Кошкін М. І.

Меморіальна дошка на честь М. І. Кошкіна встановлена 23 вересня 1987 року за адресою вулиця Григорія Сковороди, 54 (з боку вулиці Манізера).

«В этом доме в 1936–1940 гг. жил главный конструктор легендарного танка Т-34 лауреат Государственной премии СССР Кошкин Михаил Ильич».

Пам’яті видатних конструкторів // Вечірній Харків. – 1987. – 23 верес. – С. 1
Про відкриття меморіальної дошки на будівлі, де мешкав М. І. Кошкін.

З історії танкобудування Харкова 
М. І. Кошкін

Актори-шевченківці, загиблі в роки Великої Вітчизняної війни



Дошку на честь акторів, загиблих в роки Другої світової війни, встановлено за адресою вулиця Сумська, 9 у фойє Харківського державного українського драматичного театру ім. Т. Г. Шевченка.


«Вічна слава шевченківцям, які загинули на фронтах Великої Вітчизняної війни 1941–1945 рр.: М. Назарчук – актор, Б. Зибцев – актор, М. Першин – режисер, В. Барановський – артист оркестру, М. Крамич – актор».


З історії театрального життя Харкова: Харківський державний український драматичний театр ім. Т. Г. Шевченка в роки Другої світової війни

Іліаді К. О.



Дошку на честь Ксенії Іліаді було відкрито у 2012 році за адресою вулиця Потебні, 16 на фасаді дитячого відділення Обласного клінічного протитуберкульозного диспансеру № 7. Скульптор Г. Мартиросян.
 
«Ксенії Іліаді лікарю-гуманісту, гречанці за походженням, яка під час фашистської окупації, ризикуючи власним життям, врятувала від загибелі та неволі багатьох харків'ян».


В память о враче-гуманисте // Харьковские известия. – 2012. 16 окт. С. 4 : фот.
Про відкриття меморіальної дошки на честь лікаря Ксенії Іліаді на фасаді дитячого відділення Обласного клінічного протитуберкульозного диспансеру (вулиця Потебні, 16). Скульптор Г. Мартиросян. Ініціатором відкриття було міське товариство греків «Геліос».
Перша дошка на честь К. Іліаді була встановлена в 2003 році на фасаді дитячого протитуберкульозного диспансеру на вулиці Сумській, 52. У 2004 році диспансер було переведено в інше приміщення, а восени 2009 року дошка з будинку по Сумській, 52 зникла.

З історії Харкова часів німецько-фашистської окупації

Ефрос А. В.



Дошку на честь А. В. Ефроса встановлена у 2015 році за адресою вулиця Потебні, 12/14.

Архітектор М. Ятченко.

 
«В этом доме в сентябре 1925 г. родился и до 1941 г. проживал выдающийся режиссер Анатолий Эфрос».


1. Александрова, А. В память о режиссере // Харьковские известия. – 2015. – 17 сент. – С. 2.

2. Андреев, А. Анатолий Эфрос – второе рождение на улице Потебни / А. Андреев, В. Андреева // Дайджест-Е. – 2016. – № 4. – С. 1–2.
3. Мемориальная доска Эфросу. Харьков помнит своих // Харьковские известия. 2015. – 26 сент. С. 6.
Статті про відкриття меморіальної дошки на честь А. Ефроса. на будинку по вулиці Потебні, 12/14.

З життя відомих харків’ян: А. В. Ефрос

Потебня О. О.



Дошку на честь О. О. Потебні встановлено у 1985 році за адресою вулиця Потебні, 1.

 
«На цій вулиці в будинку № 4 з 1870 по 1891 рік жив і працював видатний вчений-мовознавець Олександр Опанасович Потебня (1835–1891 рр.)».

Ромченко, М. В честь ученого // Красное знамя. – 1985.  17 окт.
До 150-річчя від дня народження вченого-мовознавця О. О. Потебні була відкрита меморіальна дошка на його честь (вулиця Потебні, 1).

З історії розвитку науки у Харкові: О. О. Потебня

Шаляпін Ф. І.



Дошку на честь Ф. І. Шаляпіна встановлено у 2004 році за адресою вулиця Садова, 5.

 
«В цьому будинку, який належав відомому професору-отоларингологу С. Г. Сурукчі, на початку ХХ століття відбувались зустрічі харківської інтелігенції.
В 1903–16 рр. у цих зустрічах приймав участь оперний співак із світовим ім’ям Федір Іванович Шаляпін».



Фотофакт // Вечерний Харьков. – 2004. – 26 авг. С. 7 : фот.
Про відкриття меморіальної дошки на честь Ф. І. Шаляпіна на фасаді будинку за адресою вулиця Чубаря, 7 (нині вулиця Садова).

З історії музичного життя Харкова: Ф. І. Шаляпін

Конспіративна квартира підпільників



Дошка в пам’ять конспіративної квартири партизанів і підпільників Харківщини встановлена у 1999 році за адресою вулиця Воробйова, 5. Скульптор С. Якубович.

«У цьому будинку в конспіративній квартирі М. О. Коржа в 1941–43 р.р. була явка партизанів і підпільників Харківщини».

Тараненко, М. Героям підпілля // Слобідський край. – 1999. – 18 листоп : фот.
Пам'ять про партизанів та підпільників увічнила меморіальна дошка, відкрита на будинку №5 по вул. Воробйова, де в часи окупації була конспіративна квартира. Автор дошки – харківський скульптор С. Якубович.
 


З історії Харкова часів німецько-фашистської окупації:
 конспіративна квартира підпільників

Балицький Г. В., Філіпповский І. М.



Дошку на честь Г. В. Балицького та І. М. Філіпповського встановлено за адресою Бурсацький узвіз, 4 на фасаді Харківського державного інституту культури (колишній Харківський державний бібліотечний інститут, зараз – Харківська державна академія культури).

«В Харьковском государственном институте культуры учились Герои Советского Союза, участники Великой Отечественной войны 1941–1945 гг. Балицкий Григорий Васильевич, Филипповский Иван Митрофанович».


Харків’яни – Герої Радянського Союзу:
 Г. В. Балицький, І. М. Філіпповський

Студбатівці Харківського державного бібліотечного інституту



Меморіальна дошка на честь загиблих співробітників і студентів встановлена за адресою Бурсацький узвіз, 4 на фасаді Харківської державної академії культури (колишній Харківський державний бібліотечний інститут, зараз – Харківська державна академія культури).
 

«Преподаватели, сотрудники, студенты Харьковского государственного института культуры, погибшие при защите Родины в период Великой Отечественной войны 1941 – 1945 гг.: Т. Власенко – студент, М. Галета – студент, А. Додонов – студент, Г. Костин – студент, М. Котляревский – лаборант, Ф. Пилипенко – студент, М. Пятакович – декан факультета, И. Роговицкий – преподаватель, Д. Рудковский – преподаватель».


З історії Харкова часів Другої світової війни:
студбатівці Харківського державного бібліотечного інституту

Підпільний Харківський губернський революційний комітет



Дошку в пам'ять про роботу у 1918 році підпільного Харківського губернського революційного комітету встановлено за адресою Бурсацький узвіз, 4 у 1958 році на фасаді Харківської державної академії культури. Дошку було демонтовано у 2016 р.


«В цьому будинку під час німецької окупації України в 1918 році містився підпільний Харківський губернський революційний комітет».


З історії Харкова: доба громадянської війни

Яворницький Д. І.



Дошку на честь Д. І. Яворницького відкрито у грудні 2005 року за адресою Університетська вулиця, 23 на фасаді Центральної наукової бібліотеки Харківського національного університету ім. В. Н. Каразіна.
 
«У Харківському університеті навчався видатний український історик та археолог Дмитро Іванович Яворницький (Єварницький) 7.XII (26.X) 1855 – 5.VIII.1940».

Холманская, Л. «Запорожский казак» из Харьковщины // Вечерний Харьков. – 2005. – 20 дек. – С. 10 : фот.
Меморіальну дошку на честь історика Д. І. Яворницького відкрито до 150-річчя з дня його народження на будівлі ЦНБ ХНУ (вул. Університетська, 23).

Випускники Харківського університету: Д. І. Яворницький

Срезневський І. І.



Дошку на честь І. І. Срезневського відкрито за адресою Університетська вулиця, 23 на фасаді Центральної наукової бібліотеки Харківського національного університету ім. В. Н. Каразіна.


«Видатному вченому-славісту, етнографу, письменнику, професору Харківського університету Ізмаїлу Срезневському (1812 – 1880)».


З історії Харківського університету: І. І. Срезневський

Рубинський К. І.



Дошку на честь К. І. Рубинського відкрито у листопаді 2010 року за адресою Університетська вулиця, 23 на фасаді Центральної наукової бібліотеки Харківського національного університету ім. В. Н. Каразіна.
 
«У цьому будинку з 1902 по 1930 рр. працював видатний український бібліотекознавець Костянтин Іванович Рубинський (1860 – 1930)».

Медвідь, В. З поверненням, Костянтине Івановичу // Слобідський край. – 2010. – 20 листоп. – С. 13 : фот.
Меморіальну дошку на честь бібліотекознавця К. І. Рубинського відкрито на будівлі ЦНБ ХНУ (вул. Університетська, 23).

З історії бібліотечної справи Харкова: К. І. Рубинський