Савченко О. Д.



Дошку на честь О. Д.  Савченка відкрито за адресою вулиця Кибальчича, 21.
 

«Меморіальну дошку встановлено на честь Савченко Олександра Дмитровича, який героїчно загинув, виконуючи інтернаціональний обов’язок в Республіці Афганістан. 30.08.1965–18.07.1984. Вічна пам’ять загиблим».


Харків’яни – воїни-інтернаціоналісти: О. Д. Савченко

Савченко Олександр Дмитрович (30.08.1965 – 18.07.1984) – воїн-інтернаціоналіст. Народився у с. Таранівка Зміївського району. Працював слюсарем на Харківському заводі ім. Шевченка. В армії з вересня 1983 року, в Афганістані з березня 1984 року. Водій БТР, гвардії рядовий. Загинув у Кандагарі, похований у м. Люботин Харківської області. Нагороджений орденом Червоної Зірки (посмертно) [1].
***
«Військова служба Олександра Савченка почалася 29 вересня 1983 року. У навчальному центрі він пройшов підготовку на водія БТР. Афганську службу він почав у роті зв’язку гвардійської частини в провінції Кандагар. Водив Чайку (радіостанція на БТР). Ділив сухпайок і куриво з тезкою й земляком – молодшим сержантом Олександром Рибалком, який теж згорів у Кандагарському пеклі. Савченко брав участь у восьми бойових операціях, багато разів входив до складу бойової охорони, що супроводжувала автоколони. У липні 1984 року. декілька днів взвод зв’язку супроводжував колони через зелену зону Кандагара. 17 липня на одному з поворотів машина, яку вів Савченко, потрапила під обстріл ворожого гранатомету. Бойові товариші отримали поранення. Водій не розгубився, вивів БТР у безпечну зону, надав пораненим першу допомогу, потім повернувся до бою. У перестрілці з ворогом Олександр був важко поранений у голову і наступного дня помер. Могила воїна знаходиться в Люботині під Харковом. Над нею височіє простий обеліск» [1].
Джерела
1. Савченко Олександр Дмитрович // Біль пам'яті : книга пам'яті про воїнів Харківщини, загиблих в Афганістані / І. П. Шкварко. – Харків, 1995. – С. 370–371 : фот.

Комментариев нет:

Отправить комментарий