Волонтерський рух Харкова



Дошка на честь першого в Україні пункту допомоги вимушеним переселенцям з Донбасу «Вокзал» встановлена в центральному залі Південного вокзалу 1 червня 2017 року за адресою вулиця Привокзальна, 1.

«Саме на цьому місці був розташований перший в Україні пункт допомоги ″Вокзал″ від волонтерської ініціативи ″Станція Харків″. Протягом 2014–2015 років небайдужі харків’яни проявили щиру турботу, надаючи всіляку допомогу десяткам тисяч вимушених переселенців з Донбасу. Слава Богу за всіх, чиє серце не залишилося черствим і байдужим до біди ближніх!».

Конь, А. В Харькове открыли мемориальную доску волонтерам // Вечерний Харьков. – 2017. – 3 июня. – С. 4.
Про відкриття меморіальної дошки волонтерам у приміщенні вокзалу Харків-Пасажирський.

З історії волонтерського руху Харкова : пункт допомоги «Вокзал»

«″Станція Харків″ — волонтерська ініціатива, створена у Харкові у травні 2014 року (офіційною датою створення вважається 1 червня). Незалежна недержавна, некомерційна, благодійна та громадська організація, створена з метою ефективного надання актуальної допомоги людям, які опинилися в біді. Спочатку допомога надавалася внутрішньо переміщеним особам із АР Крим і зони проведення АТО. Потім цільова аудиторія була розширена. На сьогоднішній день допомога надається також родинам загиблих учасників бойових дій, харків'янам та жителям Харківської області.
″Станція Харків″ об'єднує та координує зусилля багатьох волонтерів та громадських організацій, що займаються допомогою переселенцям із зони АТО та АР Крим, родинам загиблих учасників бойових дій, харків'янам, що потрапили в біду, за різними напрямками (поселення, гуманітарна допомога, психологічна реабілітація, допомога у працевлаштуванні, інформаційна підтримка, медичний, юридичний, соціальний супровід і т. д.).
<…> Ініціативу заснували та розпочали допомагати внутрішньо переміщеним особам із зони проведення АТО кілька жінок–харків'янок у червні 2014 року, а у серпні-вересні 2014 року волонтерів ″Станції Харків″ нараховувалося близько 150 осіб. Це люди різних професій, різних соціальних груп, що раніше не були знайомі один з одним, але об'єдналися задля допомоги людям, що потрапили у біду.
<…> З кінця липня – початку серпня 2014-го року було створено волонтерський пункт ″Станції Харків″ на залізничному вокзалі Харків-Південний, де надавалася консультативна допомога, було організоване харчування, надавалася гуманітарна допомога у вигляді речей першої необхідності, продуктових наборів у дорогу, відбувалося тимчасове поселення осіб. (Пункт на вокзалі було закрито 1 грудня 2015 року через скорочення залізничного руху та зниження потоку ВПЛ, які прибували із зони проведення АТО)» [5].
***
«На Южном вокзале в Харькове, под новогодней елкой в зале ожидания, расположился длинный, составленный из нескольких парт, стол. На нем – буклеты с информацией для переселенцев, визитки с номерами такси, справочники и прочие бумаги.
Здесь размещается первичный пункт волонтерского движения "Станция Харьков", решающего проблемы вынужденных переселенцев с востока Украины.
Волонтер Надежда, блондинка средних лет с отстраненным взглядом и тихим голосом, рассказывает: здесь, за столом, ежедневно работают представители службы МЧС, городского комитета по социальной защите населения, центра занятости и, собственно, волонтеры "Станции Харьков", которые все это организовали.
– Мы здесь раздаем супы, "Мивину", сопровождаем инвалидов. Вокзал бесплатно предоставляет на сутки номер в отеле для мам с детьми до 14 лет и инвалидам, а мы их направляем в основной пункт помощи за необходимыми вещами, если им нужно, – продолжает она.
<…> На вокзал постоянно приходят люди, неравнодушные к бедам переселенцев, приносят печенье и теплые вещи. Вот женщина с сумками по пути на поезд зашла к волонтерам, чтобы передать упаковку с носками и немного денег.
Здесь есть и постоянные посетители: один мальчик, рассказывает Надежда, регулярно приносит то пачку "Мивины" или печенья, то носки "для военных". А однажды пришел мужчина в костюме Деда Мороза и принес коробку с детскими игрушками, попросил положить их под елкой и выложить фото в интернете, чтобы дети приходили за подарками» [4].
***
За підсумками щорічного рейтингу ″Визнання народу″ у 2014 році у номінації ″Найкраща громадська організація року″ перемогу одержала волонтерська ініціатива ″Станція Харків″[3].
Джерела
1. В память о добре: на вокзале открыли мемориальную доску в честь волонтеров [Электронный ресурс] // NewRoom. – Текст. и граф. дан. – 2017. – 01 июня. – URL: http://newsroom.kh.ua/news/v-pamyat-o-dobre-na-vokzale-otkryli-memorialnuyu-dosku-v-chest-volonterov, свободный (дата обращения: 15.01.2018). – Назв. с экрана.
2. Конь, А. В Харькове открыли мемориальную доску волонтерам // Вечерний Харьков. – 2017. – 3 июня. – С. 4.
3. Подведены итоги рейтинга «Признание народа» // Вечерний Харьков. – 2014. – 23 дек. – С. 2.
4. Станция "Харьков": параллельный мир для переселенцев [Электронный ресурс] // INSIDER. – Текст. и граф. дан. – 2015. – 15 янв. . – URL: http:// http://www.theinsider.ua/lifestyle/stantsiya-kharkov-parallelnyi-mir-dlya-pereselentsev/, свободный (дата обращения: 15.01.2018). – Назв. с экрана.
5. Станція Харків (організація) [Електронний ресурс] // Вікіпедія : вільна енциклопедія. – Електрон. текст. дані. – URL: http://goo.gl/xa47Gv, вільний (дата звернення: 15.01.2018). – Назва з екрану.
 

Комментариев нет:

Отправить комментарий