Безкровний Ю. С.

         Дошку на честь Ю. С. Безкровного відкрито 4 червня 2019 року за адресою вулиця Державинська, 4А (нині ― Дмитра Коцюбайла) на фасаді гімназії № 46.

«Меморіальна дошка на честь випускника школи № 46 учасника бойових дій в Афганістані Безкровного Юрія Сергійовича, нагородженого орденом Червоної зірки (посмертно)»

У Слобідському районі відкрили меморіальні дошки воїнам-афганцям [Електронний ресурс] // Харків : офіц. сайт Харків. міськради, міського голови, виконкому. ― Текст. та граф. дані. ― 2019. ― 6 черв. URL: https://www.city.kharkiv.ua/uk/news/u-slobidskomu-rayoni-vidkrili-memorialni-doshki-voinam-afgantsyam-41859.html, вільний (дата звернення: 17.07.2024). ― Назва з екрана.

Харків’яни ― воїни-інтернаціоналісти

Ю. С. Безкровний

Безкровний Юрій Сергійович (4.06.196111.10.1982) ― воїн-інтернаціоналіст. Народився у Харкові. Закінчив школу № 46 і Харківське вище військове авіаційно-інженерне училище (1981). Служив в армії, лейтенант. Учасник війни в Афганістані (з 1982). Загинув під м. Чарикар. Похований у Харкові на кладовищі № 5. Нагороджений орденом Червоної Зірки (1983, посмертно). [1, 2]

«Після успішного закінчення школи Юрій Безкровний вирішив звязати свою долю з авіацією і став курсантом ХВВАІУ. Через три роки він отримав диплом авіатехніка і звання лейтенанта, а через місяць після випуску відбув з молодою дружиною до Забайкалля. Там, в одному з віддалених гарнізонів, почав офіцерську службу. Служба склалася з перших днів: вертолітники побачили у молодому лейтенанті здібного спеціаліста і відверту, чесну людину. Промайнув час, і ось товариші вже вітають Юрія з народженням сина: нехай зростає достойна зміна в небі! У квітні 1982 року вертолітний полк із Забайкалля прибув на заміну до Афганістану. Місцем дислокації став Кундузький аеродром. Тиждень адаптації до нових умов, а далі ― бойові операції під Баграмом і Кабулом, у Джелалабаді і Кандагарі. В афганському небі авіатехнік Безкровний зробив 142 бойових вильоти, налітав 184 години. 11 жовтня в районі міста Чарикар провінції Парван екіпаж вертольота Мі-24, до складу якого входив борттехнік Безкровний, виконував бойове завдання з прикриття колони мотострілкового підрозділу. Під час бою, що зав’язався на землі, вертоліт був збитий чергою з крупнокаліберного кулемета. Весь екіпаж загинув» [1]

Джерела

1. Биков М. Лейтенант Безкровний Юрій Сергійович // Біль пам’яті Слобожанщини / Михайло Биков. ― Харків, 2019. ― С. 130–131 : фот.

2. Шкварко І. П. Безкровний Юрій Сергійович // Біль пам’яті : книга пам’яті про воїнів Харківщини, загиблих в Афганістані / І. П. Шкварко. ― Харків, 1995. – С. 32–33 : фот.

Комментариев нет:

Отправить комментарий