Черних В. В.

Дошку на честь В. В. Черних встановлено у травні 2023 року за адресою вулиця Лермонтовська, 15.

             «Тут жила Влада Черних (Аїда) 28.06.1994–28.12.2022. 28 років. Медикиня, аспірант НФаУ, дисертація на здобуття наукового ступеня Доктор філософії PhD спеціальність «Медицина» виконана та подана до розгляду… Воїн, аеророзвідниця, стрілець добровольчого формування Хартія Харківської громади 127 бригади ТРО ЗСУ. Указом Президента України №148/2023 нагороджена орденом «За мужність» ІІІ ступеня посмертно. Загинула при виконанні завдання на фронті під Бахмутом Донецької області».

 

Харків’яни ― герої російсько-української війни 

Владислава Черних

Черних Владислава Валентинівна (28.06.1994, Харків ― 28.12.2022, Бахмут, Україна) ― аеророзвідниця добровольчого підрозділу «Хартія».

У 2011 році закінчила із золотою медаллю економіко-правову школу Народної української академії (м. Харків). Паралельно зі шкільною програмою протягом шести років опановувала поглиблене вивчення англійської мови в Українсько-британському коледжі м. Харкова.

Того ж року вступила на лікувальний факультет Харківського національного медичного університету, який закінчила з відзнакою в 2017 році за спеціальністю «Лікувальна справа». Працювала старшим лаборантом кафедри внутрішньої медицини ХНМУ, лікарем внутрішньої медицини Клініко-діагностичного центру Національного фармацевтичного університету.

З 2017 року паралельно з проходженням інтернатури з внутрішніх хвороб поглиблено вивчала психоаналіз, нейролінгвістичне програмування особистості.

У вересні 2019 року була зарахована на перший курс аспірантури НФаУ.

З травня 2022 року ― доброволець добровольчого формування № 1 «Хартія» територіальної громади м. Харкова 127-ї окремої бригади територіальної оборони Регіонального управління Сил територіальної оборони «Схід» Сил територіальної оборони Збройних сил України [4].

***

«Вона дуже потужна, одразу всім дала зрозуміти, що не дозволить сприймати її як дівчину, вона показала, що готова, буде та хоче діяти, як усі. Вона неймовірна була, мотивувала дуже сильно. Прийшла медиком, але швидко все схопила і загорілася аеророзвідкою, у неї були дуже круті успіхи в цьому. Так, як вона робила з бажанням допомогти всім нам, нашому підрозділу, нашій країні, я ні в кого не бачив такого. Ми пам’ятатимемо, відплата буде», ― каже аеророзвідник Денис [5].

***

Владислава Черних доєдналася до добровольчого підрозділу «Хартія» у травні, коли побачила оголошення про набір добровольців. Маючи медичну освіту, вирішила навчати цьому військових. Після війни мріяла повернутися до навчання і далі опановувати тактичну медицину.

Командир «Хартії» Всеволод Кожемяко згадує, як привіз Владу, коли вона вирішила долучитися до добровольчого підрозділу, а далі зростала, бажаючи нищити окупантів.

«Вчора загинула Аїда. Я особисто забирав Владу з дому, коли в травні цього року мені сказали, що є дівчинка, яка хоче до нас в підрозділ, але мешкає за містом майже в зоні бойових дій і не може дістатися до Харкова. Я був поруч і заїхав за нею. Її тоді з гордістю проводжала вся родина. Влада прийшла до нас як медик, але в нас усі проходять обов’язкову піхотну підготовку. Головний сержант одразу помітив, що вона дуже влучно й впевнено працює зі стрілецькою зброєю. Так вона стала першою жінкою в польовій частині «Хартії». Якось я підійшов до неї на стрільбищі і жартома запитав, чи не ображають її хлопці в підрозділі. «Нехай тільки спробують», ― відповіла вона. Потім пам’ятаю, як вона на моїх очах з першого пострілу влучила в ціль з гранатомета. І всі зрозуміли, що це серйозний боєць…» [3].

 

Джерела:

 

1. Аеророзвідка на дронах українського виробництва: як працює підрозділ «Хартія» на Харківщині [Електронний ресурс] // You Tube. Суспільне Харків. ― Електрон. відеодані. ― URL: https://www.youtube.com/watch?v=U81iK5zxDKw. ― Назва з екрана. ― Дата публікації: 08.08.2022. ― Дата перегляду: 20.06.2023.

2. Вічна пам’ять і слава Владиславі Черних [Електронний ресурс] // Національний фармацевтичний університет : ФАРМАподії. ― Текст. та граф. дані. ― 2022. ― 29 груд. ― URL: https://nuph.edu.ua/vichna-pam-jat-i-slava-vladislavi-cherni/ (дата звернення: 26.06.2023). ― Назва з екрана.

3. Під Бахмутом загинула бойовий медик «Хартії» Владислава Черних [Електронний ресурс] // KharkivToday. ― Текст. та граф. дані. ― 2022. ― 29 груд. ― URL: https://2day.kh.ua/ua/kharkow/pid-bakhmutom-zahynula-boyovyy-medyk-khartiyi-vladyslava-chernykh (дата звернення: 26.06.2023). ― Назва з екрана.

4. Присвоєння імені Черних Влади шляхом перейменування скверу по вулиці Конторській у місті Харкові [Електронний ресурс] // Харків : офіц. сайт Харків. міськради, міського голови, виконкому. ― Текст. та граф. дані. ― URL: https://www.city.kharkiv.ua/uk/voting/prisvonnya-men-chernix-vladi-shlyaxom-perejmenuvannya-skveru-po-vulicz-kontorskj-u-mst-xarkov.html (дата звернення: 26.06.2023). ― Назва з екрана.

5. Цьомик, Г. «Ми пам’ятатимемо, відплата буде». У Харкові попрощалися з бойовою медикинею Владиславою Черних [Електронний ресурс] / Ганна Цьомик, Олександра Новосел // Суспільне Новини. ― Текст. та граф. дані. ― 2022. ― 30 груд. ― URL: https://suspilne.media/349660-mi-pamatatimemo-vidplata-bude-u-harkovi-poprosalisa-z-bojovou-medikineu-vladislavou-cernih/ (дата звернення: 20.06.2023). ― Назва з екрана.

6. «Я тут потрібна»: як медикиня з Харкова пішла на фронт [Електронний ресурс] // You Tube. Суспільне Харків. ― Електрон. відеодані. ― URL: https://www.youtube.com/watch?v=l__BZxSwk0w. ― Назва з екрана. ― Дата публікації: 08.08.2022. ― Дата перегляду: 20.06.2023. 

Комментариев нет:

Отправить комментарий