Ріка А. Н.


Дошку на честь А. Н. Ріки відкрито 5 березня 2019 року за адресою провулок Лиманський, 1.

«Меморіальна дошка на честь випускника школи №35 – учасника бойових дій в Афганістані, нагородженого орденом Червоної Зірки (посмертно). Ріка Анатолій Нестерович».

Харків’яни – воїни-інтернаціоналісти: А. Н. Ріка

Ріка Анатолій Нестерович (26.07.1960 – 5.07.1980) – прикордонник. Народився у Харкові. Закінчив середню школу № 35 і ПТУ № 18. Працював наладчиком верстатів на заводі. В армії з 1978 року, служив на кордоні з Афганістаном. Загинув у бою з порушниками кордону. Похований на харківському цвинтарі № 5. Нагороджений орденом Червоної Зірки (1981, посмертно) [3].
***
«На фасаде харьковской общеобразовательной школы № 35 5 марта 2019 года была торжественно открыта мемориальная доска Реке Анатолию Нестеровичу. Открытие было организовано и проведено «Харьковским городским Союзом ветеранов Афганистана (воинов-интернационалистов)» и приурочено к 30-й годовщине вывода войск из Афганистана. В армию Анатолия позвала повестка из Червонозаводского райвоенкомата. 28 октября 1978 года родные и друзья проводили его в дальний путь. Затем учебный пограничный пункт, где молодой солдат узнал азы службы на границе. После соответствующей подготовки он назначается служить на границе с Афганистаном – в Тахта-Базарском пограничном отряде. 5 июля 1980 года на участке 9-ой пограничной заставы “Караул-Хана” моджахеды устроили кровавую расправу в кишлаках на территории Афганистана, а затем, переправившись через реку Мургаб, в 7.50 утра напали на наш пограничный наряд в составе старшего наряда ефрейтора Анатолия Реки, рядовых Александра Автономова и Николая Перекатных. Подав условный сигнал ракетами, пограничный наряд занял оборону и принял неравный бой. В 8.10 на место происшествия прибыла тревожная группа во главе с начальником заставы старшим лейтенантом А. Ф. Бедаревым. Автомашина была обстреляна. Пограничники разделились на две группы и вели бой с бандой в течение 20 минут. Душманы отступили только с подходом резерва отряда на бронетехнике, оставив на месте боя четверых убитых. Старший пограннаряда Анатолий Река в этом бою получил очень сложное ранение. Когда его несли в реанимационную палату, Анатолия спросили, как самочувствие, он ответил: “Ничего, нормально”. Это были его последние слова. Врачи ничего не смогли сделать: ранение оказалось смертельным. Когда старший лейтенант медицинской службы Валентин Карякин получил журнал учёта больных, записав данные, на секунду задержался у графы “Исход заболевания” и вместо протокольного слова “Умер” своим каллиграфическим почерком аккуратно вывел: “Погиб при защите Государственной границы СССР”. Это было первое дыхание афганской войны, это была первая боевая потеря в Тахта-Базарском пограничном отряде» [5].
***
«Яким був Анатолій Ріка? Слово був дається неймовірно важко. Бо розповідаємо про хлопця, який не дожив до свого двадцятиріччя. Нині про нього згадують вчителі й друзі. “Я просто не уявляю собі Толика на трибуні. Не його це стихія – виділятися, бити себе в груди, мовляв, дивіться, який я хороший. Не було в нього цього і крихти,” – говорить вчителька школи № 35 Ірина Григорівна. “Він ніколи не писав мені про свої успіхи на службі. Про його прикордонні будні я більше дізнавалася від Толиної мами,” – розповідає кохана дівчина Анатолія, Лариса Овчаренко. “Це мама робить з мене героя, ніби я щодня бандюг ловлю. А тут просто служба. Тобі ж не пишу про свої “подвиги”, бо ще подумаєш, що вихваляюся,” – писав Ларисі Толик. Слово “подвиги” він написав у лапках, бо це слово значило для нього дуже багато. А до гучних слів Анатолій не звик. І не міг вжити це священне для нього слово, говорячи про себе.
Поняття подвигу входило в його життя змалку. На лінійці біля братської могили, що за кілька кроків від його рідної школи. На шкільних літературних диспутах, де обговорювалися книги Третя ракета Василя Бикова та У списках не значився Бориса Васильєва. У походах героїко-патріотичного клубу “Полум’я” місцями бойової слави. Анатолій не був ні зразковим учнем, ні всюдисущим активістом. Але, коли в школі зароджувався клуб “Полум’я”, він одразу записався в юні слідопити. Школярі ходили шляхами героїв 15-ї гвардійської стрілецької дивізії. Один із походів – Мерефа – Красноград відбувався ночами, як і у бійців під час війни. У тому поході Толик очолив групу розвідки: йшов попереду в темряву, висвічуючи дорогу ліхтарем, прокладаючи шлях товаришам. І в інших походах він незмінно був розвідником. Саме так він уявляв собі місце попереду – прокладати шлях іншим, брати на себе найбільші труднощі. Телеграма про загибель Анатолія на кордоні застала слідопитів у черговому поході. Коли повернулися до Харкова, створили у шкільному музеї бойової слави стенд про подвиг свого колишнього розвідника. А учні четвертих класів почали змагання за право присвоєння своєму загону імені Анатолія Ріки. У Червонозаводському районі проводиться зимова спартакіада для допризовників памяті А. Н. Ріки. Можливо, незабаром імя відважного прикордонника носитиме і його рідна школа» [1].
Джерела
1. Гнатишин, Р. Яким він… був // Ленінська зміна. – 1981. – 19 лют.: фот.
2. Косий, М. Мати героя // Ленінська зміна. – 1987. – 28 трав.
3. Ріка, Н. «Ти не плач, мамо…» : бесіда з матір'ю прикордонника А. Ріки Надією Рікою / записав В. Тимченко // Молодь України. – 1981. – 6 трав.
4. Солодков, М. Троє проти банди // Ленінська зміна. – 1981. – 19 лют.
5. Торжественное открытие мемориальной доски Анатолия Река [Электронный ресурс] // Общественная организация «Харьковский городской союз ветеранов Афганистана (воинов-интернационалистов». – URL: http://afganec.kharkov.ua/index.php/public/1796--35

Комментариев нет:

Отправить комментарий