Абдюков С. С.

             Дошку на честь С. С. Абдюкова встановлено 22 серпня 2023 року на фасаді комунального закладу «Харківський ліцей № 143 Харківської міської ради» за адресою вулиця Владислава Зубенка,21А.

«У цьому закладі в період 2003‒2013 рр. навчався Абдюков Сергій Сергійович (15.07.1997‒26.03.2022). Позивний ― Твікс. Герой, який загинув за свободу та незалежність України. В/ч 3057 Національної гвардії України (ОЗСП «Азов»). Герої не вмирають!».

Відкриття меморіальних дошок загиблим захисникам України [Електронний ресурс] // Комун. закл. «Харківський ліцей № 143 Харківської міської ради» : новини. ― Текст. та граф. дані. ― 2023. ― 22 серп. ― URL: https://bitly.ws/39K8r, вільний (дата звернення: 14.01.2024). ― Назва з екрана.

Про встановлення меморіальної дошки на честь Абдюкова С. С.

Харків’яни ― герої російсько-української війни

С. С. Абдюков

 

Абдюков Сергій Сергійович (15.07.1997‒26.03.2022) старший солдат, старший кулеметник відділення вогневої підтримки взводу розвідки спеціального призначення 1-го батальйону оперативного призначення окремого загону спеціального призначення «Азов» Національної гвардії України. Народився в місті Харкові. Навчався у школі №143, після чого вступив до Електромеханічного коледжу Харківського національного університету міського господарства ім. О. М. Бекетова, згодом ― до Маріупольського інституту МАУП. Фанат футбольного клубу «ЦСКА» (Київ), представник колективу Praetorian Guard. Загинув у боях з російськими окупантами під час оборони Маріуполя. Нагороджений орденом «За мужність» III ступеня (посмертно) [1, 2].

***

Сергій з юних літ був охочим до спорту та всебічного саморозвитку. Займався тайським боксом, фехтуванням, полюбляв грати в настільний теніс та футбол. У товаристві з друзями завжди виступав за активний спосіб життя. До «Геліосу» потрапив через одного зі старих фанатів цього харківського клубу, після чого став більше часу приділяти єдиноборствам. Серед фанатів був відомий як «Сеня». У 2014 році разом з однодумцями заснував колектив «Honor Firm».

У 2014 році під час революційних подій в країні Сергій займав активну позицію проти так званих «тітушок» (зокрема, організації «Оплот»). З 2014 до 2017 року брав активну участь у фанатському русі харківського клубу. Як засновник і лідер єдиного навколофутбольного колективу на трибуні, користувався неабиякою повагою серед одноклубників.

У 2018 році відбулося зближення харківського колективу з рухом ЦСКА (Київ), кілька харків’ян потрапили до складу «Praetorian Guard». Разом зі столичними друзями в наступні роки Сергій брав участь у кількох домовлених зустрічах. Того ж року починає докладати зусиль, аби реалізувати себе у військовій справі. У Києві, де Сергій наполегливо та щоденно тренується, готуючись до іспитів, йому вдається вступити до полку «Азов».

Початок повномасштабної війни «Твікс» зустрів у Маріуполі на посаді старшого кулеметника відділення вогневої підтримки взводу розвідки 1-го батальйону оперативного призначення. Разом із побратимами з «Азову» він успішно відбивав атаки російських окупантів. Сергій Абдюков поліг у бою, вийшовши на позицію з переносною протитанковою системою NLAW, та не встиг відпрацювати по ворожому танку [3].

***

«За особисту мужність і самовіддані дії, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, вірність військовій присязі постановляю:

у Національній гвардії України:

Нагородити орденом «За мужність» ІІІ ступеня

АБДЮКОВА Сергія Сергійовича (посмертно) ― старшого солдата [4].

Джерела

1. Втрати силових структур внаслідок російського вторгнення в Україну (16 березня ― 31 березня 2022) [Електронний ресурс] // Вікіпедія : вільна енциклопедія. ― Текст. та граф. дані. ― URL: https://bitly.ws/39LuV, вільний (дата звернення: 14.01.2024). ― Назва з екрана.

2. Електромеханічний фаховий коледж Харківського національного університету міського господарства ім. О. М. Бекетова [Електронний ресурс] : Сергій Сергійович Абдюков // Instagram. Електромеханічний фаховий коледж Харківського національного університету міського господарства ім. О. М. Бекетова [femk_official]. ― Текст. та граф. дані. ― 2023. ― 24 січ. ― URL: https://www.instagram.com/p/CnzRtLNNjmz/?g=5&img_index=1, вільний (дата звернення: 14.01.2024). ― Назва з екрана.

3. Сергій «Твікс» Абдюков фанат футбольного клубу «ЦСКА» (Київ), представник колективу Praetorian Guard [Електронний ресурс] // Благодійний фонд «Трибуна Героїв». ― Текст. та граф. дані. ― URL: https://www.standsofheroes.com/tribuna-geroev/sergiy-tviks-abdyukov, вільний (дата звернення: 14.01.2024). ― Назва з екрана.

4. Про відзначення державними нагородами України [Електронний ресурс] : Указ Президента України від 17.04.2022 №254/2022 // Президент України : офіц. інтернет-представництво. ― Текст. та граф. дані. ― URL: https://www.president.gov.ua/documents/2542022-42161, вільний (дата звернення: 14.01.2024). ― Назва з екрана.

Комментариев нет:

Отправить комментарий