хлопців».

За словами командира спецпідрозділу «Схід» із позивним Друг Лід, Олександр Клушин перебував у адмінбудівлі, яку двічі обстріляли протикорабельним снарядом. Після першого влучення він почав збирати хлопців, виводити їх в укриття, а після другого влучання Саша потрапив під завал. Його винесли побратими та відвезли до лікарні, де майже добу він боровся за життя, але помер на операційному столі [4].

***

Вікторія [наречена Олександра] розповіла, що спочатку не дуже розуміла, хто такі ультрас, багато чого не знала про них: «Саня вводив потроху мене в курс справ, розповідав історії виїздів. Він жив цим. Мені здається, що кожна хвилина його життя була присвячена хлопцям і всім їхнім движухам».

Дівчина зізнається, що спочатку ображалася, коли Олександр називав друзів родиною, але потім усвідомила, наскільки багато вони для нього значили, а він ― для них. «Саня ― це такий собі батя для всіх. Він навчав хлопців дисципліни, спортивного способу життя, а вони при будь-якій нагоді запитували в нього поради на різні теми, починаючи, що випити, коли голова болить, і закінчуючи, як краще пропозицію дівчині зробити.

Олександр дійсно був чудовим прикладом дисциплінованої людини: міг встати о 6.30 ранку, піти на турніки, потім відпрацювати до 18-ї, поїхати на своє тренування, потренувати хлопців, іноді ще були турніри в нічному клубі до 2‒3 ранку, а о 7-й знову кудись поїхати. Ми майже ніколи у вихідні не були в місті. Завжди якісь футболи, бійки, турніри. Коли всі люди виснажувалися від такого, Саню, здавалося, це заряджало», ― згадує Вікторія.

<…> До 24 лютого Клушин був готовий до війни і морально, і фізично.

«Сумка з повним екіпіруванням стояла біля вхідних дверей ще числа з 10-го. Тоді ж ми поїхали до його батьків на Салтівку і віддали ключі від нашої квартири, бо розуміли, що якщо щось почнеться, Саня ― на війну, я ― до мами в квартиру, а його родичі ― до нас, ближче до центру і до метро, щоб можна було сховатися. Ще за тиждень вони з хлопцями збиралися після тренування Санька, щоб порадитися і вирішити, куди хто поїде, якщо почнеться, куди і як вивозити сім’ї. Домовлялися поїхати на полігон, на навчання з медицини».

Вікторія згадує, що коли 24 лютого прокинулася від вибухів, то відразу почала шукати чати з новинами, аби переконатися, чи не здалося їй. «Коли прочитала, що в усіх містах вибухи, що почалася війна, торкнула Саню за плече. Він одразу вскочив, взяв телефон, сказав, що його чекають, зібрався і поїхав» [5].

Джерела

1. Клушин Олександр Сергійович [Електронний ресурс] // Вікіпедія : вільна енциклопедія. ― Текст. та граф. дані. ― URL: https://bitly.ws/3edB3, вільний (дата звернення: 26.02.2024). ― Назва з екрана.

2. Олександр Клушин. ММА [Електронний ресурс] // Янголи спорту. Реквієм за загиблими українськими спортсменами. ― Текст. та граф. дані. ― URL: https://bitly.ws/3edBr, вільний (дата звернення: 26.02.2024). ― Назва з екрана.

3. Олександр «Тренер» Клушин фанат футбольного клуб «Металіст» (Харків), представник колективу Simmer Polecats Crew [Електронний ресурс] // Благодійний фонд «Трибуна Героїв». ― Текст. та граф. дані. ― URL: https://www.standsofheroes.com/tribuna-geroev/oleksandr-trener-klushin, вільний (дата звернення: 26.02.2024). ― Назва з екрана.

4. Рязанцева А. «Він був воїном» : у Харкові попрощалися з лідером фанат. руху Олександром Клушиним [Електронний ресурс] / Альона Рязанцева // Суспільне Новини. ― Текст. та граф. дані. 2022. ― 11 берез. ― URL: https://suspilne.media/216444-vin-buv-voinom-u-harkovi-poprosalisa-z-liderom-fanatskogo-ruhu-oleksandrom-klusinim/, вільний (дата звернення: 26.02.2024). ― Назва з екрана.

5. Parkhomenko K. Фанат «Металіста» загинув, захищаючи рідний Харків: чемпіон світу та тренер був готовий до повномасштабного вторгнення : пам’яті Олександра Клушина [Електронний ресурс] / Katia Parkhomenko // Tribuna.com. ― Текст. та граф. дані. ― 2023. ― 27 трав. ― URL: https://bitly.ws/3edAJ, вільний (дата звернення: 26.02.2024). ― Назва з екрана.

Комментариев нет:

Отправить комментарий