Маслюженко В. В.

 Дошку на честь В. В. Маслюженка відкрито 18 лютого 2020 року на фасаді гімназії № 144, за адресою вулиця Бучми, 30 Е.

«Меморіальна дошка на честь випускника школи № 144 – учасника бойових дій в Афганістані Маслюженка Володимира Валерійовича, нагородженого орденом Червоної Зірки (посмертно)».

 

Харків’яни – воїни-інтернаціоналісти: В. В. Маслюженко

Маслюженко Володимир Валерійович (17.09.1967 – 20.03.1987) – воїн-інтернаціоналіст. Народився у Харкові. Закінчив харківську середню школу № 144. Працював на заводі Комунар”. Служив в армії (з 1985). Учасник війни в Афганістані (з 1986). Важко поранений у бою, помер у госпіталі. Похований у Харкові на кладовищі № 15. Нагороджений орденом Червоної Зірки (1987, посмертно) [2, 3].

***

«До армії Володимир Маслюженко був призваний 10 листопада 1985 року. У навчальній мотострілецькій частині вивчився на механіка-водія БМП. 25 квітня 1986 року хлопець прибув до Афганістану – у бойовий полк на схід від Кабула. За майже рік служби рядовий Маслюженко побував на тринадцяти бойових операціях, багато разів супроводжував автоколони до Кабула. Навесні 1987 року мотострілецький взвод, в якому служив Володимир, став сторожовою заставою біля кишлаку Фарахруд і отримав завдання охороняти дорогу на Кабул. Бійці перебували у постійній напрузі, бо знали: десь поряд, в ущелинах ховаються заколотники. 10 березня заставу обстріляли. Наші бійці відкрили вогонь у відповідь зі всіх видів зброї. У цій перестрілці з бандитами Володимир Маслюженко дістав тяжке поранення в живіт, був евакуйований і помер у госпіталі. Поховано солдата у рідному Харкові, його ім’я – на меморіальній дошці у школі № 144» [2].

***

«У сімейному альбомі родини Маслюженків довго зберігалася фотокартка, на якій трирічний Володя несе квіти до Вічного вогню в Лісопарку. Хто міг подумати, що через якихось шістнадцять років інші діти принесуть квіти до пам'ятної дошки, встановленої у 144-й школі на честь воїна-інтернаціоналіста Володимира Маслюженка. А стара фотокартка стане експонатом музею бойової слави СПТУ-37. Його проводжали в армію восени 1985-го. Випала новобранцеві дорога до спекотного Туркестану. У навчальному підрозділі Володя освоїв спеціальність водія БМП. Незадовго до закінчення навчання на польових заняттях був випадок: одна з машин підрозділу застрягла, долаючи водну перешкоду. І поки всі сперечалися, як її витягти, Володя першим увійшов у воду. Був січень. За півгодини, стоячи по пояс у крижаній воді, хлопець зумів усунути неполадки, і машину витягли. За рішучі й умілі дії його тоді відзначили короткою відпусткою з поїздкою додому. І це всього лише через два з лишком місяці після початку служби. Радісний Володя написав додому листа: Добре, що ми скоро побачимося, бо після випуску наш взвод відбуває до Афганістану. Це вже не секрет. Правда, коли після відпустки він повернувся, то дізнався, що весь взвод вже відбув за призначенням, а його залишили у штаті навчального підрозділу. Хтось інший зітхнув би з полегшенням, а Маслюженко звернувся до начальства з проханням відправити його за річку, мовляв, товариші там вже воюють, а я сиджу в тилу. Спочатку йому відмовили, але хлопець був наполегливий і свого добився. 28 квітня 1986-го він вже був у Шинданді. Служба там була складною: охорона автомагістралі, єдиної в країні.

Незабаром відбулося й бойове хрещення. З вершини гори Сафаран душмани обстріляли наш гарнізон. Розпочався нелегкий бій. У душманів була перевага – висота. Допомогли вертольоти: побачивши їх здалеку бандити відійшли і сховалися в кишлаках. Після цього бою Маслюженко підписав лист додому: “ваш Володька-шураві”. І всі наступні листи йшли з таким підписом. Техніка в горах швидко виходить з ладу. Володина машина теж потребувала ремонту: багато годин відпрацювала, мала й бойові відмітини. “Моя ластівка, – так любовно називав свою БМП в листі додому, – своє вже відлітала. Ще до мене побувала в боях. Багатьом життя зберегла і мені вірно служить. Та й я її бережу”. І знову рейди. А тим часом банда душманів зосередилася за кишлаком Тапа. Невдовзі на скелі з’явилася їх ракетна установка. Одна з ракет поцілила в машину Маслюженка. Пролунав страшний вибух. Девять поранених. Двоє померли одразу. Володю в тяжкому стані відправили до госпіталю. Десять діб медики боролися за його життя та врятувати хлопця не змогли. 20 березня 1987-го Володимир Маслюженко помер. А в казармі біля його ліжка так і залишилися непрочитаними листи із Харкова, які він завжди так чекав» [1].

Джерела

1. Головін, О. Перервана пісня // Вечірній Харків. – 1990. – 9 лют.

         Про харків'янина, воїна-інтернаціоналіста В. Маслюженка, який загинув в Афганістані.

2. Маслюженко Володимир Валерійович // Біль пам'яті : книга пам'яті про воїнів Харківщини, загиблих в Афганістані / І. П. Шкварко. – Харків, 1995. – С. 256–257 : фот.

3. Гвардії рядовий Маслюженко Володимир Валерійович (17.09.1967 – 20.03.1987) // Біль пам'яті Слобожанщини / Михайло Биков. – Харків, 2019. – С. 496–497 : фот.

Комментариев нет:

Отправить комментарий