Музика В. М.


Дошку на честь В. М. Музики встановлено у 2017 році на фасаді будівлі Харківського національного університету цивільного захисту України за адресою вулиця Чернишевська, 94. Скульптор О. М. Рідний.

«В цій будівлі Харківського національного університету цивільного захисту України в 1966 – 1969 роках навчався начальник Управління МВС України в Харківській області генерал-лейтенант Музика Віталій Миколайович / 09. 12. 1948 – 15. 01. 2009 / ».

З історії харківської міліції: В. М. Музика

«Закінчивши у 1969 році Харківське пожежно-технічне училище МВС СССР, Віталій Музика близько двох років працював у пожежній охороні, але мріяв про оперативну роботу в міліції. І ось у 1971 році мрія збулася : він – інспектор карного розшуку одного з РОВД Харкова. <…> Поступово він стає широко відомим серед професіоналів. У ті часи – на початку вісімдесятих – у Харкові поширилися квартирні крадіжки. <…> В. М. Музика, проаналізувавши обстановку, запропонував створити загальноміський підрозділ з протидії квартирним крадіжкам. Підрозділ створено, звичайно, в порядку експерименту. Та експеримент виявився настільки вдалим, що прогримів на всю країну.
<…> В. М. Музика став заступником начальника Харківського міського управління МВС України, потім очолив міжрегіональний підрозділ по боротьбі з організованою злочинністю. Коли протидія організованій злочинності була передана до компетенції СБУ, Віталій Миколайович був призначений заступником начальника Управління СБУ в Харківській області. Це сталося в 1992 році. <…> у 1994 році повертається до лав міліції вже як начальник Харківського обласного управління МВС України. Пять років, протягом яких він очолював органи внутрішніх справ області, були одними з найяскравіших як для правоохоронців області, так і для її населення.
Разом із тим було б суттєвою помилкою вважати, що для В. М. Музики існувала тільки справа. Так, себе особисто він не беріг, що і стало основною причиною передчасної смерті. Але до людей він ставився дуже уважно. Особливо турбувався він про ветеранів. Завжди знаходив можливість допомогти, підтримати. За його ініціативою був створений фонд ″Злагода″, основним завданням якого було вирішення проблем ветеранів. Утім, і молоді працівники знали, що начальник управління у випадку необхідності завжди протягне руку допомоги, захистить.
Дуже бережно ставився Віталій Миколайович до пам’яті загиблих працівників міліції, не кажучи вже про допомогу їх сім’ям. Він особисто організував створення меморіального комплексу у сквері біля Будинку культури УМВС. Пам’ятник загиблим міліціонерам та каплицю знають усі харків’яни, і не тільки вони» [1].
Джерела
1.             Гусаров С. Пам’яті генерала Музики // Харьковские известия. – 2018. – 20 декаб. – С. 6.
2.             Гусаров С. Он выиграл в поединке с преступником : памяти генерала Виталия Музыки // Время. – 2018. – 21 декаб. – С. 10.
3.             Терехов И. Мемориальные доски – это дань людям, возвеличившим наш город // Харьковские известия – 2017. – 21 февр. – С. 2.
4.             Увековечат память харьковчан // Время. – 2017. – 21 февр. – С. 1.

Комментариев нет:

Отправить комментарий