Красовський Ю. В.

             Дошку на честь Ю. В. Красовського встановлено 29 серпня 2023 року на фасаді комунального закладу «Харківський ліцей № 152 Харківської міської ради» за адресою вулиця Волонтерська, 57.

«У цьому закладі в період 1989‒2000 рр. навчався Красовський Юрій Валерійович (27.10.1982‒25.03.2022). Позивний ― Артек. Герой, який загинув за свободу та незалежність України. В/ч А0336 Головного управління розвідки Міністерства оборони України (підрозділ «Кракен»). Герої не вмирають!».

День пам’яті захисників України [Електронний ресурс] // Комун. закл. «Харківський ліцей № 152 Харківської міської ради» : новини. ― Текст. та граф. дані. ― 2023. ― 29 серп. ― URL: https://bitly.ws/38FNM, вільний (дата звернення: 04.01.2024). ― Назва з екрана.

Про встановлення меморіальної дошки на честь Ю. В. Красовського.

Харків’яни ― герої російсько-української війни

Ю. В. Красовський

             Красовський Юрій Валерійович (27.10.1982‒25.03.2022) народився у Харкові. Після закінчення ЗОШ № 152 одразу пішов працювати. Жага до пригод та патріотичні переконання привели його в 1998 році на фанатську трибуну «Металіста», а ще за рік долучився до колективу AFC [«Army of the First Capital»] ― фанатського об’єднання, яке на сьогодні серед існуючих є одним із найстаріших. З 2015 року був учасником АТО в складі 131-го окремого розвідувального батальйону. Обороняв Гнутове, Широкине та Маріуполь. У 2017 році став бійцем полку «Азов», приєднавшись до взводу розвідників свого одноклубника Станіслава Партали (позивний Метро, у 2022 р. удостоєний звання Героя України). Ще через рік почав заочно навчатися на історичному факультеті Харківського національного університету ім. В. Н. Каразіна.

Початок повномасштабного російського вторгнення Юрій зустрів у статусі цивільної людини, адже за рік до того завершив службу в «Азові». Доєднався до складу 226-го батальйону ТрО, на базі якого пізніше буде створено підрозділ «Кракен». Юрій Красовський поліг у бою поблизу с. Вільхівка, отримавши кульові ураження в близькому вогневому контакті з ворогом. Ця операція була однією з перших спроб звільнення окупованої території Харківщини [2, 3].

***

Юрій Красовський з юних років активно захоплювався історією як рідного краю, так і Європи в цілому. Доброю і водночас простою залишилась в пам’яті друзів Юрія історія походження його позивного серед фанатів. Якось наприкінці 90-х під час виїзду до Кривого Рогу подорожуючі стали викладати з рюкзаків свої скромні пожитки. Юрій дістав з кишені відомі кожному з дитинства вафлі «Артек», після чого це і стало його другим ім’ям. Його юність минула в частих поїздках та футбольних пригодах. Також у ці роки юнак  багато читав, намагаючись поглибити свої знання з історії.

На початку нульових харківський фанрух, як і весь український, переживав перехідний період до, так би мовити, навколофутбольного формату. AFC був тут далеко не останнім колективом у країні, про що свідчили успіхи в зустрічах зі столичними візаві. У 2004 році Юрій був активним учасником Помаранчевої революції на київському Майдані. Наприкінці «нульових» був одним із тих, хто з усіх сил намагався тримати на плаву харківський навколофутбольний рух, а одного разу з ще сімома відчайдухами приїхав битися до Києва. Перемогти тоді не вдалося, але сміливці отримали повагу від фанатської спільноти країни.

Після передчасної смерті в 2008 році лідера колективу Вала одноклубники одноголосно довірили управління та прийняття рішень саме Артеку.  2009 року він одружився, а ще за два роки у них з коханою народився син Єгор. Після цього Юрій вирішив більше часу приділяти родині, передавши управління колективом молодшим товаришам. Зі стартом революційних подій 2014 року в Харкові брав безпосередню участь у протистоянні проросійським силам у місті та був одним з тих, хто не дозволив сепаратистам створити так звану ХНР [4].

Джерела

 

1. Новосьолова Г. На фасадах харківських ліцеїв відкрили меморіальні дошки загиблим випускникам-героям [Електронний ресурс] / Ганна Новосьолова // Думка. ― Текст. та граф. дані. ― 2023. ― 30 серп. ― URL: https://dumka.media/ukr/suspilstvo/1693393608-na-fasadah-harkivskih-litseyiv-vidkrili-memorialni-doshki-zagiblim-vipusknikam-geroyam, вільний (дата звернення: 05.01.2024). ― Назва з екрана.

2. Пам’яті Юрія «Артека» Красовського ― фаната «Металіста» (Харків) [Електронний ресурс] / Трибуна Героїв // You Tube. Благодійний фонд «Трибуна Героїв». ― Електрон. дані. ― URL: https://www.youtube.com/watch?v=Qdfk2kJpvE4. ― Дата публікації: 27.09.2023. ― Дата перегляду: 04.01.2024. ― Назва з екрана.

3. У двох районах Харкова відкрили меморіальні дошки захисникам [Електронний ресурс] // KharkivToday. ― Текст. та граф. дані. ― 2023. ― 30 серп. ― URL: https://2day.kh.ua/ua/kharkow/u-dvokh-rayonakh-kharkova-vidkryly-memorialni-doshky-zakhysnykam, вільний (дата звернення: 04.01.2024). ― Назва з екрана.

4. Юрій «Артек» Красовський фанат футбольного клубу «Металіст» (Харків), представник колективу AFC [Електронний ресурс] // Благодійний фонд «Трибуна Героїв». ― Текст. та граф. дані. ― URL: https://www.standsofheroes.com/tribuna-geroev/yuriy-artek-krasovskiy, вільний (дата звернення: 04.01.2024). ― Назва з екрана.

Комментариев нет:

Отправить комментарий