Масельський О. С.

                 Дошку на честь О. С. Масельського встановлено 19 вересня 2013 року на будівлі міського перинатального центру з нагоди його будівництва за адресою Салтівське шосе, 264. Автор ― скульптор Олександр Рідний.

«Цей лікувальний заклад було збудовано у 1995 р. за ініціативи Олександра Степановича Масельського, голови облдержадміністрації, Почесного громадянина Харківської області. Його життєвим кредо було ″Спішить робити добро людям″».

Светлой памяти Александра Масельского // Время. ― 2013. ― 20 сент. ― С. 1.

Про встановлення меморіальної дошки на будівлі Харківського міського перинатального центру.

З історії медичного життя Харкова

Лікувальні заклади

«Комунальне некомерційне підприємство «Міський перинатальний центр» Харківської міської ради є найпотужнішим у Харківському регіоні з надання акушерсько-гінекологічної та неонатологічної допомоги, у тому числі при передчасних пологах та невиношуванні вагітності, а також при наданні медичної допомоги недоношеним новонародженим з екстремально низькою масою тіла.

КНП «Міський перинатальний центр» Харківської міської ради, розташований за адресою: м. Харків, Салтівське шосе, 264, був створений шляхом об’єднання у 1999 р. двох закладів охорони здоров’я: міського пологового будинку № 4 та міської дитячої неонатологічної лікарні № 6.

Завдяки сприянню Адміністрації Президента України, на підставі відповідного дозволу Міністерства охорони здоров’я України в жовтні 2011 р. лікувальному закладу офіційно повернено статус перинатального центру і комунальний заклад охорони здоров’я, що на той час мав назву «Харківський міський пологовий будинок із неонатологічним стаціонаром», було перейменовано в комунальний заклад охорони здоров’я «Харківський міський перинатальний центр» відповідно до рішення ІХ сесії Харківської міської ради VІ скликання від 17.08.2011 р.» [3].

***

«Як зазначила заступник Харківського міського голови з питань охорони здоров’я та соціального захисту населення Світлана Горбунова-Рубан, відкриття пам’ятної дошки колишньому голові Харківської облдержадміністрації на цьому медичному закладі є знаковою подією для всього міста, оскільки саме Олександр Степанович був ініціатором створення перинатального центру в Харкові.

…Початок 90-х років був важким часом, тоді була дуже високою смертність новонароджених. Завдяки Олександру Масельському в 1995 році з’явився заклад, який з упевненістю можна було назвати перинатальним центром. Саме він ініціював створення централізованого закладу, що спеціалізувався на лікуванні новонароджених. Те, яких успіхів досяг перинатальний центр, ― усе це завдяки Олександру Степановичу. Встановити меморіальну дошку цій людині ― наш обов’язок», ― підкреслила Світлана Горбунова-Рубан.

Вона зазначила, що ідея увічнити ім’я колишнього губернатора області на будівлі центру виникла у медиків ― нинішнього керівництва закладу і керівників перинатального центру, які очолювали його в часи роботи Олександра Масельського. Як підкреслила заступник міського голови, це був перший перинатальний центр в Україні» [4].

***

Ігор Колот (у 2000 р. ― начальник Головного управління економіки Харківської облдержадміністрації) у книзі спогадів згадував, як одного разу його викликав до себе Олександр Степанович: «Так, їдь на Салтівку, там є будівля ― треба будувати дитячу лікарню». Приїхав Ігор Петрович до цього медичного містечка, а там ― залізобетонний каркас та бурян ― «коней не видно». Після розповіді про ситуацію Масельскому, він отримав від очільника області завдання зібрати будівельників, щоб через півроку здати об’єкт. І здали! Тепер ― це відомий перинатальний центр.

Євген Кушнарьов, мер Харкова у 1994‒1998 рр. згадував:

«Я добре пам’ятаю, коли з його ініціативи було поновлено будівництво дитячої лікарні у Салтівському лікарняному корпусі. Хоча це був міський об’єкт і туди було вкладено достатньо грошей, але закінчення будівництва здійснювалося за рахунок уже двох джерел: і обласних, і міських коштів. Як мені здавалося, ми тоді, завдяки в першу чергу йому, знайшли рішення, яке гарантувало посилення наших взаємних зусиль у вирішенні таких питань» [1, с. 214–215].

***

«З метою увічнення пам’яті видатного громадського діяча, голови Харківської обласної ради народних депутатів, голови обласної державної адміністрації Олександра Степановича Масельського та на виконання п. 3 рішення VIII сесії Харківської обласної ради народних депутатів XXII скликання «Про увічнення пам’яті голови Харківської обласної ради народних депутатів, голови Харківської обласної державної адміністрації Олександра Степановича Масельського», керуючись ст. 59 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», Харківська міська рада

УХВАЛИЛА:

1. Підтримати рішення VIII сесії Харківської обласної ради народних депутатів XXII скликання від 24.04.1996 року «Про увічнення пам’яті голови Харківської обласної ради народних депутатів, голови Харківської обласної державної адміністрації Олександра Степановича Масельського» про присвоєння імені О. С. Масельського Харківському міському перинатальному центру зі стаціонаром.

2. Виконкому міської ради підготувати документи, необхідні для присвоєння Харківському перинатальному центру зі стаціонаром імені О. С. Масельського та направити їх до Харківської обласної ради.

3. Контроль за виконанням цього рішення покласти на постійну комісію міськради з освіти, справ молоді та гуманітарних питань і секретаря міськради Петренка М. Я.

Міський голова Михайло Пилипчук» [6].

Джерела

1. «Господар його звали у народі…» : до 70-річчя Олександра Степановича Масельського. ― Харків : Фоліо : Промейкер, 2006. ― 255 с.

2. Масельський О. С. [Електронний ресурс] // Історія Харкова у пам’ятних дошках : фактогр. та бібліогр. відомості. ― Текст. та граф. дані. ― URL: http://mevorydoskikharkov.blogspot.com/2015/11/blog-post_9.html, вільний (дата звернення: 13.03.2024). ― Назва з екрана.

3. Ми працюємо заради здоров'я і щастя новонароджених та їх батьків [Електронний ресурс] // Комунальне некомерційне підприємство «Міський перинатальний центр». Про наш заклад. ― Текст. та граф. дані. ― URL: http://perynatalnyi.kharkiv.ua/, вільний (дата звернення: 13.03.2024). ― Назва з екрана.

4. На будівлі перинатального центру відкрили меморіальну дошку Олександру Масельському [Електронний ресурс] // Харків: офіц. сайт Харків. міськради, міського голови, виконкому. Новини. ― Текст. та граф. дані. ― Харків, 2013. ― 19 верес. ― URL: https://bitly.ws/3fLfV, вільний (дата звернення: 13.03.2024). ― Назва з екрана.

5. Памяти Масельского // Харьк. известия. ― 2013. ― 21 сент. ― С. 2 : фот.

6. Про присвоєння Харківському міському перинатальному центру із стаціонаром імені Олександра Степановича Масельського : рішення Харків. міської ради від 16 черв. 2000 р. // Слобода. ― 2000. ― 8 серп. ― С. 2.

Комментариев нет:

Отправить комментарий